Uutiset

Myrkkylevä nostatti kansanliikkeen Chilessä

Simpukoiden pyynti on jouduttu kieltämään, mikä sai toimeentulonsa menettäneet pienkalastajat nousemaan vastarintaan.
Chilen etelärannikolla sijaitsevan Chiloén saaren asukkaat sulkivat mantereelle vievän päätien protestiksi simpukanpyyntikiellolle ja elinehtojensa heikkenemiselle. (Kuva: Pilar Pezoa / IPS)

(IPS) -- Myrkkylevien vuoksi annettu simpukanpyyntikielto nostatti Chilen eteläosissa kansanliikkeen, jonka protestit ovat levinneet pääkaupunkiin asti.

Levien värin mukaan nimensä saanut "punainen vuorovesi" on tunnettu ilmiö maailman merillä, vaikka sen aiheuttajasta ei ole täyttä selvyyttä. Chilen etelärannikolle punaiset leväkukinnot ilmaantuivat helmikuussa, ja ilmiö paisui huippuunsa huhtikuussa.

Rannikolta on löytynyt massoittain kuolleita simpukoita, mikä sai viranomaiset kieltämään niiden pyynnin tuhannen kilometrin kaistaleella. Toimeentulonsa menettäneet pienkalastajat nousivat vastarintaan.

"Olen syntynyt Chiloén saarella, isäni ja isoisäni olivat myös kalastajia, eikä punainen vuorovesi ole aiemmin aiheuttanut meille ongelmia", pienkalastajien yhdistyksen puheenjohtaja Carlos Villarroel kertoo. Pyyntikielto koettelee alueella noin 5 500:aa kalastajaa.

Myyteistään kuuluisa Chiloé on keskus saaristossa, jossa asuu kaikkiaan noin 168 000 ihmistä. Pääelinkeinot kalankasvatus ja kalastus elättävät arviolta 80 prosenttia asukkaista.

Kamppailu elinehdoista

Simpukanpyyntikiellosta paisunut selkkaus on nostanut päivänvaloon saariston ongelmat, jotka liittyvät teollisen kalankasvatuksen ja -pyynnin yleistymiseen, antropologi Juan Carlos Skewes sanoo. "Saarelaiset ovat viime vuosina nähneet lohenkasvatuksen nousun mutta he eivät ole siitä juuri kostuneet."

Kalastajat pystyttivät toukokuun alussa tiesulkuja ja ottivat yhteen poliisin kanssa. Normaali elämä saarilla vaikeutui, mutta tuhannet asukkaat lähtivät mukaan protesteihin parempien elinehtojen puolesta. Tukimielenosoitukset levisivät Santiagoon ja muihin kaupunkeihin.

Chilen hallituksen tarjous tuhannen euron korvauksesta ja ruokakorista ei kelvannut kalastajille.

Heidän 28-kohtainen vaatimuslistansa sisältää 2 400 euron korvauksen, velkojen mitätöinnin ja Chiloén julistamisen osin katastrofialueeksi. Listalla ovat myös oikeus alueen luonnonvaroihin, polttoaineen hinnan alennus, alueellinen minimipalkka, julkinen terveydenhuolto kaikille ja yliopiston perustaminen.

Syyllisiä etsitään

Tutkijat epäilevät myrkkylevän liittyvän ilmastonmuutoksen aiheuttamaan veden lämpenemiseen, jota meneillään oleva El Niño -ilmiö voimistaa.

Kalastaja Villarroel uskoo, että lohentuotanto on järkyttänyt luonnon tasapainoa niin, että leväongelma paisui näin pahaksi. Epäilyjä vahvistaa se, että kalankasvattamot heittivät mereen lähes 5 000 tonnia edellisen myrkkylevän tappamaa lohta.

Lohenkasvattajien yhdistys SalmónChile torjuu syytökset ja vetoaa siihen, että myrkkylevää on esiintynyt ennenkin, joskin nykyistä vähemmän.

Santiagon Diego Portalesin yliopiston tutkija Enrique Calfucura pitää mahdollisena, että lohikasvattamojen fosfori-, nitraatti- ja muut päästöt kiihdyttävät levien kasvua.

Chilen valtio on käynnistänyt tutkimukset punaisen vuoroveden aiheuttajasta. Samalla toivotaan selvyyttä muihin viime aikojen outoihin ilmiöihin, kuten satojen valaiden rantautumiseen sekä jättiläiskalmarien ja sardiinien joukkokuolemiin alueella.

kalastustyöaktivismiympäristö Chile Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät