Mosambikissa kannustetaan naisia it-alalle – Moni uskoo teknologian olevan vain miesten alaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mosambikissa kannustetaan naisia it-alalle – Moni uskoo teknologian olevan vain miesten alaa

Maputossa järjestettävällä it-taitojen kurssilla pyritään vahvistamaan naisten itsetuntoa ja murtamaan myyttejä. ”Monet vanhemmat eivät halua tyttäriensä käyvän tätä kurssia. He pelkäävät, että tytöt itsenäistyvät, lykkäävät naimisiinmenoa tai tarjoavat seksiä saadakseen työpaikan", kertoo Ideario-keskuksen johtaja Jessica Manhiça.

Nainen tietokoneella lapsi sylissä

Mosambikilainen Marcia Julio Vilanculos joutui ottamaan tyttärensä aamupäiviksi mukaansa Ideario-keskuksen naisten digikurssille. Kuva: Mercedes Sayagues / IPS.

(IPS) -- ”Ajattele isommin”, yllyttää juliste Ideario-keskuksessa Mosambikin pääkaupungin Maputon köyhällä Chamanculon alueella. Keskus opettaa alueen naisille it-taitoja.

Ideario järjestää vuosittain kolme kolmen kuukauden kurssia, joista jokaiselle valitaan 60 naista noin 500 hakijan joukosta.

”Alussa moni tyttö pelkää tietokonetta, sillä vain yhdellä kymmenestä on sellainen kotonaan”, Idearion johtaja Jessica Manhiça kertoo.

”Tytöt kasvatetaan yhä kammoamaan teknologiaa ja virheiden tekemistä sekä sitä, että heitä pidetään jotenkin erilaisina tai maskuliinisina. Pelon voittaminen auttaa laajentamaan ajattelua”, Manhiça selittää

”Lukioaikana maksoin luokkatoverilleni siitä, että hän kirjoitti tehtäväni tietokoneelle. Itse pelkäsin, että tekisin jotain väärin”, kurssille osallistunut Marcia Julio Vilanculos, 25, tunnustaa.

Itsetuntoa ja myytinmurtoa

Kurssin aluksi pyritään vahvistamaan naisten itsetuntoa ja murtamaan myytti, jonka mukaan teknologia on miesten alaa.

”Monet vanhemmat eivät halua tyttäriensä käyvän tätä kurssia. He pelkäävät, että tytöt itsenäistyvät, lykkäävät naimisiinmenoa tai tarjoavat seksiä saadakseen työpaikan. Nuoret naiset sisäistävät perheen kielteisen asenteen”, Manhiça kertoo.

Alle kolme prosenttia Mosambikin kukoistavan it-alan työntekijöistä on naisia, Muva Tech -järjestön selvitys paljastaa.

Maan 30-miljoonaisesta väestöstä alle kymmenesosa käyttää internetiä ja siitä viidennes on naisia, ICT Research Africa raportoi.

Köyhät naiset heikoilla

Sukupuolten välinen digikuilu vain laajenee Afrikassa ja jättää varsinkin köyhät naiset osattomiksi nykyteknologian tarjoamista mahdollisuuksista, Kansainvälinen televiestintäliitto ITU vahvistaa.

Afrikan naiset joutuvat sosiaalisessa mediassa uhkailun ja ahdistelun kohteiksi samalla tapaa kuin muussakin elämässä.

Marcia Julio Vilanculos on elävä esimerkki haasteista, joita digitaitojen hankkiminen naisille asettaa. Kurssin aikana hän heräsi joka aamu viideltä valmistamaan aamiaista miehelleen ja kahdelle lapselleen. Sen jälkeen hän vei vanhemman lapsen seitsemäksi kouluun ja jatkoi pienemmän kanssa Idearioon.

Lounastauolla Vilanculos kävi viemässä lapset sukulaistädin hoiviin ja palasi kurssille.

”Kurssiaika oli todella rankkaa, mutta se kannatti”, sanoo Vilanculos, joka sai sen jälkeen mikrotyön Tekla-yhtiöstä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia