Murskatuomio Israelin päätökselle laajentaa siirtokuntia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Murskatuomio Israelin päätökselle laajentaa siirtokuntia

Lähes kuolinisku kahden valtion ratkaisulle, pelkää YK:n pääsihteeri.

(Kuva: Michael Rose / cc 2.0)

Israelin päätös rakentaa 3 000 uutta asuntoa miehitetyille palestiinalaisalueille on saanut laajaa kritiikkiä maailmalla.

Suunnitelman toteutuminen leikkaisi Länsirannan ja Itä-Jerusalemin käytännössä irti toisistaan. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon totesikin, että ratkaisu tarkoittaisi lähestulkoon kuoliniskua kahden valtion ratkaisun saavuttamiseksi alueella. 

Myös Yhdysvallat, monet Euroopan maat sekä EU:n ulkoministeri Catherine Ashton ovat tuominneet Israelin suunnitelmat. Suomen Israelin suurlähettiläs Dan Ashbel kutsuttiin aiemmin tällä viikolla ulkoministeriöön puhuteltavaksi päätöksen vuoksi. Ulkoministeriön mukaan Suomi on pettynyt päätöksestä ja huolissaan sen vaikutuksista rauhanprosessiin. Suomi myös muistuttaa, että kaikki siirtokuntarakentaminen on kansainvälisen oikeuden vastaista.

Guardian-lehden mukaan Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun toimisto on kommentoinut, ettei maa aio muuttaa päätöstään kansainvälisestä painostuksesta huolimatta.

Israelin siirtokuntailmoituksen taustalla oli viimeviikkoinen YK-äänestys, jossa maailman valtioiden selkeä enemmistö päätti myöntää Palestiinalle tarkkailijavaltion aseman YK:ssa. Tunnustuksen on arvioitu parantavan palestiinalaisten mahdollisuuksia muun muassa Israelin viemisessä kansainvälisen tuomioistuimen eteen.

Ahtisaari kannattaa siirtokuntatuotteiden merkitsemistä

Siirtokuntatuotteiden boikotille tuli tällä viikolla uusia tukijoita, kun Suomen entinen presidentti Martti Ahtisaari ja Irlannin entinen presidentti Mary Robinson asettuivat julkisesti tukemaan siirtokuntatuotteiden merkitsemistä EU:n alueella.

Nobel-voittajien alun perin Guardianiin kirjoittamassa vetoomuksessa arvioidaan EU:n kauppapolitiikalla olevan merkittävä painoarvo Lähi-idän rauhanprosessissa.

"Tuotteiden oikeiden alkuperämerkintöjen esittäminen ei ole Israelin-vastaista politiikkaa, vaan politiikkaa kuluttajan, rauhan ja kansainvälisen lain hyväksi. Se myös tukee visiota kahden valtion mallista, jossa Israel ja Palestiina voisivat elää rauhassa ja turvassa", presidentit sanovat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia