Moniavioisuus jarruttaa tasa-arvoa Senegalissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Moniavioisuus jarruttaa tasa-arvoa Senegalissa

Yhä useampi senegalilaismies ottaa liudan vaimoja, koska muutkin tekevät niin.

Fatou (40), Awa (32) ja Aissatou Gaye (24) istuskelevat hiljaisina kotinsa lattialla Senegalin pääkaupungissa Dakarissa.

”Nämä ovat minun kolme vaimoani, ja otan pian neljännen täyttääkseni islamin lain vaatimukset”, liikemies Ousmane Gaye (50) ylpeilee. Hänen mukaansa vaimot elävät keskenään sovussa ja rauhassa.

Nimettömänä pysyttelevä perheenjäsen kertoo toisen version: ”Fatou ja Awa hakkasivat ja haukkuivat Aissatouta viime yönä. Heidän mukaansa Aissatou on noitunut aviomiehen rakastamaan häntä liikaa.”

Lähteen mukaan perheessä ei ole nähty rauhaa sen jälkeen, kun isäntä toi Aissatoun taloon kolme vuotta sitten.

Naisia on kielletty puhumasta ongelmistaan ulkopuolisille, eikä heillä ole lupa valittaa niin kauan kuin he saavat talosta ”kaiken” eli ruokaa, vaatteita ja seksiä.

”Elämä on tällaista”

”Elämä Senegalissa on tällaista”, nettikahvilaa pitävä Adama Kouyate sanoo. Hän sai kaksi vuotta sitten perinnöksi kuolleen veljensä vaimon ja kuusi lasta. Se nosti Kouyaten lapsiluvun 14:ään.

Kouyaten mielestä islamilla ei ole moniavioisuuden kanssa mitään tekemistä, vaan kyse on perinteestä. ”Naisella ei ole oikeutta vastustaa tai hänet kirotaan loppuiäkseen.”

Aminataksi esittäytyvä nainen on eronnut 18 vuoden jälkeen moniavioisesta liitosta ja neuvoo salaa kanssasisariaan. ”Moniavioisuus on orjuuden muoto. Naisilla ei ole ääntä eikä valituskanavia”, hän sanoo.

”Moniavioisuus on silkkaa helvettiä ja valheita”, vahvistaa yliopistosta valmistunut Rokhaya (23), joka pakotettiin tänä vuonna 48-vuotiaan miehen vaimoksi.

”Haaveilin omasta yrityksestä ja matkoista ympäri Afrikkaa. Nyt olen jumissa täällä ja tulen hulluksi, koska lukutaidoton ja rikas mieheni ei anna minun toteuttaa unelmiani”, hän nyyhkii.

Daya (30) haluaisi opiskella, mutta pelkää, ettei mies salli sitä. Hän lopetti koulunkäynnin 15-vuotiaana joutuessaan naimisiin serkkunsa kanssa, joka on islamilainen uskonoppinut. Parilla on seitsemän lasta.

Tasa-arvo paperilla

Aminata muistuttaa, että Senegalin perustuslaki takaa sukupuolten tasa-arvon. Käytännössä naiset ovat kuitenkin heikoilla koulutuksessa, työelämässä, maanomistuksessa ja perintöoikeudessa.

Yhdysvaltain kehitysapuviraston Usaidin keväällä julkaistu arvio sukupuolten tasa-arvosta Senegalissa paljastaa muun muassa, että 20-24-vuotiaista naisista 39 prosenttia oli avioitunut ennen 18 vuoden ikää.

Useimmat IPS:n haastattelemat dakarilaiset nuoret miehet aikovat hankkia useita vaimoja.

Yliopisto-opiskelija Lamine Camara (22) perustelee ratkaisua terveyssyillä: ”Virallistan mieluummin kaikki suhteeni kuin hankin joukon tyttöystäviä ja otan riskin saada aids.”

”Se on kuin muoti, jota seurataan. Sitä paitsi Senegalissa on naisia enemmän kuin miehiä. Meillä päin lähes kaikki miehet, nuoret ja köyhät mukaan lukien, ovat moniavioisia”, kuoma-autonkuljettaja Issa Diop (28) kertoo.

Senegalissa on liki 13 miljoonaa asukasta. 15-64-vuotiaissa naisia on tilaston mukaan 3,6 miljoonaa ja miehiä 3,2 miljoonaa.

Tietämättömyys taustalla

”Senegalin moniavioisuudesta ei tietääkseni ole tilastoja. On tapana sanoa, että kaupungeissa joka neljäs ja maalla joka kolmas liitto on polygaminen, mutta luvut ovat alakantissa”, sosiaalityöntekijä ja tasa-arvoaktivisti Fanta Niang sanoo.

Hän valittaa, että moniavioisiin liittoihin joutuvat naiset ovat usein lukutaidottomia ja tietämättömiä oikeuksistaan. YK:n mukaan 61 prosenttia Senegalin naisista ei osaa lukea.

Vanhoillisten vastarinnasta huolimatta Senegaliin säädettiin vuonna 2010 tasa-arvolaki, joka edellyttää, että vaaleissa puolet ehdokkaista on naisia. Sen tuloksena maan 150-jäseniseen parlamenttiin valittiin 64 naista.

Niangin mukaan se ei ole vähentänyt polygamiaa. ”Naisten voimaannuttaminen pitää aloittaa alhaalta eikä huipulta”, hän vaatii.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia