Uutiset

MIKSI DEMOKRATIA? <br>-suurprojekti käynnistyy lokakuussa

YLE:n Dokumenttiprojekti ja Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes ovat mukana TV-historian ehkä suurimmassa asiaohjelmatapahtumassa

Kymmenen dokumenttielokuvaa, jotka kaikki kysyvät Miksi demokratia?

Lähes 50 televisioyhtiötä esittää nämä dokumentit samaan aikaan lokakuussa 2007. Mukana on myös satoja miljoonia katsojia globaalin tietoverkon kautta kaikkialla maailmassa

Yksi televisiohistorian suurimmista asiaohjelmatapahtumista saa maailmanlaajuisen avauksensa MySpace.com ja YouTube.com -verkkosivuilla 7.10. ja YLE TV1:ssä. Ole mukana!

Lisää tietoa, globaali keskustelufoorumi ja 20 lyhytelokuvaa projektin www-sivuilla whydemocracy.net

Katso tiiseri Youtubessa: Demokratiaa parhaimmillaan!


Tapahtuman maailmanlaajuinen avaus on MySpace.com -verkkosivuilla 7.10. Heti sen jälkeen dokumentit sekä parisenkymmentä lyhytelokuvaa esitetään kahden viikon aikana eri puolilla maailmaa televisiolähetyksinä. Kaikki elokuvat ovat katsottavissa ja ladattavissa myös verkosta. Tarkoitus on herättää maailmanlaajuinen keskustelu demokratiasta.

Suomessa sarja avataan sunnuntaina 7.10., jolloin TV1:ssä esitetään kiinalaisdokumentti Äänestä minua! Se on ehditty jo palkita useilla festivaaleilla.

Ohjelmien esitysajat YLE:n eri kanavilla 7.-20.10. dokumenttiprojektin sivuilla

Dokumenteissa käsitellään demokratiaa monelta kantilta. Niissä tarkastellaan niin kiusallista kysymystä amerikkalaisten harjoittamasta kidutuksesta kuin kuvataan huvittavalla tavalla kiinalaisen ala-asteen luokan puheenjohtajan valintaa, kysytään presidentti Musharrafin käsityksiä maan hallitsemisesta ja seurataan kansallisuushengen kasvua Venäjällä. Muut dokumentit tulevat Japanista, Egyptistä, Intiasta, Boliviasta ja Liberiasta.

Eri puolilta maailmaa olevien nuorten ylläpitämillä sivuilla www.whydemocracy.net jokainen voi osallistua globaaliin keskusteluun. Keskustelufoorumit ja blogit ovat avoinna kaikille, ja käyttäjät voivat jopa lähettää niihin omia filmejään. Sivuilla on myös mielipidekyselyjä, mm. 'Kenet äänestäisit maailman presidentiksi?'

Metro-lehtiin tulee noin 20 maassa '60 sekunnin haastattelun' tilalle '10 kysymystä demokratiasta' - haastateltavia on Peléstä Metallicaan. Haastattelut kuvataan nettiin ja niistä tehdään myös lyhytfilmit.


Kaikki tämä ja kunkin TV-yhtiön erilaiset suunnitelmat (eräät ottavat jopa tietokilpailujensa teemaksi Miksi demokratia?) ovat vasta alkua. 25 nuorta elokuvantekijää eri puolilta maailmaa tekee lyhytelokuvia, elokuvilla on esitys YK:n yleisistunnossa ja niiden ympärillä on tapahtumia kaikkialla maailmassa Kapkaupungista Pariisiin ja Berliinistä São Pauloon.

Useita vuosia kestäneen projektin suunnittelu on ollut pitkälti BBC:n, YLE:n, saksalais-ranskalaisen Arten ja TV2 Danmarkin käsissä. Projektin toteutuksesta vastaa ei-kaupallinen Steps International -järjestö, joka on syntynyt Steps For The Future -projektista.

Mukana on televisioyhtiöitä myös Itävallasta, Belgiasta, Brasiliasta, Kanadasta, Kroatiasta, Tšekin tasavallasta, Virosta, Kreikasta, Unkarista, Intiasta, Israelista, Meksikosta, Lähi-idästä, Hollannista, Norjasta, Portugalista, Puolasta, Romaniasta, Sloveniasta, Ruotsista, Sveitsistä, Taiwanista ja Yhdysvalloista.

Hanketta tukevat EuroVision EBU, Tanskan filmi-instituutti, Tanskan opetusministeriö, Danida, Henry Fordin säätiö, Goethe-instituutti, Independent Television Service (ITVS), Suomen ulkoministeriö, Jan Vrijman Fund, Viestintä- ja kehitys -säätiö VIKES, Sundance Institute ja Etelä-Australian opetusministeriö.

Suomessa käytännön toteutuksesta on vastannut YLE TV2:n Dokumenttiprojekti, joka antaa myös lisäinformaatiota (iikka.vehkalahti(at)yle.fi tai tarja.forsman(at)yle.fi)

Julkaisija: VIKES

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.