Myanmarin Unicef: Lapset tarvitsevat suojelua Rakhinessa – Kouluja ei ole tarkoitettu armeijan käyttöön | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Myanmarin Unicef: Lapset tarvitsevat suojelua Rakhinessa – Kouluja ei ole tarkoitettu armeijan käyttöön

Rakhinen konfliktissa Myanmarissa on viime kuukausina kuollut useita lapsia. Konfliktin osapuolten tulisi huolehtia lasten turvalisuudesta eikä käyttää kouluja sotilastarkoituksiin, Unicef vaatii.

Lapsia kurkkimassa koulun ikkunasta

Lapsia myanmarilaisessa koulussa. Unicef on huolissaan lasten turvallisuudesta Rakhinen konfliktialueella, missä kouluja on käytetty sotilastarkoituksiin. Kuva: Joel Sow / CC BY 2.0.

Myanmarin Unicef on huolissaan lasten turvallisuudesta Rakhinen konfliktialueella. Useita lapsia on kuollut ja loukkaantunut viime kuukausina kriisin syvennyttyä.

Myanmarin läntinen Rakhinen osavaltio on ollut otsikoissa rohingya-vähemmistöön kohdistuneen vainon vuoksi, jota YK:n ihmisoikeustutkijat ovat nimittäneet kansanmurhaksi. Yli 700 000 rohingyaa on paennut Myanmarista pakolaisleireille Bangladeshiin.

Nyt Myanmarin armeija hyökkää alueen muita etnisiä ryhmiä, kuten rakhineja vastaan. Taisteluja käydään Myanmarin armeijan – joka tunnetaan myös Tatmadawin nimellä – ja kapinallisryhmä Arakanin armeijan välillä. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto OHCHR:n mukaan Myanmarin armeija on hyökännyt myös suoraan alueella asuvia siviilejä vastaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Internationalin raportin mukaan Myanmarin armeija on syyllistynyt alueella sotarikoksiin, kuten mielivaltaisiin tappamisiin ja kiduttamiseen.

Unicef vaatii konfliktin osapuolia takaamaan alueella elävien lasten turvallisuuden ja lopettamaan koulujen ja sairaaloiden käytön sotilastarkoituksiin. Lapset tarvitsevat psykososiaalista apua ja koulutusta miinojen riskeistä, järjestö sanoo.

Brittiläisen lastenoikeuksien järjestö Theirworldin mukaan viimeisten viiden vuoden aikana maailmassa on tehty 14 000 aseellista hyökkäystä kouluihin. Järjestön mukaan yli 500 miljoonaa lasta elää maissa, joissa kouluihin kohdistuu uhkia, kuten aseellista väkivaltaa, äärijärjestöjen hyökkäyksiä tai luonnonkatastrofeja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia