Monet Latinalaisen Amerikan nuoret näkevät naisiin kohdistuvan väkivallan normaalina – kyselyn mukaan mustasukkaisuutta pidetään rakkauden osoituksena | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Monet Latinalaisen Amerikan nuoret näkevät naisiin kohdistuvan väkivallan normaalina – kyselyn mukaan mustasukkaisuutta pidetään rakkauden osoituksena

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan machokulttuuri on yhä voimissaan monissa Latinalaisen Amerikan maissa. Naisiin kohdistuva väkivalta ei kuitenkaan ole väistämätöntä, ja sen muuttumiseksi tehdään jo paljon töitä, muistuttaa Oxfam-järjestö.

Peligro: el machismo mata -teksti vyössä

Latinalaisessa Amerikassa kamppaillaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan moni pitää väkivaltaa kuitenkin normaalina. Kuva: Natalio Pinto / CC BY-SA 2.0.

Miesten naisiin kohdistama väkivalta on yhä monen nuoren mielestä normaali asia Latinalaisen Amerikan maissa, selviää kehitysyhteistyöjärjestö Oxfamin kyselytutkimuksesta.

Tutkimusta varten haastateltiin 15–25-vuotiaita kahdeksassa alueen maassa. Heiltä kysyttiin väkivaltaan ja ihmissuhteisiin liittyvistä uskomuksista. 

Tutkimusraportin mukaan 15–19-vuotiaista nuorista miehistä 60 prosenttia piti mustasukkaisuutta rakkauden osoituksena. Lähes kaksi kolmesta oli sitä mieltä, että kun nainen sanoo seksisuhteelle ei, se tarkoittaa oikeasti kyllä. Yli puolet samanikäisistä naisista sanoi, että on yleistä, että humalainen mies pakottaa naisen seksiin tai lyö tätä.

Uskomuksiin liittyy naisten syyllistäminen. 40 prosenttia 15–19-vuotiaista miehistä ajatteli, että jos nainen on juonut alkoholia, mies voi harrastaa hänen kanssaan seksiä – vaikka hän olisi tajuton. 72 prosenttia oli sitä mieltä, että naisen ei pidä pukeutua provosoivasti tai kävellä kaduilla yksin illalla.

Väkivaltaan ei myöskään puututa. 86 prosenttia 20–25-vuotiaista naisista ja miehistä sanoi, ettei tyttöystävän lyömiseen puututtaisi ystäväpiirissä.

Oxfamin mukaan uskomusten taustalla on machokulttuuri, jota tukevat ja ylistävät niin musiikki, kirjallisuus kuin elokuvatkin. Nuoret toistavat yhteiskunnassa näkemäänsä eriarvoisuutta ja uskovat siksi miesten harjoittaman väkivallan olevan normaalia.

”Tämän jokapäiväisen seksismin normalisoiminen loppuu usein pahimmalla mahdollisella tavalla naisten ja tyttöjen kannalta. --- Tiedämme, että tämä voi muuttua ja se muuttuu, ja meidän on motivoitava ja tuettava nuoria muutoksessa, jotta he voivat elää vapaana sukupuolittuneesta väkivallasta”, sanoo Oxfamin naisten oikeuksien koordinaattori Damaris Ruiz tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla sijaitsee 14 niistä 25 maasta, joissa tapahtuu eniten naisten murhia. 

Tutkimuksen mukaan myönteistä kuitenkin on, että 90 prosenttia tutkimuksessa mukana olleista nuorista tunnisti joitakin väkivallan muotoja. Lisäksi alueella toimii monenlaisia tasa-arvojärjestöjä, kollektiiveja ja digitaalisia aktivisteja, jotka pyrkivät muuttamaan tilannetta. 

Tutkimusta varten haastateltiin 4 731:tä nuorta ja tehtiin 47 fokusryhmähaastattelua ja 49 syvähaastattelua Boliviassa, Kuubassa, Kolumbiassa, El Salvadorissa, Guatemalassa, Hondurasissa, Nicaraguassa ja Dominikaanisessa tasavallassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia