Uutiset

Naiset paiskivat töitä Argentiinan maaseudulla – apulaisen rooli ärsyttää

"Yleisen käsityksen mukaan naiset eivät työskentele tilalla, vaan 'auttelevat' miestään, isäänsä tai veljeään, vaikka teemme yhtä paljon kuin he ja vielä kotiaskareet päälle", toteaa Limbania Limanche.
Argentiinalainen Olga Campos viljelee kälynsä Limbania Limachen kanssa kolmen hehtaarin vuokrapeltoja El Paton alueella. Jhonny on yksi Camposin viidestä lapsenlapsesta. (Kuva: Guido Ignacio Fontán / IPS)

Olga Campos, 40, ei päässyt aikanaan kouluun, mutta hän piti huolen seitsemän lapsensa koulutuksesta. Se vaati kovia ponnistuksia pientä tilaa hoitavalta yksinhuoltajalta.

"Itse olen juuri aloittanut koulun, mitä en uskonut tapahtuvan koskaan", kertoo Campos, joka asuu 7 000 asukkaan El Patossa vajaan 50 kilometrin päässä Argentiinan pääkaupungista Buenos Airesista. Hänellä on jo viisi lastenlasta.

"Mieheni lähdön jälkeen raadoin aamusta iltaan kuumassa, kylmässä tai sateessa. Maatilan ja siivoustöiden ansiosta onnistuin kouluttamaan lapset", Campos sanoo. Hän viljelee kolmen hehtaarin vuokrapeltoja kälynsä Limbania Limachen kanssa.

"Yleisen käsityksen mukaan naiset eivät työskentele tilalla, vaan 'auttelevat' miestään, isäänsä tai veljeään, vaikka teemme yhtä paljon kuin he ja vielä kotiaskareet päälle", tuhahtaa Limanche, jonka puoliso viljelee toista maapalaa.

Miehistä politiikkaa

YK:n ruokajärjestön FAOn mukaan maaseudun naiset muodostavat neljäsosan maapallon väestöstä, tuottavat yli puolet elintarvikkeista ja kärsivät niin taloudellisesta, sosiaalisesta kuin sukupuolisestakin syrjinnästä.

Määritelmä pätee Argentiinaan ja Latinalaiseen Amerikkaan ylipäätään.

"Naiset ovat miehiä heikommassa asemassa maanomistuksen, lainansaannin ja tukien suhteen. Maatalouspolitiikan linjaavat yleensä miehet miehiä varten, ja naiset jäävät sivuosaan", tasa-arvoasioista FAOn Argentiinan-toimistossa vastaava Cecilia Jobe sanoo.

"Meitä kuristaa maanvuokra. Kyntöjä varten joudumme vuokraamaan traktorin, joka tulee myös kalliiksi. Haluaisimme ostaa pellot omiksemme", Campos kertoo.

Limanchen mukaan laina on kuitenkin kiven takana. "Hakija väsytetään kaiken maailman koukeroilla."

Näkymättömät naiset

"Maaseudun nainen on tehty täysin näkymättömäksi. Vaikeudet, joita naiset kokevat kaupungeissa, moninkertaistuvat maalla, missä naiset työskentelevät usein ilman palkkaa", Jobe tiivistää.

Mahdolliset tulonsa maaseudun naiset käyttävät pääasiassa ruokaan ja lastensa tarpeisiin, lisää perheviljelmien asioita maatalousministeriössä hoitava Patricio Quinos.

Hän muistuttaa FAOn selvityksestä, jonka mukaan lapsen henkiinjäämismahdollisuudet paranevat 20 prosenttia, jos perheen raha-asioita hoitaa äiti.

FAO arvioi niin ikään, että jos maaseudun naisilla kautta maailman olisi samat oikeudet kuin miehillä, se lisäisi ruuan tuotantoa 20–30 prosenttia ja pelastaisi 150 miljoonaa ihmistä nälältä.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Maatalous ja kehitysmaat gendermaanomistusmaataloustyö Argentiina Suomen IPS

Lue myös

Maanviljelijä Givaldo dos Santos sadevesialtaan ja greippipuun vieressä Brasiliassa

Yksinkertaiset innovaatiot vauhdittavat maanviljelystä Brasiliassa

Puolikuivalla alueella elävät Givaldo ja Nina dos Santos ovat saaneet tilansa kukoistamaan muun muassa sadevesitankin avulla.
aiset tekevät ruokaa ulkona kivillä

Naiset elvyttävät inkojen vanhaa talkooperinnettä Perun Andeilla

Ilmastonmuutoksen eteneminen on tehnyt Andien karuista olosuhteista entistäkin karumpia. Paropucjion kylässä naiset rakentavat nyt yhdessä aurinkoenergialla toimivia kasvihuoneita, joissa voidaan tuottaa ruokaa ekologisesti.
Viljapelto

Maatalouden keskittyminen vie tuotannon ja kulutuksen yhä kauemmas toisistaan Brasiliassa – ”järjestelmä on kestämätön”

Maailman suurimpiin maataloustuottajiin kuuluvassa Brasiliassa maatalouden ja luonnon välinen yhteys on katkennut. Seurauksena on vaurauden keskittymistä, sosiaalista eriarvoisuutta ja ympäristöongelmia, sanovat asiantuntijat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.