MSF: EU–Turkki-sopimus lisännyt siirtolaisten mielenterveysongelmia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

MSF: EU–Turkki-sopimus lisännyt siirtolaisten mielenterveysongelmia

Lääkärit ilman rajoja -järjestö kritisoi voimakkaasti pian vuoden täyttävää EU–Turkki-pakolaissopimusta, joka on sen mukaan johtanut Kreikan saarilla muun muassa itsemurhayritysten kasvuun.

Turvapaikanhakijoita saapumassa Lesbokselle vuonna 2015. (Kuva: Steve Evans / CC BY-NC 2.0)

Lähes vuosi sitten solmittu EU:n ja Turkin välinen pakolaissopimus on johtanut turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten psyykkisen oireilun kasvuun Kreikan saarilla, sanoo avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja (MSF).

Järjestö julkaisi tänään raportin, jossa kritisoidaan voimakkaasti EU:n "vaihtoehtoisia faktoja" pakolaiskriisistä. Sen mukaan toisin kuin EU väittää, sopimus ei ole tarjonnut siirtolaisille vaihtoehtoja henkensä vaarantamiselle, Kreikan saarten olot eivät ole sellaiset, että niillä voisi odottaa turvapaikkakäsittelyä eikä sopimus kunnioita ihmisoikeuksia.

"Euroopan johtajat uskovat yhä, että rakentamalla aitoja ja rankaisemalla heitä, jotka yrittävät yhä ylittää niitä, pelottaa pois muut henkensä edestä pakenevat. Hoidamme joka päivä haavoja, sekä fyysisiä että psykologisia, joita nämä pelottelutaktiikat ovat aiheuttaneet. Tällaiset toimenpiteet eivät ole vain epäinhimillisiä ja paheksuttavia mutta myös täysin tehottomia", sanoo MSF:n neuvonantaja Aurelie Ponthieu tiedotteessa.

MSF:n mukaan sopimuksen solmimisen jälkeen esimerkiksi ahdistuksesta ja masennuksesta kärsivien osuus Lesboksen saarella on 2,5-kertaistunut ja posttraumaattisesta stressioireyhtymästä kärsivien osuus on kolminkertaistunut. Myös itsemurhayritykset ovat lisääntyneet.

"Ahdistusta ja masennusta pahentaa tiedon puute laillisesta asemasta sekä huonot elinolosuhteet. He menettävät toivon siitä, että löytävät turvallisemman, paremman tulevaisuuden kuin sen, jota he pakenivat. Näen usein ihmisten miettivän itsemurhaa tai itsensä silpomista", kertoo järjestön Samoksella toimiva psykologi Jayne Grimes.

EU ja Turkki sopivat viime maaliskuussa, että jokaisen Turkista Kreikkaan meriteitse tulevan siirtolaisen ja turvapaikanhakijan turvapaikkahakemus käsitellään yksilöllisesti, mutta käytännössä kaikki tulijat pyritään käännyttämään takaisin Turkkiin, joka on niin sanottu turvallinen maa. Vastineeksi EU on luvannut muun muassa ottaa Turkista vastaan yhden syyrialaisen jokaista sinne käännytettyä syyrialaista kohti. Muun muassa suomalaiset pakolaisjärjestöt ovat epäilleet sopimuksen laillisuutta.

EU:n mukaan sopimus on romahduttanut siirtolaisten tulon saarille, mutta muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kritisoinut sitä, että tuhannet ovat jääneet jumiin Kreikkaan epäinhimillisiin oloihin odottamaan turvapaikkapäätöksensä käsittelyä.

Lisää uusi kommentti