Uutiset

Miljoonat kärsivät Filippiinien tulvista

Ennätysmäisten rankkasateiden aiheuttamien tulvien tuhoja korjataan viranomaisten ja satojen vapaaehtoisten voimin.

Lähes kaksi miljoonaa ihmistä on kärsinyt kolmen taifuunin aiheuttamista tulvista Filippiinien pääkaupungissa Manilassa ja lähimaakunnissa. Lähes 300 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja yli 50 on saanut surmansa tulvissa, jotka pahimmillaan peittivät neljä viidesosaa Manilan miljoonakaupungista.

Punaisen Ristin mukaan kaupunkialueilla rankkasateiden ja tulvien tuhot ovat suurempia kuin maaseudulla, ja kaupunkien suuremmasta asukastiheydestä johtuen tulvauhrien määrä on suurempi. Kaupunkien evakuointikeskuksissa on ilmennyt myös ruokapulaa, Suomen Punaisen Ristin Aasian alue-edustaja Marko Korhonen kertoo.

Lapsijärjestöt ovat lisäksi huolissaan tulvahuipun jälkeisestä tautien leviämisvaarasta, koska puhtaasta juomavedestä on pulaa, eikä sanitaatio toimi kunnolla. Lasten koulunkäynnin jatkuminen olisi yksi keino varmistaa lasten puhtaan veden saaminen, Plan Filippiinien maajohtaja Carin van der Hor muistuttaa.

Filippiinejä riepottelee joka vuosi sadekaudella useita myrskyjä ja taifuuneja, jotka aiheuttavat merkittäviä tuhoja. Edellisen, vuonna 2009 riehuneen taifuuni Ketsanan, kaikkia tuhoja ei Korhosen mukaan oltu saatu korjattua.

Kansainvälinen Punainen Risti on arvioinut, että avustustyöhön tarvitaan lähes 800 000 euroa. Järjestö on tähän mennessä auttanut Filippiinien tulvauhreja katastrofirahastosta noin 150 000 eurolla.

katastrofiapulapsetruokavesi ja viemäröinti Filippiinit

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.