Uutiset

Miljonäärien määrä huimassa kasvussa Afrikassa

Miljonäärien määrä kasvaa nopeammin kuin keskiluokka, jota ei oikeastaan ole olemassa monissa Afrikan maissa, sanotaan konsulttiyhtiön selvityksessä.

Dollarimiljonäärien määrä on kasvanut vuoden 2007 jälkeen huomattavasti ympäri Afrikkaa, käy ilmi konsulttiyhtiö New World Wealthin julkaisemista tiedoista. Konsulttiyhtiön havainnoista raportoi verkkolehti BusinessTech.

Etiopiassa, jossa miljonäärejä laskettiin olevan tänä vuonna 2 700, uusien miljonäärien määrä on yli kaksinkertaistunut kuuden vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Konsulttiyhtiön mukaan määrän lisääntyminen ei yllätä, sillä samaan aikaan Etiopassa on yksityistetty taloutta ja jotkut sektorit ovat kasvaneet voimakkaasti.

"Miljonäärien määrä kasvaa nopeammin kuin keskiluokka, jota ei oikeastaan ole olemassa monissa Afrikan maissa, mukaan lukien Etiopiassa. Esimerkiksi Angolassa miljonäärien määrä on kasvanut viimeisen 10 vuoden aikana valtavasti, mutta vauraudesta ei ole valunut mitään keskivertoangolalaiselle", konsulttiyhtiön analyytikko Andrew Amoils toteaa Guardian-lehdelle.

Myös Angolassa, Tansaniassa, Zambiassa ja Ghanassa miljonäärien määrä lisääntyi vähintään 50 prosentilla. New World Wealthin mukaan maailmanlaajuisesti miljonäärien määrä on kasvanut samaan aikaan vain yhdeksällä prosentilla, ja joissakin kehitysmaissa määrä on jopa laskenut.

Konsulttiyritys arvioi afrikkalaismiljonäärien määrän kasvun jatkuvan ja ennustaa, että vuoteen 2030 mennessä miljonäärien määrä kaksinkertaistuu Nigeriassa ja Keniassa sekä kolminkertaistuu Angolassa.

Afrikan valtioista eniten miljonäärejä edelleen oli Etelä-Afrikassa, jossa heitä oli lähes 50 000 sekä Egyptissä, jossa heitä oli lähes 23 000. New World Wealth hyödynsi raportissaan Maailmanpankin, Credit Suissen ja Trading Economicsin tuottamia tietoja.

kehitysköyhyystalous Afrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.
Mies halaa vanhassa metsässä valtavaa puuta

”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa

Kenialaisia ogiekeja on yritetty useasti häätää asuinalueiltaan. Uuden, alkuperäiskansojen perimätietoa ja historiaa hyödyntävän 3D-mallinnustekniikan avulla ogiekit ja muut alkuperäiskansat voivat puolustaa maitaan ja suojella luontoa.

Tuoreimmat

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet
Tuore raportti: Työntekijöiden heikolla ravitsemuksella kova hinta bisnekselle – Yritykset menettävät vuosittain jopa 850 miljardia dollaria