Mosambikissa paljastunut jälleen uusi kavallustapaus | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mosambikissa paljastunut jälleen uusi kavallustapaus

Avunantajayhteisö on pyytänyt lisäselvityksiä opetusministeriöltä, jonka virkamiehet ovat kavaltaneet satoja tuhansia euroja julkisia varoja.

Mosambikissa on jälleen paljastunut uusi julkisten varojen väärinkäyttötapaus. Suomen ulkoministeriön mukaan Mosambikin opetusministeriön virkamiehet olivat perustaneet laittomia palkkatilejä ja onnistuneet näin saamaan kokoon useiden vuosien aikana jopa satoja tuhansia euroja.

Toiminnassa on ilmeisesti ollut mukana palkanmaksusta vastaavia virkamiehiä. Kavallus on alkanut vuonna 2006.

Asia on otettu esiin myös Mosambikin laajan avunantajayhteisön keskuudessa. Ulkoministeriön tiedotteen mukaan Suomi vaatii asian nopeaa ja perusteellista selvittämistä.

Suomikin tukee Mosambikin opetussektoria, mutta ulkoministeriön mukaan rahaa ei käytetä palkkoihin.

Mosambik on yksi Suomen tärkeimmistä kehitysyhteistyön kumppanimaista. Maan korruptoituneisuus on viime aikoina kuitenkin herättänyt huolta. Syksyllä Suomi lopetti ensin metsäohjelman tuen väärinkäytösten vuoksi, sen jälkeen ilmoitettiin, että maan hallinnon ongelmien vuoksi myös budjettitukea vähennetään vuodesta 2014 alkaen. Mosambikin tuoreen maaohjelman mukaan budjettituki laskee nykyisestä 7 miljoonasta 4 miljoonaan euroon vuonna 2016.

Helmikuussa Mosambikissa puolestaan paljastui laittoman puutavarakaupan tapaus, jossa kiinalaiset ovat mosambikilaisten poliitikkojen avustuksella vieneet maasta puuta miljoonien dollarien arvosta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia