Naisasia etenee Latinalaisen Amerikan maaseudulla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisasia etenee Latinalaisen Amerikan maaseudulla

"Naiset ovat tärkeitä maaseudulle, koska he ovat miehiä rohkeampia."

(IPS) -- Latinalaisessa Amerikassa maaseudun naiset saattavat vierastaa feminismiä, mutta heidän tietoisuutensa oikeuksistaan on kasvussa ja kytkeytyy vaatimuksiin taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta.

Gregoria Chávez on kypsään ikään ehtinyt maanviljelijä Argentiinan Santiago del Esteron maakunnasta. Hän on noussut johtamaan alueen pienviljelijöiden kamppailua kaikkialle leviäviä soijaviljelmiä vastaan.

"Naiset ovat tärkeitä maaseudulle, koska he ovat miehiä rohkeampia. Minä en pelkää mitään", Chávez sanoo.

Hän osallistui huhtikuussa Argentiinassa järjestettyyn Latinalaisen Amerikan talonpoikien Via Campesina -järjestön kokoukseen, johon liittyi myös naistapaaminen.

Yhteiset ja omat ongelmat

Naiset pohtivat maareformien tarvetta, kiistoja agribisnesyhtiöiden kanssa, maa- ja vesioikeuksien keskittymistä sekä kaivostoimintaa. Ongelmien todettiin olevan yhteisiä naisille ja miehille.

Marina dos Santos Brasilian maattomien maatyöläisten liikkeestä muistuttaa kuitenkin, että maaseudun naiset kokevat syrjintää, joka ulottuu maanomistuksesta ja lainansaannista koulutukseen ja terveydenhuoltoon.

"Brasiliassa moni maaseudun nainen menehtyy yhä synnytykseen, koska ei ole sairaalaa tai kyytiä sinne", hän sanoo.

Työtä aamusta iltaan

"Yksinhuoltajaäidillä ei ole mitään mahdollisuuksia saada maata omistukseensa, koska papereihin tarvitaan miehen nimi", valittaa Luzdari Molina Kolumbian maatyöläisten ammattiliitosta.

Hänen mukaansa maalaisnaisten koulutus jää heikoksi, koska heitä tarvitaan aina kotitöissä.

"Naisviljelijöitä ei pidetä työntekijöinä, vaikka me nousemme aamukolmelta lypsämään lehmät, siivoamaan ja valmistamaan aamiaista, eikä uurastus lopu ennen iltaa", Molina jatkaa.

Kun miehet lähtevät kausitöihin toisille paikkakunnille, naisille jäävät sekä tilan että kodin kaikki tehtävät, muistuttaa Deolinda Carrizo Argentiinan alkuperäiskansojen talonpoikaisliikkeestä.

Väkivaltaa kotona

Perheväkivalta rehottaa maaseudulla, koska sitä torjumassa ei ole erityisiä poliisivoimia, kuten suurkaupungeissa. Eikä maaseudun naisille ole tarjolla turvakoteja.

"Machokulttuuri on voimissaan ja naiset kasvavat siihen. He luulevat, että feministit haluavat vain rikkoa perheet ja yllyttää avioeroja", kuubalainen Rilma Román pohtii.

Carrizo vakuuttaa, että maaseudun feministit ajavat naisten ja miesten keskinäistä solidaarisuutta – mutta valitettavasti kaikki eivät ymmärrä sitä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia