Uutiset Terveys

Mosambikin tytöt alttiita papilloomavirukselle

Puolet Zambezian maakunnan naisista pitää kohdunkaulansyövän syynä uskottomuutta.
(Kuva: PAHO / WHO / cc 2.0)

(IPS) -- Maputon keskussairaalan vuoteessa numero 27 makaava nainen ei tiedä, miten onnekas hän oli.

Naisen alavatsakivut yltyivät tammikuussa, ja apteekissa suositeltiin särkylääkettä. Kun kipu ei talttunut, nainen hakeutui huhtikuussa klinikalle Matolassa lähellä Mosambikin pääkaupunkia Maputoa.

Kasvain havaittiin, ja nainen lähetettiin keskussairaalaan kemoterapiaan, joka on jatkunut kolme kuukautta. Ennuste on toiveikas.

Naisen pelastukseksi koitui se, että osassa Mosambikin terveyskeskuksia oli aloitettu rutiininomaiset seulonnat kohdunkaulansyövän ja sen esiasteiden löytämiseksi. Syövän aiheuttaa pääasiassa sukupuoliteitse leviävä papilloomavirus, joka voi myös olla oireeton ja parantua itsestään.

Tuhat hoitajaa koulutettu

"Naiset etsivät apua vasta, kun heillä on kipuja, mikä tarkoittaa pitkälle edennyttä syöpää. Saattaa kulua kuukausia ennen kuin potilas pääsee gynekologille ja irtosolukokeeseen, ja silloin on liian myöhäistä", sanoo hoitaja Ana Mafalda Chissano.

Kohdunkaulansyövän riski ja kuolleisuus ovat Mosambikissa Afrikan korkeimmat. Syövän saa seitsemän tyttöä sadasta ja viisi kuolee siihen. Syöpä todetaan vuosittain 5 600 naisella, ja heistä 4 000 menehtyy.

Tilastot kertovat vain osan totuudesta, sillä puolet Mosambikin 26 miljoonasta asukkaasta on terveydenhuollon ulkopuolella.

Papilloomaviruksen jäljittäminen on nyt kytketty osaksi neuvolarutiineja, ja tuhat hoitajaa on koulutettu tehtävään, kertoo tohtori Aventina Cardoso kansainvälisestä Jhpiego-terveysjärjestöstä, joka tukee Mosambikin hanketta.

Järjestön tilaston mukaan seulotuista naisista yhdellä kymmenestä tavattiin syövän esiastetta merkitseviä solumuutoksia ja yhdellä 20:stä oli syöpä.

Hiv altistaa syövälle

Syöpäaltistusta pahentaa ja taudin etenemistä nopeuttaa hi-virus, jota kantaa noin joka kymmenes lisääntymisikäinen mosambikilainen.

"Mitä heikompi immuunipuolustus, sitä nopeammin kohdunkaulansyöpä kasvaa", selittää YK:n väestörahaston Unfpan lääkäri Amir Modan. Hänen mukaansa kohdunkaulansyöpä on Mosambikin 15–44-vuotiaiden naisten yleisin syöpätyyppi.

Hoitaja Chissano työskentelee Alto Maén klinikalla Maputossa, jossa hiv on tuplasti yleisempi kuin muualla maassa. Tutkituista hiv-positiivisista naisista joka kolmannelta löytyy solumuutoksia, hän kertoo.

Riskikäytös ja noituus

Mosambikissa kondomin käyttö on vähäistä, alle neljännes sanoo suojautuvansa silloinkaan, kun seksiin liittyy riskejä. Se pahentaa sekä papillooman että hivin riskiä.

Myös lasten saanti nuorella iällä altistaa syövälle. Mosambikissa neljä tyttöä kymmenestä tulee äidiksi alle 19-vuotiaana, ja lapsiluku on keskimäärin viisi. Vuoden 2011 kyselyn mukaan joka kolmas nainen aloitti sukupuolielämän alle 15-vuotiaana.

Lisäpulmia tuo Cardoson mukaan taikausko. Hänen Zambezian maakunnassa haastattelemistaan naisista puolet piti kohdunkaulansyövän syynä uskottomuutta ja yli 40 prosenttia piti syynä noituutta.

Asiasta on aloitettu mittava tiedotuskampanja, joka näkyy viestimissä ja tilaisuuksissa äitienpäiväjuhlia ja muotinäytöksiä myöten. Kampanjaa johtaa presidentin puoliso Maria da Luz Guebuza.

Cardoso korostaa ennaltaehkäisyn merkitystä syövän torjunnassa. Ensimmäiset 8 500 kymmenvuotiasta tyttöä on rokotettu tänä vuonna papilloomavirusta vastaan.

Terveys terveyssairaus/lääkintä Mosambik Suomen IPS

Lue myös

Rakennuksia pakolaisleirillä

Uusi arvio: Noin viidesosa konfliktialueilla elävistä kärsii mielenterveysongelmista

Maailman terveysjärjestön mukaan konfliktialueilla on psyykkisiä ongelmia enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Hyvä uutinen on, että kriisi voi olla mahdollisuus parantaa mielenterveyspalveluita.
Lehmiä

Eläinten lääkintä vaaraksi ihmisille – Antibioottiresistenssi lisää köyhyyttä ja kuolleisuutta

YK:n asiantuntijaryhmän tuore raportti arvioi, että vuonna 2050 antibioottiresistenssin vuoksi voi kuolla jo kymmenen miljoonaa ihmistä. Yhtenä syynä on antibioottien liika- ja väärinkäyttö karjataloudessa.
Pojalle annetaan suun kautta otettava rokote

”Rokotus on tepsivin terveyspalvelu maailmassa”

Tuhkarokkoon kuolleidne määrä on vähentynyt vuoden 1963 jälkeen 95 prosenttia. Suotuisa kehitys ei edelleenkään ole itsestäänselvyys, muistuttaa WHO:n rokotusohjelmaa vetävä ruotsalainen tohtori Ann Lindstrand.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset