Uutiset

Mosambikista tulleita siirtolaisia karsastetaan Swazimaassa

Swazimaassa on tarjolla runsaasti matalapalkkaista työtä siirtolaisille, koska paikalliset eivät halua likaisia töitä, ja HI-virus verottaa aktiivista työvoimaa. Monet swazimaalaiset suhtautuvat mosambikilaisiin torjuvasti, koska uskovat näiden olevan rikollisia. Vieroksunta on johtanut muun muassa epävirallisen rikosten torjuntajoukon syntyyn.
Life in Mozambique

Samito on sävyisä 15-vuotias poika, joka yrittää elättää tyttöystäväänsä ja kahdeksan kuukauden ikäistä lastaan tekemällä kahta työtä. Hän toimii puutarhurina ja kauppaa makeisia pääkaupungin Mbabanen vilkkaalla linja-autoasemalla.

Samitolle ei ole ongelma hoitaa keskiluokkaisen perheen puutarhaa esikaupunkialueella, mutta hänen toinen työnsä tuottaa hankaluuksia.

Kun Samito eräänä päivänä kuljetti makeistarjotinta linja-autojen välissä, ryhmä nuoria miehiä hyökkäsi hänen kimppuunsa. He nappasivat makeisia ja kieltäytyivät maksamasta. Yksi miehistä iski Samitoa rautatangolla päähän, ja tämä joutui pakenemaan vertavuotavana.

Kukaan väkijoukosta ei tullut apuun. Päinvastoin ihmiset hyökkäsivät ottamaan makeisia, kun niitä putosi tarjottimelta.

Välikohtaus oli hyvin epätavallinen tässä hyvän käytöksen maassa. Mutta Samito ei olekaan swazimaalainen, vaan mosambikilainen, yksi kymmenistä tuhansista lähinnä laittomista siirtolaisista, jotka paikallisten mukaan ovat tehneet kaupungista Mosambikin toisen pääkaupungin.

Swazimaan viranomaiset katsovat läpi sormien laittomien siirtolaisten virtaa. Yhä useammat köyhän naapurimaan asukkaat saapuvat tänne työtä etsimään ja asettuvat asumaan mudasta ja pahvista kyhättyihin majoihin kaupungin laidoille.

Swazimaassa tarvitaan työvoimaa, koska 40 prosenttia aikuisväestöstä on hiv-positiivisia ja tauti tappaa työikäisiä.

Tilanne on nurinkurinen. Maassa on korkea työttömyys, joten kouluja käyneet swazit lähtevät työnhakuun Etelä-Afrikkaan, joka tarjoaa enemmän mahdollisuuksia ja parempia palkkoja. Joidenkin Swazimaan tehtaiden ja liikeyritysten on samaan aikaan vaikea löytää henkilökuntaa.

Swazit ovat tyytyväisiä elämäänsä perheviljelmillään, ja ne jotka lähtevät töihin muualle, haluavat hyvin palkattua, arvostettua työtä. Heitä ei huvita kaupustella makeisia ja kampoja linja-autoasemalla.

Mosambikista riittää tulijoita. Vaikka maan talous kasvaa vauhdilla, kestää pitkään ennen kuin parikymmentä vuotta sisällissotia käynyt maa pääsee kunnolla jaloilleen ja voi tarjota töitä 11 miljoonalle asukkaalleen.

Ennusteet ovat Maailmanpankin mukaan kuitenkin hyvät. Mosambikiin virtaa ulkomaisia investointeja, hallituksen politiikka suosii liike-elämää ja maahan rakennetaan vilkkaasti infrastruktuuria.

Monet swazimaalaiset suhtautuvat mosambikilaisiin torjuvasti, koska uskovat näiden olevan rikollisia. Poliisin mukaan he eivät kuitenkaan ole enemmistönä rikollisten joukossa.

Mosambikilaisten vieroksunta on johtanut epämiellyttävään lieveilmiöön, epävirallisen rikosten torjuntajoukon toimintaan bussiasemalla.

Alueella liikkuu paljon taskuvarkaita, joten joukko käy kaikkien sellaisten kimppuun, joita se epäilee pitkäkyntisiksi. Epäilty hakataan perusteellisesti ennen kuin hänet marssitetaan poliisiasemalle.

Poliisi koettaa vähentää omankädenoikeuden käyttöä lisäämällä partiointia alueella.

(Inter Press Service)

siirtolaisuusihmisoikeudet MosambikEswatini/Swazimaa

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.
Ehkäisypillereitä

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.
Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.

Tuoreimmat

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi
Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa
Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”
Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Intiaa estämään alkuperäiskansojen häädöt
Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”
Monsuunisateet vaurioittaneet tuhansia asumuksia Bangladeshin rohingya-pakolaisten leireillä – Lisää sateita on luvassa
Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”
Kansainvälinen sotarikostuomioistuin totesi Kongossa toimineen sotapäällikön syylliseksi 18 rikokseen – HRW: ”Jopa ne, jotka luulevat olevansa koskemattomia, voivat joutua tilille”
Käsienpesuvesi loppuu Ugandan kouluissa usein kesken – Suomalais-ugandalainen projekti ratkoo ongelmaa ”elefanttihanan” avulla