Uutiset Hiv/aids

Miesten aids jää piiloon Afrikassa

Moni torjuu sairauden mahdollisuuden ja hakeutuu hoitoon liian myöhään.
(Kuva: UNICEF Ethiopia / cc 2.0)

(IPS) -- Puhuttaessa aidsista ja sukupuolten tasa-arvosta Afrikassa, tulee ensimmäiseksi mieleen, että hi-virus on yleisempi naisilla kuin miehillä. Perinteiset roolimallit aiheuttavat kuitenkin sen, että taudin seuraukset ovat miehille kohtalokkaammat kuin naisille.

Tilastot eri puolilta Afrikkaa kertovat, että miehet käyvät harvemmin hiv-testissä ja aloittavat aids-lääkityksen myöhemmin kuin naiset. YK:n Unaidsin mukaan vuonna 2012 antiretroviraalisen lääkityksen saajista Afrikassa oli 36 prosenttia miehiä.

Tuore tilasto Keniasta kertoo, että kahdeksan naista kymmenestä on käynyt hiv-testissä, mutta miehistä vain kuusi kymmenestä. Sama pätee muuhun Afrikkaan.

Yleisen käsityksen mukaan miehet ovat alttiita riskikäyttäytymiselle, johon kuuluvat lukuisat seksikumppanit, suojaamaton seksi, alkoholin väärinkäyttö ja väkivalta. Se altistaa naisia tartunnoille, mutta tekee myös miehistä piittaamattomia oman terveytensä suhteen.

Piittaamattomuus näkyy myös siinä, että aids-lääkitystä saavien miesten kuolleisuus on 31 prosenttia korkeampi kuin naisten, kertoo Kapkaupungin ylipiston tutkija Morna Cornell.

Tosimies ei sairasta

Ongelman ytimessä on yhteiskunnan käsitys maskuliinisuudesta. Tosimiehen kuuluu vähätellä kipuja, ja hän asettaa muiden hoidontarpeet etusijalle, sanoo Pretorian yliopistossa aids-tutkimusta johtava Pierre Brouard.

"Monen miehen mielestä sairaalat ovat naisia ja lapsia varten", vahvistaa Unicefin aids-asiantuntija tohtori Landry Tsague Sambiasta.

Tuloksena on se, että miehet menevät testiin ja aloittavat lääkityksen joskus liian myöhään. Vuonna 2012 Etelä-Afrikassa sai lääkitystä 1,3 miljoonaa naista ja puolet vähemmän miehiä.

Asiantuntijoiden mukaan tilannetta selittää se, että naisten hiv-testi kuuluu äitiyshuollon rutiineihin, kun taas miesten luonnolliset kontaktit terveydenhuoltoon ovat vähäisiä.

Lisäksi moni mies uskottelee itselleen, ettei hänellä ole tartuntaa, kunnes tauti on kehittynyt liian pitkälle.

Tunteista ei puhuta

Useissa eteläisen Afrikan maissa tehty seuranta paljasti, että miehet keskeyttävät tai lopettavat aids-lääkityksen naisia herkemmin ja vierastavat tukiryhmiä, koska he eivät halua puhua tunteistaan.

Asiantuntijat kehottavat perustamaan miehille suunnattuja aids-klinikoita, joiden aukioloajat sopivat työtätekevien aikatauluihin.

"Miehet eivät halua jonottaa naisten ja itkevien lasten joukossa, he tarvitsevat oman hiljaisen nurkkansa", sanoo tansanialainen aids-aktivisti Diana Mswafari.

Tukiryhmästä poliisin pelastus

Ali Mlalanaro, 51, työskentelee poliisietsivänä Kenian Mombasassa. Hän kertoo epäilleensä hiv-tartuntaa jo 20 vuotta sitten, mutta rohkeni mennä testiin vasta 1998. Tulos oli positiivinen.

Oireet pysyivät pitkään kurissa, kunnes Mlalanaro tuli hyvin sairaaksi 2007 ja aloitti antiretroviraalisen lääkityksen. Hänellä on kahden ex-vaimon kanssa kuusi lasta, joista kukaan ei ole saanut hiviä. Toinen vaimo kuitenkin menehtyi aidsiin. Nyt Mlalanaro on naimissa hiv-positiivisen kolmen lapsen äidin kanssa.

Mlalanaro myöntää, että miehille on tavallista kieltää ajatus sairaudesta, kunnes se alkaa häiritä elämää vakavasti. Hänkin oli vähällä hävitä taistelunsa hiviä vastaan juomisen ja tupakoinnin takia. Pelastukseksi koitui liittyminen Toivon sotureihin, joka on turvallisuusjoukkojen jäsenten oma aids-tukiryhmä.

"Miehet inhoavat tunteista puhumista. Minulle oli vaikeaa tunnustaa sairauteni, mutta kun tein sen, koin voittaneeni puolet taistelusta."

Hiv/aids genderhiv/aids Afrikka Suomen IPS

Lue myös

Verikokeen otto sormenpäästä lähikuvassa

Miehet unohdetaan Afrikan hiv-ohjelmista – Moni välttelee hoitoon menoa, koska parantumaton sairaus ei sovi miehen ihannekuvaan

Alle puolet hiv-tartunnan saaneista afrikkalaismiehistä saa hoitoa. Miehet myös menevät testeihin paljon epätodennäköisemmin kuin naiset. Yksi ratkaisu ongelmaan voisi olla esimerkiksi hivin itsetestaus, kirjoittaa kansanterveyden asiantuntija Webster Mavhu.
Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Sukupuolisyrjintä lisää naisten ja tyttöjen hiv-riskiä – Uusi raportti vaatii muutoksia hiv-politiikkaan

Joka viikko yli 6 000 nuorta naista ja tyttöä saa hiv-tartunnan, muistuttaa YK:n aids-järjestö. Muun muassa koulunkäynnin on todettu vähentävän tartuntariskiä.
Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä

Suurin osa Afrikan maista kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Uuden tutkimuksen mukaan tiukalla lainsäädännöllä ja homomiesten vähäisellä hiv-testauksella on yhteys. Seurauksena on turhia kuolemia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista