Uutiset

Miljoonat kärsivät Filippiinien tulvista

Ennätysmäisten rankkasateiden aiheuttamien tulvien tuhoja korjataan viranomaisten ja satojen vapaaehtoisten voimin.

Lähes kaksi miljoonaa ihmistä on kärsinyt kolmen taifuunin aiheuttamista tulvista Filippiinien pääkaupungissa Manilassa ja lähimaakunnissa. Lähes 300 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja yli 50 on saanut surmansa tulvissa, jotka pahimmillaan peittivät neljä viidesosaa Manilan miljoonakaupungista.

Punaisen Ristin mukaan kaupunkialueilla rankkasateiden ja tulvien tuhot ovat suurempia kuin maaseudulla, ja kaupunkien suuremmasta asukastiheydestä johtuen tulvauhrien määrä on suurempi. Kaupunkien evakuointikeskuksissa on ilmennyt myös ruokapulaa, Suomen Punaisen Ristin Aasian alue-edustaja Marko Korhonen kertoo.

Lapsijärjestöt ovat lisäksi huolissaan tulvahuipun jälkeisestä tautien leviämisvaarasta, koska puhtaasta juomavedestä on pulaa, eikä sanitaatio toimi kunnolla. Lasten koulunkäynnin jatkuminen olisi yksi keino varmistaa lasten puhtaan veden saaminen, Plan Filippiinien maajohtaja Carin van der Hor muistuttaa.

Filippiinejä riepottelee joka vuosi sadekaudella useita myrskyjä ja taifuuneja, jotka aiheuttavat merkittäviä tuhoja. Edellisen, vuonna 2009 riehuneen taifuuni Ketsanan, kaikkia tuhoja ei Korhosen mukaan oltu saatu korjattua.

Kansainvälinen Punainen Risti on arvioinut, että avustustyöhön tarvitaan lähes 800 000 euroa. Järjestö on tähän mennessä auttanut Filippiinien tulvauhreja katastrofirahastosta noin 150 000 eurolla.

katastrofiapulapsetruokavesi ja viemäröinti Filippiinit

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset