Uutiset

Myrkkylevä nostatti kansanliikkeen Chilessä

Simpukoiden pyynti on jouduttu kieltämään, mikä sai toimeentulonsa menettäneet pienkalastajat nousemaan vastarintaan.
Chilen etelärannikolla sijaitsevan Chiloén saaren asukkaat sulkivat mantereelle vievän päätien protestiksi simpukanpyyntikiellolle ja elinehtojensa heikkenemiselle. (Kuva: Pilar Pezoa / IPS)

(IPS) -- Myrkkylevien vuoksi annettu simpukanpyyntikielto nostatti Chilen eteläosissa kansanliikkeen, jonka protestit ovat levinneet pääkaupunkiin asti.

Levien värin mukaan nimensä saanut "punainen vuorovesi" on tunnettu ilmiö maailman merillä, vaikka sen aiheuttajasta ei ole täyttä selvyyttä. Chilen etelärannikolle punaiset leväkukinnot ilmaantuivat helmikuussa, ja ilmiö paisui huippuunsa huhtikuussa.

Rannikolta on löytynyt massoittain kuolleita simpukoita, mikä sai viranomaiset kieltämään niiden pyynnin tuhannen kilometrin kaistaleella. Toimeentulonsa menettäneet pienkalastajat nousivat vastarintaan.

"Olen syntynyt Chiloén saarella, isäni ja isoisäni olivat myös kalastajia, eikä punainen vuorovesi ole aiemmin aiheuttanut meille ongelmia", pienkalastajien yhdistyksen puheenjohtaja Carlos Villarroel kertoo. Pyyntikielto koettelee alueella noin 5 500:aa kalastajaa.

Myyteistään kuuluisa Chiloé on keskus saaristossa, jossa asuu kaikkiaan noin 168 000 ihmistä. Pääelinkeinot kalankasvatus ja kalastus elättävät arviolta 80 prosenttia asukkaista.

Kamppailu elinehdoista

Simpukanpyyntikiellosta paisunut selkkaus on nostanut päivänvaloon saariston ongelmat, jotka liittyvät teollisen kalankasvatuksen ja -pyynnin yleistymiseen, antropologi Juan Carlos Skewes sanoo. "Saarelaiset ovat viime vuosina nähneet lohenkasvatuksen nousun mutta he eivät ole siitä juuri kostuneet."

Kalastajat pystyttivät toukokuun alussa tiesulkuja ja ottivat yhteen poliisin kanssa. Normaali elämä saarilla vaikeutui, mutta tuhannet asukkaat lähtivät mukaan protesteihin parempien elinehtojen puolesta. Tukimielenosoitukset levisivät Santiagoon ja muihin kaupunkeihin.

Chilen hallituksen tarjous tuhannen euron korvauksesta ja ruokakorista ei kelvannut kalastajille.

Heidän 28-kohtainen vaatimuslistansa sisältää 2 400 euron korvauksen, velkojen mitätöinnin ja Chiloén julistamisen osin katastrofialueeksi. Listalla ovat myös oikeus alueen luonnonvaroihin, polttoaineen hinnan alennus, alueellinen minimipalkka, julkinen terveydenhuolto kaikille ja yliopiston perustaminen.

Syyllisiä etsitään

Tutkijat epäilevät myrkkylevän liittyvän ilmastonmuutoksen aiheuttamaan veden lämpenemiseen, jota meneillään oleva El Niño -ilmiö voimistaa.

Kalastaja Villarroel uskoo, että lohentuotanto on järkyttänyt luonnon tasapainoa niin, että leväongelma paisui näin pahaksi. Epäilyjä vahvistaa se, että kalankasvattamot heittivät mereen lähes 5 000 tonnia edellisen myrkkylevän tappamaa lohta.

Lohenkasvattajien yhdistys SalmónChile torjuu syytökset ja vetoaa siihen, että myrkkylevää on esiintynyt ennenkin, joskin nykyistä vähemmän.

Santiagon Diego Portalesin yliopiston tutkija Enrique Calfucura pitää mahdollisena, että lohikasvattamojen fosfori-, nitraatti- ja muut päästöt kiihdyttävät levien kasvua.

Chilen valtio on käynnistänyt tutkimukset punaisen vuoroveden aiheuttajasta. Samalla toivotaan selvyyttä muihin viime aikojen outoihin ilmiöihin, kuten satojen valaiden rantautumiseen sekä jättiläiskalmarien ja sardiinien joukkokuolemiin alueella.

kalastustyöaktivismiympäristö Chile Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa

Suullista tarinankerrontaperinnettä on viime vuosina alettu elvyttää ympäri maailman. Jamaikalainen Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoiden avulla ihmiset voivat oppia ymmärtämään moninaisuutta paremmin.
Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen mukaansa armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.
Nuoria istumassa riveissä muovituoleilla

Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas

Afrikkalainen koulu ei ole muuntunut vastaamaan tulevaisuuden taitojen tarvetta, linjaa tuore raportti. Tämä heikentää myös talouskasvun mahdollisuuksia.

Tuoreimmat

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään
Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria
Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas
Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen
Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon
Suomi houkuttaa ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita, mutta valmistumisen jälkeen töitä on vaikea löytää
Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa
Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?
Empatiaa voi oppia, sanovat Pakolaisavun empatialähettiläät – Tuo omat arvosi rohkeasti esiin mutta kuuntele ja kunnioita myös toisten mielipiteitä