Uutiset

MIKSI DEMOKRATIA? <br>-suurprojekti käynnistyy lokakuussa

YLE:n Dokumenttiprojekti ja Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes ovat mukana TV-historian ehkä suurimmassa asiaohjelmatapahtumassa

Kymmenen dokumenttielokuvaa, jotka kaikki kysyvät Miksi demokratia?

Lähes 50 televisioyhtiötä esittää nämä dokumentit samaan aikaan lokakuussa 2007. Mukana on myös satoja miljoonia katsojia globaalin tietoverkon kautta kaikkialla maailmassa

Yksi televisiohistorian suurimmista asiaohjelmatapahtumista saa maailmanlaajuisen avauksensa MySpace.com ja YouTube.com -verkkosivuilla 7.10. ja YLE TV1:ssä. Ole mukana!

Lisää tietoa, globaali keskustelufoorumi ja 20 lyhytelokuvaa projektin www-sivuilla whydemocracy.net

Katso tiiseri Youtubessa: Demokratiaa parhaimmillaan!


Tapahtuman maailmanlaajuinen avaus on MySpace.com -verkkosivuilla 7.10. Heti sen jälkeen dokumentit sekä parisenkymmentä lyhytelokuvaa esitetään kahden viikon aikana eri puolilla maailmaa televisiolähetyksinä. Kaikki elokuvat ovat katsottavissa ja ladattavissa myös verkosta. Tarkoitus on herättää maailmanlaajuinen keskustelu demokratiasta.

Suomessa sarja avataan sunnuntaina 7.10., jolloin TV1:ssä esitetään kiinalaisdokumentti Äänestä minua! Se on ehditty jo palkita useilla festivaaleilla.

Ohjelmien esitysajat YLE:n eri kanavilla 7.-20.10. dokumenttiprojektin sivuilla

Dokumenteissa käsitellään demokratiaa monelta kantilta. Niissä tarkastellaan niin kiusallista kysymystä amerikkalaisten harjoittamasta kidutuksesta kuin kuvataan huvittavalla tavalla kiinalaisen ala-asteen luokan puheenjohtajan valintaa, kysytään presidentti Musharrafin käsityksiä maan hallitsemisesta ja seurataan kansallisuushengen kasvua Venäjällä. Muut dokumentit tulevat Japanista, Egyptistä, Intiasta, Boliviasta ja Liberiasta.

Eri puolilta maailmaa olevien nuorten ylläpitämillä sivuilla www.whydemocracy.net jokainen voi osallistua globaaliin keskusteluun. Keskustelufoorumit ja blogit ovat avoinna kaikille, ja käyttäjät voivat jopa lähettää niihin omia filmejään. Sivuilla on myös mielipidekyselyjä, mm. 'Kenet äänestäisit maailman presidentiksi?'

Metro-lehtiin tulee noin 20 maassa '60 sekunnin haastattelun' tilalle '10 kysymystä demokratiasta' - haastateltavia on Peléstä Metallicaan. Haastattelut kuvataan nettiin ja niistä tehdään myös lyhytfilmit.


Kaikki tämä ja kunkin TV-yhtiön erilaiset suunnitelmat (eräät ottavat jopa tietokilpailujensa teemaksi Miksi demokratia?) ovat vasta alkua. 25 nuorta elokuvantekijää eri puolilta maailmaa tekee lyhytelokuvia, elokuvilla on esitys YK:n yleisistunnossa ja niiden ympärillä on tapahtumia kaikkialla maailmassa Kapkaupungista Pariisiin ja Berliinistä São Pauloon.

Useita vuosia kestäneen projektin suunnittelu on ollut pitkälti BBC:n, YLE:n, saksalais-ranskalaisen Arten ja TV2 Danmarkin käsissä. Projektin toteutuksesta vastaa ei-kaupallinen Steps International -järjestö, joka on syntynyt Steps For The Future -projektista.

Mukana on televisioyhtiöitä myös Itävallasta, Belgiasta, Brasiliasta, Kanadasta, Kroatiasta, Tšekin tasavallasta, Virosta, Kreikasta, Unkarista, Intiasta, Israelista, Meksikosta, Lähi-idästä, Hollannista, Norjasta, Portugalista, Puolasta, Romaniasta, Sloveniasta, Ruotsista, Sveitsistä, Taiwanista ja Yhdysvalloista.

Hanketta tukevat EuroVision EBU, Tanskan filmi-instituutti, Tanskan opetusministeriö, Danida, Henry Fordin säätiö, Goethe-instituutti, Independent Television Service (ITVS), Suomen ulkoministeriö, Jan Vrijman Fund, Viestintä- ja kehitys -säätiö VIKES, Sundance Institute ja Etelä-Australian opetusministeriö.

Suomessa käytännön toteutuksesta on vastannut YLE TV2:n Dokumenttiprojekti, joka antaa myös lisäinformaatiota (iikka.vehkalahti(at)yle.fi tai tarja.forsman(at)yle.fi)

Julkaisija: VIKES

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan