Miljoonat tarvitsevat apua Keski-Amerikassa hurrikaani Etan jäljiltä – Seuraava myrsky on jo tulossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Miljoonat tarvitsevat apua Keski-Amerikassa hurrikaani Etan jäljiltä – Seuraava myrsky on jo tulossa

Atlantin hurrikaanikausi on ollut poikkeuksellisen aktiivinen. Keski-Amerikkaa nuijinut hurrikaani Eta oli yksi pahimmista myrskyistä vuosikausiin, ja se on vaikuttanut miljoonien ihmisten elämän.

Sadepisaroita sinertävässä ikkunalasissa.

Hurrikaanikausi on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen aktiivinen. Kuvituskuva. Kuva: VV Nincic / Flickr.com / CC BY 2.0.

Keski-Amerikkaa marraskuun alussa nuijinut hurrikaani Eta on aiheuttanut vakavia tuhoja useissa maissa. 

Maailman ruokaohjelma (WFP) arvioi perjantaina, että ”miljoonat” ihmiset tarvitsevat välittömästi ruoka-apua. 

Eta rantautui Keski-Amerikkaan marraskuun 3. päivänä. Se toi mukanaan rankkasateita, tuulia, tulvia ja maanvyörymiä. Rakennuksia, teitä, energiarakenteita ja terveyskeskuksia vahingoittui. Mutavyöryt ovat haudanneet kokonaisia yhteisöjä.

Kyseessä oli yksi alueen pahimmista myrskyistä kahteen vuosikymmeneen. Yhteensä noin kolme miljoonaa ihmistä on kärsinyt sen vaikutuksista Keski-Amerikassa sekä eteläisessä Meksikossa.

Vakavimmat vaikutukset ovat Hondurasissa, Guatemalassa ja Nicaraguassa. Esimerkiksi Hondurasissa hurrikaani on vaikuttanut 1,3 miljoonan ihmisten elämää. Ainakin 58 ihmistä kuoli.

Tilanne on vaikea, sillä hurrikaani iski etenkin Keski-Amerikan niin sanotun kuivan käytävän maihin, joita ovat Honduras, Nicaragua, Guatemala ja El Salvador. Niissä on kärsitty jo viisi vuotta vaikeasta kuivuudesta. Päälle tulee vielä koronaviruspandemia. WFP on ennustanut, että vakavasta ruokapulasta kärsivien määrä voi tänä vuonna koronan seurauksena lähes kaksinkertaistua viime vuoden 1,6 miljoonasta lähes kolmeen miljoonaan kuivan käytävän maissa.

”Eta tuli pahimpaan mahdolliseen aikaan. Se vaikeutti miljoonien sellaisten ihmisten elämää, joita vuosien arvaamaton sää ja koronaviruksen aiheuttama sosiaalis-taloudellinen kriisi vaikeutti jo valmiiksi. Olemme huolissamme myös siitä, että lisäsateet ja -tulvat voivat tuhota tulevan sadon, josta pienviljelijät ovat riippuvaisia”, sanoi järjestön Latinalaisen Amerikan ja Karibian aluejohtaja Miguel Barreto tiedotteessa.

Lisäksi Keski-Amerikasta oli jo valmiiksi paennut lähes miljoona ihmistä jengiväkivallan ja ihmisoikeusloukkausten vuoksi. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan myrskyn seurauksena yli 120 000 ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan.

”Alueella on kolminkertainen kriisi: Eta, koronavirus ja aiempien olosuhteiden luoma haavoittuvuus. Puhumme miljoonista ihmisistä seitsemässä maassa. Humanitaarisen avun tarve on dramaattinen”, sanoi myös Punaisen Ristin operaatiojohtaja Felipe del Cid viime viikolla.

Järjestö on muiden avustustoimijoiden tavoin aloittanut alueella massiivisen avustusoperaation.

Hurrikaanikausi on ollut tänä vuonna Atlantilla poikkeuksellisen aktiivinen. Seuraava hurrikaani on jo tulossa myös Keski-Amerikkaan: sunnuntai-iltana Nicaraguan ja Hondurasin rannikkoa lähestyi hurrikaani Iota, jonka on määrä iskeä alueelle tänään. Se on jo kauden 30. nimetty hurrikaani.

Lisää uusi kommentti