Uutiset

"Missä on Lampedusa?" Libyassa kysellään

Levoton tilanne ahdistaa afrikkalaisia, talvimyrskyt rajoittavat salakuljetusta, kirjoittaa Karlos Zurutuza.

(IPS) -- Youssef on matkustanut Saharan halki Libyan pääkaupunkiin koulusta saatu Euroopan kartta taskussa. "Voitteko näyttää, missä on Lampedusa? En löydä sitä", 28-vuotias nigerialainen kyselee.

Italialle kuuluva pieni Lampedusan saari sijaitsee Välimeressä 600 kilometriä Tripolista luoteeseen. Sinne pääsy muuttuu yhä etäisemmäksi haaveeksi monelle afrikkalaiselle.

Youssef kertoo maksaneensa 800 euroa viiden päivän matkasta erämaassa täyteen lastatun kuorma-auton lavalla. "Kuljettaja kehotti minua sitomaan itseni kiinni autoon, koska hän ei aikonut pysähtyä, jos joku putoaisi."

Tripolin laidalla Gargareshissa mustia afrikkalaisia kerääntyy päivittäin sillan alle odottamaan tarjouksia työkeikoista. Youssef erottuu joukosta, koska hänellä on kepin nenään sidottu maalaustela mukanaan.

Palkka jäi saamatta

Päivän työstä voi tienata noin 12 euroa, mutta aina ei sitäkään.

"Viime viikolla tein kymmenen tunnin päivän rakennuksella, mutta kun maksun aika koitti, minulle painettiin pistooli otsalle ja käskettiin kalppia tieheni", malilainen Suleyman, 23, kertoo.

Hän haluaisi päästä äkkiä pois Libyasta. "Tämä ei ole mitään elämää. Asemiehet vainoavat minua pelkän ihonvärini perusteella."

Matka Lampedusaan huterassa paatissa maksaa kuitenkin 750 euroa, joiden saaminen kokoon on yhä kovemman työn takana. Lisäksi merenkäynti vähentää kyytejä loppusyksyllä.

Rauhattomuus kasvaa

Moni siirtolainen haluaa nyt päästä Lampedusaan hinnalla millä hyvänsä, koska levottomuus on lisääntynyt Libyassa ja yhteenottoja sattuu pääkaupungissakin, nigerialainen Christian, 27, kertoo.

Libyasta tuli jo Muammar Gaddafin valtakaudella (1969–2011) Afrikasta pois pyrkivien välietappi. Sittemmin määrät ovat vain kasvaneet, koska sekavat olot helpottavat ihmissalakuljettajien toimintaa.

"Väkivallan vuoksi hallitus ei ehdi vartioida rannikkoa. Suurin este ovat nyt aallot", eräs nimettömänä haastateltu salakuljettaja sanoo. Hän kertoo ansaitsevansa noin 20 000 euroa onnistuneesta Lampedusan-keikasta.

Vene pyöri ympyrää

Vielä muutama kuukausi sitten rannikkoa vartioitiin tarkemmin, vahvistaa Pakistanin Kašmirista tullut Imran, 21. Hänen yrityksenä päästä Lampedusaan jäi muutaman tunnin seilaamiseksi.

"Kapteeni ei tuntenut reittiä, ja kuljimme ympyrää, kunnes rannikkovartiosto pysäytti meidät", kertoo Imran, joka joutui kolmeksi kuukaudeksi vankilaan.

Libyan kovista vankilaoloista huolimatta hän pitää itseään onnekkaana. "Meitä oli vähintään 50 samassa sellissä, mutta vartijat eivät koskeneet minuun. Mustia sen sijaan lyötiin ja kidutettiin päivittäin. Naiset pakotettiin ostamaan vapautensa seksillä."

Amnesty International syytti kesällä Libyaa nais-, mies- ja lapsivankien julmasta kohtelusta ja vaati sitä lopettamaan mielivaltaiset pidätykset.

Halpaa ja huonoa

Nyt hotellisiivojana Tripolissa työskentelevä Imran kertoo maksaneensa laivaretkestään vain 300 euroa.

"Somalien kuljettamat halvimmat kyydit eivät yleensä pääse perille. Seuraavaksi pyrin syyrialaisten hoitamaan veneeseen. Ne ovat paljon kalliimpia, mutta useimmat selviävät Lampedusaan", hän pohtii.

Libyalaiset kalastajat tietävät, että moni ostaa aikomattaan menopaluulipun. "Verkkoihini on usein takertunut ruumiita", sanoo Abdalah Gheryani pienessä Gargareshin kalasatamassa.

ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuus LibyaItalia Amnesty InternationalSuomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen sekä yritysten asekehitystä tutkineen Frank Slijperin mukaan armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Nuoria miehiä rivissä kädet puuskassa

Raportti: Terrorismin vastaiset toimet kurittavat lapsia

Terrorismin vastaisessa taistelussa ei riittävästi huomioida lapsia eikä ymmärretä, mitä haittaa heille aiheutetaan. Terroristijärjestöyhteyksistä epäiltyjä lapsia tulisi kohdella terrorismin uhreina, ei rikoskumppaneina, sanoo kansalaisjärjestö Watchlist on Children and Armed Conflict.
Nuoria naisia lentopalloverkko taustallaan

Afrikan nuorissa ainekset menestystarinaan

Suomi laatii tänä vuonna oman Afrikka-strategian. Nuoret kannattaa nostaa Suomen ja Afrikan välisen kumppanuuden ja yhteistyön keskiöön, sillä heissä on valtavasti potentiaalia muun muassa rauhan rakentajina ja konfliktien ennaltaehkäisijöinä, kirjoittaa Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön päällikkö Katri Suomi.
Kalastaja katselee järvelle järven rannalla

Maatalous ja pajuviljelmät uhkaavat Kashmirin Wular-järveä ja yli 30 000 perheen elantoa

Kashmirissa sijaitsevan Wularin alkuperäinen koko oli yli 200 neliökilometriä. Nyt se on alle puolet siitä. ”Meidän täytyy kirjaimellisesti kiskoa veneitämme, koska vettä on niin vähän”, kertoo paikallinen asukas Mohammad Subhan Dar.
Käsi kirjoittamassa suurelle paperille

Ennakkoluulot ja rooliodotukset vaikeuttavat maahanmuuttajanaisten työllistymistä – Uusi bisnesverkosto kannustaa työelämään ja yrittäjäksi

Viime syksynä perustettu Finnish Somali Women in Business -verkosto kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. ”Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo projektityöntekijä Amina Mohamed.

Luetuimmat

YK julkaisi pitkän odotuksen jälkeen listan Israelin laittomissa siirtokunnissa toimivista yrityksistä – 112 yrityksen joukossa muun muassa Tripadvisor ja Airbnb
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan
”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Nepalin ”menkkamajaperinne” johtaa jopa naisten kuolemiin, mutta nyt asenteet ovat alkaneet muuttua
Iranilaisohjaaja Mehrdad Oskouei haluaa antaa äänen äänettömille – Uusi dokumentti kertoo tytöistä, jotka ovat murhanneet isän, miehen tai langon, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut
Suomalaisjärjestöt saavat lisää rahaa kehitysyhteistyöhön Afrikassa
Konfliktit ja ilmastokriisi ovat ajaneet miljoonat ruokapulaan Keski-Sahelissa
Ihmisoikeusjärjestö: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen vihapuhe kasvanut Euroopassa – Myös Suomessa tilanne on heikentynyt
Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä