Uutiset

Moniavioisuus jarruttaa tasa-arvoa Senegalissa

Yhä useampi senegalilaismies ottaa liudan vaimoja, koska muutkin tekevät niin.
Fatou (40), Awa (32) ja Aissatou Gaye (24) istuskelevat hiljaisina kotinsa lattialla Senegalin pääkaupungissa Dakarissa.

”Nämä ovat minun kolme vaimoani, ja otan pian neljännen täyttääkseni islamin lain vaatimukset”, liikemies Ousmane Gaye (50) ylpeilee. Hänen mukaansa vaimot elävät keskenään sovussa ja rauhassa.

Nimettömänä pysyttelevä perheenjäsen kertoo toisen version: ”Fatou ja Awa hakkasivat ja haukkuivat Aissatouta viime yönä. Heidän mukaansa Aissatou on noitunut aviomiehen rakastamaan häntä liikaa.”

Lähteen mukaan perheessä ei ole nähty rauhaa sen jälkeen, kun isäntä toi Aissatoun taloon kolme vuotta sitten.

Naisia on kielletty puhumasta ongelmistaan ulkopuolisille, eikä heillä ole lupa valittaa niin kauan kuin he saavat talosta ”kaiken” eli ruokaa, vaatteita ja seksiä.

”Elämä on tällaista”

”Elämä Senegalissa on tällaista”, nettikahvilaa pitävä Adama Kouyate sanoo. Hän sai kaksi vuotta sitten perinnöksi kuolleen veljensä vaimon ja kuusi lasta. Se nosti Kouyaten lapsiluvun 14:ään.

Kouyaten mielestä islamilla ei ole moniavioisuuden kanssa mitään tekemistä, vaan kyse on perinteestä. ”Naisella ei ole oikeutta vastustaa tai hänet kirotaan loppuiäkseen.”

Aminataksi esittäytyvä nainen on eronnut 18 vuoden jälkeen moniavioisesta liitosta ja neuvoo salaa kanssasisariaan. ”Moniavioisuus on orjuuden muoto. Naisilla ei ole ääntä eikä valituskanavia”, hän sanoo.

”Moniavioisuus on silkkaa helvettiä ja valheita”, vahvistaa yliopistosta valmistunut Rokhaya (23), joka pakotettiin tänä vuonna 48-vuotiaan miehen vaimoksi.

”Haaveilin omasta yrityksestä ja matkoista ympäri Afrikkaa. Nyt olen jumissa täällä ja tulen hulluksi, koska lukutaidoton ja rikas mieheni ei anna minun toteuttaa unelmiani”, hän nyyhkii.

Daya (30) haluaisi opiskella, mutta pelkää, ettei mies salli sitä. Hän lopetti koulunkäynnin 15-vuotiaana joutuessaan naimisiin serkkunsa kanssa, joka on islamilainen uskonoppinut. Parilla on seitsemän lasta.

Tasa-arvo paperilla

Aminata muistuttaa, että Senegalin perustuslaki takaa sukupuolten tasa-arvon. Käytännössä naiset ovat kuitenkin heikoilla koulutuksessa, työelämässä, maanomistuksessa ja perintöoikeudessa.

Yhdysvaltain kehitysapuviraston Usaidin keväällä julkaistu arvio sukupuolten tasa-arvosta Senegalissa paljastaa muun muassa, että 20-24-vuotiaista naisista 39 prosenttia oli avioitunut ennen 18 vuoden ikää.

Useimmat IPS:n haastattelemat dakarilaiset nuoret miehet aikovat hankkia useita vaimoja.

Yliopisto-opiskelija Lamine Camara (22) perustelee ratkaisua terveyssyillä: ”Virallistan mieluummin kaikki suhteeni kuin hankin joukon tyttöystäviä ja otan riskin saada aids.”

”Se on kuin muoti, jota seurataan. Sitä paitsi Senegalissa on naisia enemmän kuin miehiä. Meillä päin lähes kaikki miehet, nuoret ja köyhät mukaan lukien, ovat moniavioisia”, kuoma-autonkuljettaja Issa Diop (28) kertoo.

Senegalissa on liki 13 miljoonaa asukasta. 15-64-vuotiaissa naisia on tilaston mukaan 3,6 miljoonaa ja miehiä 3,2 miljoonaa.

Tietämättömyys taustalla

”Senegalin moniavioisuudesta ei tietääkseni ole tilastoja. On tapana sanoa, että kaupungeissa joka neljäs ja maalla joka kolmas liitto on polygaminen, mutta luvut ovat alakantissa”, sosiaalityöntekijä ja tasa-arvoaktivisti Fanta Niang sanoo.

Hän valittaa, että moniavioisiin liittoihin joutuvat naiset ovat usein lukutaidottomia ja tietämättömiä oikeuksistaan. YK:n mukaan 61 prosenttia Senegalin naisista ei osaa lukea.

Vanhoillisten vastarinnasta huolimatta Senegaliin säädettiin vuonna 2010 tasa-arvolaki, joka edellyttää, että vaaleissa puolet ehdokkaista on naisia. Sen tuloksena maan 150-jäseniseen parlamenttiin valittiin 64 naista.

Niangin mukaan se ei ole vähentänyt polygamiaa. ”Naisten voimaannuttaminen pitää aloittaa alhaalta eikä huipulta”, hän vaatii.

genderseksuaalisuushiv/aids Senegal Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies puolilähikuvassa tiiliseinää vasten.

Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin

Financial Transparency Coalitionia johtava Matti Kohonen tekee työtä oikeudenmukaisemman talousjärjestelmän puolesta. Hän sai kipinän työhönsä jo lapsuudessa kohtaamastaan eriarvoisuudesta ja uskoo, että köyhyys ja eriarvoisuus eivät ole maailmassa välttämättömiä asioita.
Traktori pellolla, taustalla kylä.

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050

Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäristön huomioiva viljely on mahdollista, mutta se vaatii monenlaisia muutoksia, muun muassa eläinperäisten tuotteiden käytön vähentämistä.
Kahta nuorta naista esittävä seinämaalaus korkean talon seinässä.

Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen

YK:n tasa-arvojärjestön, Meksikon ja Ranskan johtama Generation Equality -foorumi aloittaa viisivuotisen kampanjan, jonka tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa muun muassa teknologia-alalla. Se on osittain vastareaktio populistiselle voimille, jotka ovat viime vuosina haastaneet tasa-arvoa, kertoo ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka.
Iranin lippuja

Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa

Iranissa tapettiin tuhansia poliittisia vankeja vuonna 1988. Uutta presidenttiä on epäilty osallisuudesta tapahtumiin, mutta ketään ei ole rangaistu.
Mies ajaa aasien vetämillä kärryillä tietä pitkin.

Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen

Laiton puunkaato tuhoaa Zimbabwesta joka vuosi noin 60 miljoonaa puuta eli osapuilleen 33 000 hehtaaria metsää. Yksi syy on energianlähteenä käytettävä puuhiili. Sakkorangaistuksetkaan eivät auta, sillä monelle sähkö on liian kallista ja puuhiili ainoa vaihtoehto.

Tuoreimmat

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050
Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen
Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa
Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen
Globaali ruokajärjestelmä tuottaa nälkäisiä ja uhkaa planeetan kantokykyä – Systeemin pitää muuttua, ja siihen voi vaikuttaa myös Suomi, summaa tuore raportti
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Lämpenevä merivesi tuhoaa koralleja El Salvadorissa ja vie samalla elinkeinon kalastajilta – ”Vesi on niin kuumaa, että se näyttää jo keitolta”
Egypti aikoo teloittaa 12 Muslimiveljeskunnan jäsentä – Teloitukset kiihtyneet jälleen tänä vuonna
Filippiinien huumesodassa on todennäköisesti tapahtunut rikoksia ihmisyyttä vastaan – Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä vaatii virallista tutkintaa

Luetuimmat

Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
”Suomalaisten ei pitäisi ottaa demokratiaa itsestäänselvyytenä”, vetoaa kansalaisaktivismin veteraani Maina Kiai, joka seuraa huolestuneena koronan vaikutuksia ihmisoikeuksiin
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Suomi on tuoreen selvityksen mukaan kestävän kehityksen kärkimaa – Koronapandemia käänsi globaalit trendit kuitenkin laskusuuntaan
Vuoden maailmanparantaja -palkinto vammaistyötä tukevalle Abilis-säätiölle – Pandemia teki järjestön tuesta aiempaakin kysytympää
Maailmassa on yhä vireillä 432 hiilikaivosprojektia, vaikka hiilestä pitäisi luopua, paljastaa tuore selvitys – aktiivisimpia Kiina ja Australia
Pelastakaa Lapset: Lasten sieppauksista on tullut osa sodankäyntiä Mosambikissa – Etenkin tyttöjä kaapataan jopa suoraan kodeistaan
Kysely: Suomalaisilla vääriä mielikuvia mielenosoittamiseen liittyvistä oikeuksista – Etenkin vanhempien ikäluokkien asenteet kovia