Myanmar suitsii puukauppaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Myanmar suitsii puukauppaa

Demokratiaa tapailevassa maassa on herätty luonnonmetsien nopeaan katoon.

(IPS) -- Myanmar on kokenut viime vuosina lukuisia luonnonkatastrofeja, joista pahin oli kevään 2008 hirmumyrsky Nargis. Se surmasi yli 130 000 ihmistä.

Entinen Burma aloitti 2011 siirtymisen demokratiaan, ja sen on määrä huipentua ensi vuoden vaaleihin. Samalla maa on avautunut ulospäin ja havahtunut myös torjumaan ilmastonmuutosta ja luonnontuhoja.

Tuorein askel on huhtikuussa voimaan tullut raakapuun vientikielto, jolla pyritään hillitsemään metsäkatoa. Puolet maasta on vielä metsän peitossa, mutta YK:n arvion mukaan puustoa hupenee lähes puoli miljoonaa hehtaaria vuodessa.

Vuosina 1990–2005 metsäpeite kutistui 18 prosenttia kaupallisten hakkuiden ja asukkaiden polttopuuntarpeen vuoksi. Myanmarin puukauppiaiden järjestön mukaan vienti on tuottanut keskimäärin 500 miljoonaa euroa vuodessa, mutta juuri kiellon alla summa nousi yli 700 miljoonaan euroon.

Käsittelemättömän puun vientikiellolla yritetään suitsia laittomia hakkuita. Myanmarin puukaupasta raportin kirjoittanut Kevin Woods pitää päätöstä oikeana, mutta odottaa näyttöä sen toimeenpanosta. Hänen mukaansa hallitus suunnittelee myös sahatun puun vientikiintiöiden supistamista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia