Uutiset

Miesten asenteet pönkittävät naiskauppaa Japanissa

Naiskauppaa ja prostituutiota vastustavat japanilaiset pitävät tasa-arvon puutetta ja japanilaisten miesten ylemmyydentunnetta yhtenä syynä siihen, että naiskauppa ja erilaiset seksipalvelut kasvavat maassa nopeasti. Aktivistit ovat ryhtyneet vaatimaan vakavampia rangaistuksia paritukseen syyllistyneille.

Hiroshi Goto, 40, työskentelee poliitikon avustajana ja sanoo olevansa liian kiireinen mies mennäkseen naimisiin tai ryhtyäkseen vakituiseen naissuhteeseen. Naisseuraa kaivatessaan hän turvautuu maksullisiin palveluihin.

"Elämä on näin paljon helpompaa. En kaipaa tyttöystävää, koska työ on minulle kaikki kaikessa", sanoo Goto, joka suostui haastateltavaksi peitenimellä.

Naiskauppaa ja prostituutiota vastustavat japanilaiset pitävät Goton kaltaisia miehiä yhtenä syynä siihen, että saarivaltioon rahdataan joukoittain naisia kehitysmaista seksikaupan palvelukseen.

"Japanilaiset miehet pitävät naisia itseään alempiarvoisina. Se selittää seksikaupan hiljaisen hyväksynnän", Japanin naisten neuvosto -nimisen feministijärjestön johtaja Sumiko Shimizu sanoo.

Seksikauppa kuuluu Japanin nopeimmin kasvaviin aloihin, jonka liikevaihdoksi arvioidaan 68 miljardia euroa vuodessa. Erilaisten baarien ja hieromalaitosten palveluksessa on yli 150 000 ulkomaalaista naista.

Eniten naisia on tuotu Filippiineiltä ja Thaimaasta, mutta heitä tulee kasvavia määriä myös Etelä-Amerikasta ja Itä-Euroopasta. Useimmat saapuvat maahan lyhytaikaisella turistiviisumilla ja jatkavat oleskeluaan laittomasti.

Moni japanilainen on ymmärtänyt ongelman vakavuuden vasta luettuaan kauhutarinoita naisten kohtelusta. Naisia pidetään usein pakkotyössä ja orjuuden kaltaisissa oloissa, joissa he raatavat tauotta maksaakseen keskimäärin 25 000 euron "velan" työantajalleen.

Bordelleihin tehdyt poliisiratsiat ovat johtaneet lukuisten naisten maastakarkotukseen. Parittajat sen sijaan selviävät usein pienellä rangaistuksella, mihin aktivistit ovat alkaneet vaatia korjausta.

"Kestävä muutos tilanteeseen saadaan vain, jos miehet tulevat tietoisiksi ongelmasta ja lakkaavat ajattelemasta, ettei seksikaupassa ole mitään vikaa", Yuriko Saito vakuuttaa. Hän työskentelee seksikaupasta irrottautumaan onnistuneiden thaimaalaisten naisten kuntoutuskeskuksessa.

Jotkut miehet ovat jo oivaltaneet asian, esimerkiksi ne kymmenen, jotka perustivat Miehet ajattelevat miesten roolia -ryhmän. Se järjestää keskustelutilaisuuksia ja seminaareja, joissa puhutaan naisten oikeuksista.

"Ulkomailta Japaniin kaupattujen naisten kohtalot havahduttivat minut tajuamaan, että miehille ei ole annettu seksivalistusta naisten oikeuksien näkökulmasta. Meille on ollut normaalia hyväksyä stereotyyppiset sukupuoliroolit ja uskoa, että miesten kuuluu olla seksuaalisesti aggressiivisia", ryhmän perustanut Yusaku Tsuji kertoo.

Hän epäilee, ettei lainsäädännön kiristäminen lopeta naiskauppaa. Ryhmänsä keskustelujen hän sen sijaan kertoo saaneen aikaan pieniä ihmeitä. Tiukan pohdinnan jälkeen moni osanottaja tajuaa ensi kertaa elämässään, että prostituutio vahingoittaa naisia ja miehet ovat vastuussa siitä, Tsuji selittää.

Myös feministijärjestöä johtava Shimizu pitää miesten asenteiden muutamista kovana, mutta välttämättömänä urakkana.

"Koska sukupuolten tasa-arvo on Japanissa vieras käsite, miesten on vaikea omaksua ajatusta, että he ovat vastuussa prostituutiosta", Shimizu pohtii.

Hän on tosin ajanut vaikeita asioita aiemminkin. Kansanedustajana toimiessaan Shimizu sai läpi lapsipornon kieltävän lain vuonna 1999.

(Inter Press Service)

ihmisoikeudetgender Japani

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.
Ehkäisypillereitä

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.
Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.

Tuoreimmat

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi
Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa
Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”
Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Intiaa estämään alkuperäiskansojen häädöt
Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”
Monsuunisateet vaurioittaneet tuhansia asumuksia Bangladeshin rohingya-pakolaisten leireillä – Lisää sateita on luvassa
Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”
Kansainvälinen sotarikostuomioistuin totesi Kongossa toimineen sotapäällikön syylliseksi 18 rikokseen – HRW: ”Jopa ne, jotka luulevat olevansa koskemattomia, voivat joutua tilille”
Käsienpesuvesi loppuu Ugandan kouluissa usein kesken – Suomalais-ugandalainen projekti ratkoo ongelmaa ”elefanttihanan” avulla