Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

”Moni luulee lähtevänsä rikastumaan mutta on oikeasti matkalla helvettiin” – kotiapulaisia riistetään Lähi-idässä

Persianlahden arabimaissa on arviolta 2,4 miljoonaa ulkomailta värvättyä piikaa. Heidän asemansa herättää kasvavaa huolta, sillä työolot ovat surkeat. Esimerkiksi Filippiinit kielsi maaliskuussa kansalaisiaan lähtemästä piikomaan Kuwaitiin, jossa apulainen löydettiin kuolleena isäntänsä pakastimesta.
Nainen kietoutuneena kettinkiin mielenosoituksessa
Hong Kongin kotityöläiset osoittivat maaliskuussa mieltään työpaikalla tapahtuvaa sukupuolisyrjintää ja seksuaalista väkivaltaa vastaan. (Kuva: Yee Ting Ma / IDWF / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:ssa valmistellaan kansainvälistä sopimusta siirtolaisten asemasta ja oikeuksista. Sitä odotellessa ulkomaisten kotiapulaisten riisto jatkuu Lähi-idän maissa.

Persianlahden arabimaissa on arviolta 2,4 miljoonaa ulkomailta värvättyä piikaa. Heitä on perinteisesti tullut Aasian maista, kuten Filippiineiltä, Indonesiasta, Intiasta ja Sri Lankasta. Nyt halpaa työvoimaa värvätään myös Itä-Afrikasta.

Vierastyöläiset tulevat arabimaihin erityisellä kafala-viisumilla, joka kieltää lähtemästä maasta tai vaihtamasta työpaikkaa ilman alkuperäisen työnantajan lupaa. Kiellon rikkomisesta voi seurata sakkoja, vankeutta tai karkotus.

Työehtoja on parannettu osassa Persianlahden maita. Yhdistyneet arabiemiraatit lupasi viime vuonna apulaisille viikoittaisen vapaapäivän, palkallisen vuosiloman, oikeuden sairauslomaan ja korkeintaan 12 tunnin työpäivän. Qatar on samoilla linjoilla, mutta muun muassa Omarilta työlainsäädäntö puuttuu.

Työnantajalla ehdoton valta

Uudistusten jälkeenkin kotiapulaisten asema jää heikommaksi kuin paikallisen työvoiman, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch huomauttaa.

”Kafala-järjestelmä antaa työnantajalle ehdottoman vallan. Naiset uurastavat usein eristyksissä alttiina seksuaaliselle ahdistelulle ja muille väärinkäytöksille”, juristi Somayya Mohammed sanoo.

Filippiinit kielsi maaliskuussa kansalaisiaan lähtemästä piikomaan Kuwaitiin, jossa filippiiniläinen apulainen löydettiin kuolleena isäntänsä pakastimesta. Viranomaisten mukaan kuolemantapaukset eivät ole Persianlahdella harvinaisia.

Useat Aasian maat ovat alkaneet vaatia arabimaihin pyrkivien työsopimukset nähtäväksi ennen lähtöluvan myöntämistä. Intia ja Sri Lanka perivät työnantajilta takuumaksun, joka palautetaan, kun työntekijä on palannut turvallisesti kotimaahan.

”Matka helvettiin”

Aasian kiristettyä työvoiman saannin ehtoja värvääjien katseet kääntyivät köyhään Itä-Afrikkaan.

”Moni luulee lähtevänsä rikastumaan mutta on oikeasti matkalla helvettiin”, sanoo tansanialainen Fatima, joka oli kaksi vuotta kotiapulaisena Omanissa.

Hänelle lankesivat kaikki kotityöt sekä huolenpito neljästä lapsesta, joista nuorin oli vastasyntynyt vauva. Fatima hoiti yösyötöt ja nousi aamuneljältä valmistamaan aamiaista ja laittamaan lapsia kouluun.

Hän sai itse syödä tähteitä kahdesti päivässä, ja yhteydenpito kotiväkeen rajattiin kymmeneen minuuttiin kahden kuukauden aikana.

Vailla vapautta

Patricia Lawson Tansanian kotiapulaisten liitosta kartoitti 50:n Omanissa ja Kuwaitissa työskennelleen naisen tilanteen.

Työnantaja takavarikoi passin 43:lta ja teetti heillä työtä 7 päivää viikossa. Puolet naisista oli teljettynä työpaikalle tai majapaikkaan. Moni kertoi ahdistelusta ja raiskausyrityksistä.

”Naisia estettiin hankkimasta ulkopuolista apua, ja vähintään joka toinen joutui nukkumaan olohuoneen lattialla ilman yksityisyyden häivää”, Lawson kertoo.

Jos kotiapulainen halusi irtisanoutua, työnantaja tai välittäjä vaati korvausta, joka ylitti usein naisen ansiot.

Seksuaalista väkivaltaa kokenut piika kääntyy harvoin poliisin puoleen, koska yleensä häntä ei uskota. Pahimmillaan uhri joutuu syytteeseen avioliiton ulkopuolisesta suhteesta.

Lawsonin järjestö pyrkii varoittamaan tansanialaisnaisia vaaroista. ”Ei heitä voi kieltää lähtemästä, mutta opetamme heitä huolehtimaan turvallisuudestaan.”

Siirtolaisuus ja pakolaisuus siirtolaisuustyö Lähi-Itä Suomen IPS

Lue myös

Ihmisiä ja autoja tiellä.

Kolumbia näyttää muulle maailmalle mallia pakolaisten vastaanotossa

Kolumbiaan saapuu päivittäin satoja tai jopa tuhansia pakolaisia Venezuelasta. Maa on myöntänyt tulokkaille oikeuden muun muassa työntekoon ja julkisiin palveluihin. Yhteiselo ei ole sujunut kitkatta, mutta esimerkiksi kukka-ala on hyötynyt uudesta työvoimasta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti