Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Mobiilisovellus auttaa Afrikan siirtolaisia

MigApp-sovelluksen avulla halutaan antaa siirtolaisille tietoa, jotta näiden matka olisi turvallisempi.
Älypuhelin
Älypuhelimesta on apua monelle Afrikan siirtolaiselle. (Kuva: Aaron Yoo / CC BY-ND 2.0)

YK:n alainen Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM) on julkaissut kännykkäsovelluksen, jonka tarkoituksena on tehdä Afrikan sarven ja Itä-Afrikan siirtolaisten matkoista turvallisempia.

MigApp-niminen sovellus tarjoaa tietoa esimerkiksi viisumeista, IOM:n palveluista, terveys- ja matkustussäännöksistä ja ihmiskaupan vastaisesta työstä sekä varoittaa konfliktista ja luonnonkatastrofeista. Sen avulla siirtolaiset voivat myös kertoa läheisilleen sijainnistaan.

”Kehitimme sovelluksen auttaaksemme siirtolaisia tekemään tietoon perustuvia päätöksiä siirtolaisuusprosessin aikana. Paperiton ja turvaton siirtolaisuus johtuu usein siitä, ettei tiedetä prosessiin liittyvistä riskeistä”, sanoo projektin johtaja Alex Dougan tiedotteessa.

Itä-Afrikan maista lähdetään sankoin joukoin siirtolaiseksi kuivuuden, poliittisen epävakauden ja talousongelmien vuoksi. Osa siirtolaisista liikkuu alueen sisällä, osa sen ulkopuolella.

Sovellus on otettu käyttöön Burundissa, Keniassa, Ugandassa, Tansaniassa, Etiopiassa, Ruandassa, Djiboutissa, Etelä-Sudanissa ja Somaliassa. Kaikissa niissä mobiilipalveluiden käyttö on yleistä.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus pakolaisetsiirtolaisuussoveltava teknologiainformaatioteknologia Itä-Afrikka

Lue myös

Senegalilainen räppäri Matar Khoudia Ndiaye studiossa mikrofonien takana

Yhteisöradio varoittaa siirtolaisuuden vaaroista Senegalissa – ”Menestyminen on yhä mahdollista, vaikka pysyy kotona”

Dakarilaisen Radio Oxy Jeunes'n ohjelmassa Eurooppaan siirtolaiseksi mielineet kertovat kokemuksistaan samaa suunnitteleville. Viestillä halutaan tavoittaa myös lastensa matkoja rahoittavat vanhemmat.
Alakouluikäisiä syyrialaislapsia luokassa

UNHCR: Neljä miljoonaa pakolaislasta ei käy koulua

Miljoonat pakolaislapset eivät pääse kouluun. Määrä on noussut puolella miljoonalla vain yhden vuoden aikana, selviää YK:n pakolaisjärjestön raportista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Ilmakuva Juban liepeiltä Etelä-Sudanista

Mitä kerrot läheisillesi, kun olet käynyt konfliktialueella?

Kehitysyhteistyöjärjestöjen työntekijät joutuvat matkustamaan myös levottomille alueille. Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Erik Nyström kertoo, että matkasta sotaisaan Etelä-SUdaniin jäi silti päällimmäisenä mieleen paikallisten kiitollisuus siitä, että joku saapuu Suomesta asti kysymään, miten heillä menee.
Mielenosoittaja, jonka yllä pelastusliivi ja selässä teksti No Borders No Nation

Kreikan saarilla elää tuhansia siirtolaislapsia ala-arvoisissa olosuhteissa – Osa on yrittänyt jopa itsemurhaa

Yli 7 000 turvapaikanhakija- ja siirtolaislasta on saapunut tänä vuonna Kreikan saarille. Unicef vaatii, että EU-maat alkavat ottaa nopeasti vastaan heitä ja heidän perheitään. ”Tämä on paitsi häpeällistä myös lyhytnäköistä”, toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.
Nainen ja korillinen kaloja

Uusi kampanja vaatii Suomeen yritysvastuulakia – ”Suomen on aika skarpata”

Laki ei tällä hetkellä velvoita suomalaisia yrityksiä selvittämään toimintansa ihmisoikeusvaikutuksia ulkomailla. Järjestöjen, yritysten ja ammattiliittojen tänään alkava kampanja vaatii seuraavaa hallitusta säätämään yritysvastuulain.