Uutiset

"Missä on Lampedusa?" Libyassa kysellään

Levoton tilanne ahdistaa afrikkalaisia, talvimyrskyt rajoittavat salakuljetusta, kirjoittaa Karlos Zurutuza.

(IPS) -- Youssef on matkustanut Saharan halki Libyan pääkaupunkiin koulusta saatu Euroopan kartta taskussa. "Voitteko näyttää, missä on Lampedusa? En löydä sitä", 28-vuotias nigerialainen kyselee.

Italialle kuuluva pieni Lampedusan saari sijaitsee Välimeressä 600 kilometriä Tripolista luoteeseen. Sinne pääsy muuttuu yhä etäisemmäksi haaveeksi monelle afrikkalaiselle.

Youssef kertoo maksaneensa 800 euroa viiden päivän matkasta erämaassa täyteen lastatun kuorma-auton lavalla. "Kuljettaja kehotti minua sitomaan itseni kiinni autoon, koska hän ei aikonut pysähtyä, jos joku putoaisi."

Tripolin laidalla Gargareshissa mustia afrikkalaisia kerääntyy päivittäin sillan alle odottamaan tarjouksia työkeikoista. Youssef erottuu joukosta, koska hänellä on kepin nenään sidottu maalaustela mukanaan.

Palkka jäi saamatta

Päivän työstä voi tienata noin 12 euroa, mutta aina ei sitäkään.

"Viime viikolla tein kymmenen tunnin päivän rakennuksella, mutta kun maksun aika koitti, minulle painettiin pistooli otsalle ja käskettiin kalppia tieheni", malilainen Suleyman, 23, kertoo.

Hän haluaisi päästä äkkiä pois Libyasta. "Tämä ei ole mitään elämää. Asemiehet vainoavat minua pelkän ihonvärini perusteella."

Matka Lampedusaan huterassa paatissa maksaa kuitenkin 750 euroa, joiden saaminen kokoon on yhä kovemman työn takana. Lisäksi merenkäynti vähentää kyytejä loppusyksyllä.

Rauhattomuus kasvaa

Moni siirtolainen haluaa nyt päästä Lampedusaan hinnalla millä hyvänsä, koska levottomuus on lisääntynyt Libyassa ja yhteenottoja sattuu pääkaupungissakin, nigerialainen Christian, 27, kertoo.

Libyasta tuli jo Muammar Gaddafin valtakaudella (1969–2011) Afrikasta pois pyrkivien välietappi. Sittemmin määrät ovat vain kasvaneet, koska sekavat olot helpottavat ihmissalakuljettajien toimintaa.

"Väkivallan vuoksi hallitus ei ehdi vartioida rannikkoa. Suurin este ovat nyt aallot", eräs nimettömänä haastateltu salakuljettaja sanoo. Hän kertoo ansaitsevansa noin 20 000 euroa onnistuneesta Lampedusan-keikasta.

Vene pyöri ympyrää

Vielä muutama kuukausi sitten rannikkoa vartioitiin tarkemmin, vahvistaa Pakistanin Kašmirista tullut Imran, 21. Hänen yrityksenä päästä Lampedusaan jäi muutaman tunnin seilaamiseksi.

"Kapteeni ei tuntenut reittiä, ja kuljimme ympyrää, kunnes rannikkovartiosto pysäytti meidät", kertoo Imran, joka joutui kolmeksi kuukaudeksi vankilaan.

Libyan kovista vankilaoloista huolimatta hän pitää itseään onnekkaana. "Meitä oli vähintään 50 samassa sellissä, mutta vartijat eivät koskeneet minuun. Mustia sen sijaan lyötiin ja kidutettiin päivittäin. Naiset pakotettiin ostamaan vapautensa seksillä."

Amnesty International syytti kesällä Libyaa nais-, mies- ja lapsivankien julmasta kohtelusta ja vaati sitä lopettamaan mielivaltaiset pidätykset.

Halpaa ja huonoa

Nyt hotellisiivojana Tripolissa työskentelevä Imran kertoo maksaneensa laivaretkestään vain 300 euroa.

"Somalien kuljettamat halvimmat kyydit eivät yleensä pääse perille. Seuraavaksi pyrin syyrialaisten hoitamaan veneeseen. Ne ovat paljon kalliimpia, mutta useimmat selviävät Lampedusaan", hän pohtii.

Libyalaiset kalastajat tietävät, että moni ostaa aikomattaan menopaluulipun. "Verkkoihini on usein takertunut ruumiita", sanoo Abdalah Gheryani pienessä Gargareshin kalasatamassa.

ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuus LibyaItalia Amnesty InternationalSuomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta