Uutiset

Miljoona naista ja lasta ihmiskaupan uhreina Indonesiassa

Indonesian hallitus ei ole vielä täyttänyt ihmiskaupan lopettamisen vähimmisehtoja, mutta ongelma on tunnustettu ja kansalaisjärjestöt toivovat tiukempien lakien pikaista säätämistä. Nyt ankarin rangaistus ihmiskaupasta on lain mukaan seitsemän vuotta vankeutta.

Yatin lapsuus loppui kaksi vuotta sitten, kun vanhemmat myivät hänet pääkaupunkiin. Nyt 13-vuotias tyttö kauppaa sekä teetä että itseään pakkotyön kaltaisissa oloissa.

Indramayussa Keski-Jaavalla syntyneen Yatin vanhemmat saivat tyttärestään miljoonaa rupiaa (noin 110 euroa) myydessään hänet samasta kylästä pääkaupunkiin muuttaneelle pariskunnalle.

Yati työskentelee illasta aamuyöhön Jakartan pimeillä kujilla. Hän saa palkkaa 11 euroa kuussa, minkä lisäksi työnantaja lähettää hänen vanhemmilleen vähintään 6,60 euroa kuukaudessa.

"Olen väsynyt ja pelkään jatkuvasti selkäsaunaa. En tiedä, milloin tämä päättyy", Yati huokaa. Hänen ainoa tukensa on Bandungwangi-järjestö, joka jakaa ilmaisia kondomeja ja aidsvalistusta. Järjestöä pyörittävät ihmiset ovat itsekin olleet ihmiskaupan ja väkivallan uhreja.

Yatin tarina on vain yksi monista. Indonesian hallitus arvioi, että noin miljoona naista ja lasta on joutunut saarivaltiossa ihmiskaupan uhriksi.

Yhdysvaltain ulkoministeriön kesäkuussa julkaistu raportti ihmiskaupasta nosti Indonesian pahimmille tapauksille varatusta kolmosluokasta kakkoskategoriaan.

Raportin mukaan Indonesia ei ole vielä täyttänyt ihmiskaupan lopettamisen vähimmäisehtoja, mutta se on selvästi alkanut pyrkiä siihen.

Bandungwangin mukaan Indonesian oikeusjärjestelmä kohtelee ihmiskauppiaita liian lempeästi. Ankarin rangaistus on lain mukaan seitsemän vuotta vankeutta.

"Ongelmana ovat useimmiten järjestyksenvalvojat. He empivät taistella ihmiskauppaa vastaan, koska he hyötyvät siitä korruption kautta", Bandungwangin johtaja Anna Sulikah sanoo.

Hän kertoo esimerkkinä tapauksen Riaun maakunnasta. Bandungwangi auttoi erästä ihmiskaupan uhriksi joutunutta tyttöä hankkiutumaan poliisin puheille, mutta muutaman päivän kuluttua virkavalta palautti tytön kauppiaille.

"Kansalaisjärjestöjen tietoon on tullut lukuisia tapauksia, joissa poliisi vaatii rahaa ryhtyäkseen tutkimaan ihmiskauppatapauksia", hän jatkaa. Bandungwangi avustaa tällä hetkellä 49:ää ihmiskaupan uhria, jotka ovat kaikki lähtöisin Yatin kotikylästä Indramayusta.

"Valtaosa kyläläisistä on köyhiä, joten tyttäriä on alettu pitää myyntiartikkeleina", Sulikah sanoo.

Maaseudun naiset ihmiskaupan kauppatavarana

Indonesian naisten kärsimykset jatkuvat myös maan rajojen takana. Monet suostuvat epämääräisiin avioliitto- tai työtarjouksiin päästäkseen ulkomaille.

Esimerkiksi Taiwaniin on haettu naisia vaimoiksi eläkkeelle jääneille poliiseille ja invalideille. Todellisuudessa naisten kohtalona ovat seksiorjuus ja bordellit.

Lukutaidottomuus on tärkeä osatekijä Indonesian maaseudun naisten päätymisessä ihmiskaupan uhreiksi.

Katolisen kirkon kansainvälisen siirtolaisjärjestön (ICMC) mukaan esimerkiksi Indramayun naisista vain 56 prosenttia osaa lukea, vaikka koko Indonesian naisten keskimääräinen lukutaitoprosentti on 81.

Indonesian hallitus on laatinut suunnitelman ihmiskaupan vastaisista toimista, ja kansalaisjärjestöt toivovat, että se saa lain voiman parlamentissa ennen vuoden loppua.

Ihmiskauppiaita uhkaavat aiempaa ankarammat rangaistukset, kuten 15 vuoteen nouseva vankeustuomio ja kovat sakot. Kansalaisjärjestöt kuitenkin epäilevät, että ihmiskaupan isokenkäiset pysyvät edelleen vapaalla jalalla.

(Inter Press Service)

lapsetihmisoikeudetgender Indonesia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
Sormi painamassa tietokoneen näppäimistöä

Raportti: Suuret teknologiafirmat vaarassa sotkeutua tappajarobottien kehittämiseen

Tuoreen raportin mukaan muun muassa Microsoft ja Amazon voivat viedä maailman lähemmäs kohti tappajarobotteja, elleivät ne sanoudu irti niiden kehittämisestä.
Joukko naisia istumassa

Tulikivenkatkuinen runo presidentistä johti 1,5 vuoden vankeustuomioon Ugandassa – Runoilija sai tuomion kyberhäirinnästä

Tohtori Stella Nyanzi kirjoitti räävittömän runon, jossa toivotaan, ettei presidentti Yoweri Museveni olisi koskaan syntynytkään. Kovan tuomion pelätään tukkivan muidenkin kriitikoiden suut.
Puiden taimia ruukuissa

Maanviljelijät pelastavat Sambian metsiä – Puuntaimien myyminen tuo tuloja ja auttaa elvyttämään metsää

Metsää raivataan Sambiassa muun muassa polttopuuksi ja maanviljelyksen tarpeisiin. Nyt metsiensuojelun avuksi ovat tulleet paikalliset yhteisöt.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset