Naiset ja lapset tulilinjalla Meksikon huumesodassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naiset ja lapset tulilinjalla Meksikon huumesodassa

Yhdysvaltain rajalla sijaitsevasta Meksikon
Ciudad Juárezista on tullut Latinalaisen Amerikan väkivaltaisin
kaupunki. Huumesodan uhreiksi joutuu entistä enemmän myös lapsia.

Yhdysvaltain rajalla sijaitsevasta Meksikon Ciudad Juárezista on tullut Latinalaisen Amerikan väkivaltaisin kaupunki. Huumesodan uhreiksi joutuu entistä enemmän myös lapsia.

Chihuahuan osavaltioon kuuluvan 1,2 miljoonan asukkaan Juárezin kadut ovat autioita, noin kolmannes liikkeistä on suljettuna ja kaupungissa on arviolta 100 000 hylättyä taloa. Asukkaat ovat paenneet pian 20 vuotta jatkunutta painajaista.

Kauhuilta eivät ole säästyneet Ciudad Juárezin lapsetkaan. Seitsemänvuotias Verito-tyttönen kertoo, että hänen koulussaan peruutettiin oppitunnit joulukuussa, koska sinne uhattiin asettaa pommi. Näin opettajat painostettiin antamaan joulurahansa mafialle.

Verito tietää myös, että kaupungissa siepataan ja tapetaan lapsia. Hänen mukaansa "kaikki" aikuiset maksavat mafialle "kiintiön".

"Kiintiö tarkoittaa rahaa", tyttö täsmentää.

Verito uneksii kaupungista, jossa "ei olisi väkivaltaa eikä uutisia."

Veriton kertomus on mukana Lapset liikkeellä -kampanjan kirjassa ja dvd:llä. Niihin on koottu 4-8-vuotiaiden juarezilaisten tarinoita, kuvia ja piirroksia.

Naisia ja lapsia ei jätetä rauhaan


Meksikon valtion sota huumemafiaa vastaan on vaatinut Juárezissa ainakin 110 lapsen hengen kolmessa vuodessa. Useimmat ovat joutuneet tulilinjalle, kun sotilaat ja poliisit ovat ottaneet yhteen huumejengien kanssa.

Kansalaisjärjestöt arvioivat myös, että noin 10 000 juarezilaista lasta on menettänyt vähintään toisen vanhempansa huumesodassa.

"On traagista, ettei viranomaisilla ole edes arviota väkivallan orvoiksi jättämien määrästä", lapsia avustavan järjestön sihteeri Lourdes Almada valittaa.

Juárez on ollut uutisotsikoissa väkivallan vuoksi aina vuodesta 1993, jolloin tulivat julki ensimmäiset työtätekeviin naisiin kohdistuneet murhat. Sittemmin niitä on kertynyt tuhatkunta.

"Juárez eroaa muista Meksikon kaupungeista siinä, että täällä huumerikollisuus on ylittänyt kaikki rajat. Esimerkiksi lapsiin kohdistuvaan väkivaltaan on hyvin vaikea vastata", paikallinen dokumenttielokuvien tekijä Ángel Estrada sanoo.

Lasten surmaaminen on kiihtynyt vuodesta 2005. Tämän vuoden helmikuussa eräässä juhlassa tapettiin 16 nuorta. Tapaus toi kaupunkiin legioonan valtion virkamiehiä, jotka pitivät palaveria paikallisten kanssa, mutta tuloksia odotetaan yhä.

Köyhyys taustalla


Almadan mukaan tilanteen kärjistyminen on seurausta talousmallista, joka on jättänyt kansan puille paljaille.

Vuosina 2008-2009 Juárezista katosi arviolta 300 000 koko- tai osapäiväistä työpaikkaa.

Vaikutus on tuntunut eniten maquila- eli kokoonpanoteollisuudessa, joka on työllistänyt varsinkin naisia pienellä palkalla.

Naisten työssäkäynti on ollut Juárezissa yleisintä Meksikossa, ja se on merkinnyt monille lapsille pitkiä yksinäisiä tunteja kotona.

Juárezin lapset kertovat normaalina asiana nähneensä kuolleen ihmisen kadulla jopa viidesti. Moni myöntää tuntevansa pelkoa julkisilla paikoilla.

Kansalaisjärjestöt ovat aloittaneet Tee se Juárezin puolesta -kampanjan, jolla halutaan nostaa lasten ahdinko esiin kesäkuun alun kunta- ja osavaltiovaaleissa.

"Emme voi menettää enää toista sukupolvea. On avattava ikkuna erilaiseen tulevaisuuteen", Almada vaatii.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia