Mr. Maahanmuuttaja: Tietämättömyys leimaa maahanmuuttokeskustelua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mr. Maahanmuuttaja: Tietämättömyys leimaa maahanmuuttokeskustelua

Ranjith Kumar Prabhakaran mukaan talouskriisi on muuttanut suomalaisten suhtautumista maahanmuuttajiin.

Vuoden 2013 Mr. Maahanmuuttajaksi eilen valittu hämeenlinnalaisvaikuttaja Ranjith Kumar Prabhakaran kertoo, että vaikka hän ei ole henkilökohtaisesti kohdannut rasismia, hän on seurannut tarkkaan suomalaisen maahanmuuttokeskustelun muuttumista viime vuosien aikana.

"Vuoden 2008 vaalit ja finanssikriisin jälkeiset olosuhteet ovat muuttaneet suomalaista mentaliteettia. Yleinen ilmapiiri maahanmuuttajia kohtaan on huonontunut", hän toteaa.

Intialaistaustainen Phabhakaran muutti parisuhteen takia Suomeen vuonna 2001 ja toimii nykyään lähihoitajana ja SDP:n kunnallisvaltuutettuna Hämeenlinnassa. Hän toteaa, että koska maahanmuutto on Suomessa vielä varsin nuori ilmiö, Mr. Maahanmuuttajan ja Vuoden Pakolaisnaisen kaltaisilla tunnustuspalkinnoilla on paikkansa keinoina saada maahanmuuttajien ääni kuuluviin.

Viime aikojen yhteiskunnallisessa keskustelussa on Phabhakaranin mukaan tullut vahvasti esiin maahanmuuttoa koskeva tietämättömyys, ja hän katsoo, että sekaannuksia pyritään myös tietoisesti hyödyntämään politiikassa.

"Ei tiedetä kuka on pakolainen, kuka on maahanmuuttaja ja kuka on siirtolainen. Median kautta tietyt taitavat yhteiskuntavaikuttajat hyödyntävät maahanmuuttajia välineinä ajaakseen omia etujaan", hän sanoo.

Phabhakaranin mukaan suomalaisessa maahanmuuttokeskustelussa pitäisi päästä nyt yli oman edun tavoittelusta ja ryhmäjaoista sekä tunnustaa, että työikäisten määrän vähentyminen on suuri yhteiskunnallinen ongelma.

"Uskon, että tulevaisuudessa Pohjoismaat kilpailevat ihmisten saamisesta tänne", hän toteaa.

Ranjith Kumar Phabhakaran osallistui eilen Mr. Maahanmuuttaja -palkinnon myöntäneen Suomen Pakolaisavun järjestämään paneelikeskusteluun maahanmuutosta mediassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia