Miehiset traditiot estävät äitien avun Keniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Miehiset traditiot estävät äitien avun Keniassa

Naisten kietaisuvaatteet, kangat, ja raskaat
kaulakorut ovat maiseman ainoat väripilkut. Väsyneet naiset odottavat
Kangatothan ruuanjakelupaikan ulkopuolella. He ovat kävelleet 50
kilometriä saadakseen ruoka-apua.

Naisten kietaisuvaatteet, kangat, ja raskaat kaulakorut ovat maiseman ainoat väripilkut. Väsyneet naiset odottavat Kangatothan ruuanjakelupaikan ulkopuolella. He ovat kävelleet 50 kilometriä saadakseen ruoka-apua.

Tilastojen mukaan yli puolet imettävistä äideistä Keniassa ovat aliravittuja. Myös valtaosa lapsista kärsii ravinnon puutteesta.

"Kun ruokaa on tarjolla, tulemme hakemaan sitä", sanoo Regina Ekwar, 34-vuotias viiden lapsen äiti Turkanan alueelta.

"Tavallisesti elämme hedelmillä, juurilla, kamelinmaidolla, vuohen tai jopa apinan lihalla - millä tahansa ravinnolla", hän jatkaa.

"Kovat elinolosuhteet ovat johtaneet korkeaan imeväiskuolleisuuteen, 79 imeväistä 1000:sta menehtyy, sanoo tohtori Gilchrist Lokoel Lodwarin aluesairaalasta Turkanasta.

 

Sääolosuhteet pahentavat tilannetta

Äskettäiset tulvat hukuttivat suuren osa alueen karjasta, joten ainoa todellinen ravinto on ollut osittain myrkyllinen ja aggressiivisesti kasvava mathenge-kasvi, joka aiheuttaa paljon harmia Keniassa.

Miehen rooliin liittyvät traditiotkaan istu nyky-Kenian tilanteeseen. "Miehen pitäisi pysytellä poissa vaimonsa luota noin kaksi vuotta synnytyksen jälkeen, jotta naisella olisi aikaa hoitaa ja kasvattaa lasta", kertoon lähellä Turkana-järveä asuva Francis Ekatapan.

"Mikäli kyseessä on miehen ensimmäinen vaimo, saattaa hän muuttaa useampien kilometrin päähän, missä voi naida toisen vaimon ja jäädä tämän luo asumaan."

Ekwar on miehensä toinen vaimo - raskaana olevan naisen edellinen lapsi on kaksivuotias. Suurin osa aviomiehen karjasta menehtyi kuivuuden takia viime vuonna, hän kertoo IPS:lle.

Miehinen traditio piti joten kuten pintansa tilanteessa, jossa sateet tulivat säännöllisesti ja naisilla oli kameleita lypsettävänä kotona. Tilanne on nyt toinen, kun ravintoa on niukalti.

"Kaikkien ongelmien korjaaminen ei ole mahdollista", sanoo Kenian World Visionin vanhempi neuvonantaja Nick Wasunna.

"Tällä hetkellä keskitymme kaikkein hädänalaisimpiin, joita ovat alle viisivuotiaat lapset, imettävät äidit ja aliravitut raskaana olevat naiset."

World Visionilla on meneillään useampia naisten ja lasten aliravitsemuksen helpottamiseen tähtääviä ohjelmia Keniassa.

Ruuan jakamisen ohella naisille opetetaan myös perhesuunnittelua.Työsarka on vaativa, sillä ehkäisyä käyttää vain kolme prosenttia Turkanan alueen naisista. Perheen keskikoko on kuusi lasta.

Tohtori Gilchrist Lokoelin mukaan mielikuvakampanjointi paras tapa kertoa perhesuunnittelusta ja terveysasioista laajemminkin.

"Kyseinen strategia tarkoittaa julisteita, piirustuksia tai paikallisella kielellä tuotettua draamaa, joka on yhdistetty ihmisten elämäntapaan. Joissain tapauksissa Gilchristin edustama sairaala kouluttaa kylän vanhimpia puhumaan naisille.

"Heitä pidetään ehdottomasti kylän luottohenkilöinä."

Äidit ja lapset kärsivät Kenian tilanteesta


Kenialaisten naisten ja lasten ongelmat heijastavat Itä-Afrikassa sijaitseva valtion poliittista tilannetta. Viimeinen levottomampi vaihe alkoi vuoden 2008 presidentinvaaleista ja jatkuu yhä.

Hyvästä 2000-luvun talouden kasvusta huolimatta puolet kenialaisista elää edelleen köyhyydessä.

Maassa on jatkuva ruokapula ja äiti- ja lapsikuolleisuus on yleistä.

Liki 10 prosenttia naisista synnyttää alle 20-vuotiaana. Naisten tasa-arvo on edistynyt maassa huonosti: naisten osuus poliittisessa ja taloudellisessa elämässä on alhaisin Itä-Afrikassa.

Maassa asuu yli 70 etnistä ryhmää,joista suurin on kikujut. Heidän osuutensa väestöstä on runsaat 20 prosenttia.

Suomi on tukenut Keniaa muun muassa metsä- ja energiataloudessa sekä hyvän hallinnon ja oikeuslaitoksen kehittämisessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia