Uutiset Venäjän kehitys

Merkittävä venäläinen kansalaisjärjestö heittää hanskat tiskiin

Ennemmin lappu luukulle kuin ulkomaiseksi agentiksi, sanoo ADC Memorial.
(Kuva: Jalal Hameed Bhatti / cc 2.0)

Merkittävä venäläinen ihmisoikeusjärjestö ADC Memorial on päättänyt lopettaa toimintansa pietarilaisen tuomioistuimen painostuksen alla, raportoi Amnesty International.

Memorial on profiloitunut yhtenä tärkeimmistä rasismin ja muukalaisiin kohdistuvan väkivallan vastaisista järjestöistä Venäjällä.

Eilen päättyneessä oikeudenkäynnissä Pietarin kaupungintuomioistuin päätti vahvistaa järjestön aiemmin saaman määräyksen rekisteröityä ulkomaiseksi agentiksi.

Venäjän viranomaiset ovat painostaneet Memorialia liittymään agenttirekisteriin yli vuoden sen jälkeen, kun järjestö luovutti romaneihin kohdistuvaa väkivaltaa käsittelevän raporttinsa YK:n kidutuksen vastaiselle komitealle vuonna 2012.

Järjestö on kuitenkin kieltäytynyt määräyksestä ja katsoo, että sen on parempi lopettaa toimintansa kuin ottaa riski suuremmista syytteistä jatkossa.

"On tulossa entistä selvemmäksi, että Venäjän viranomaisten pakkomielteenä on kansalaisyhteiskunnan tukahduttaminen hinnalla millä hyvänsä", sanoo Amnestyn Venäjän toimiston johtaja Sergei Nikitin.

Myös Sveitsissä päämajaansa pitävä ihmisoikeusjärjestö ISHR huomauttaa, että Memorialin rankaiseminen on jyrkässä ristiriidassa Venäjän allekirjoittamien kansainvälisten sopimusten ja YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsenyyden kanssa.

ihmisoikeudetkehityskansalaisyhteiskunta Venäjä Amnesty International

Lue myös

Juristi Irina Birjukova kirjahyllyn edustalla

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia

Suomessa vierailleen Irina Birjukovan mukaan rankaisemattomuus on johtanut siihen, ettei poliisien tarvitse enää pelätä seurauksia. Toisaalta samaan aikaan yhä useampi myös uskaltaa nousta väärinkäytöksiä vastaan.
Kreml

Venäjällä ensimmäinen rikostutkinta ”ei-toivottuun” ulkomaiseen järjestöön kuulumisesta

Venäjän viranomaiset ovat asettaneet kotiarestiin Anastasija Shevtshenkon, joka on toiminut kielletyssä järjestössä. Amnesty kutsuu oikeuslaitoksen toimia julmiksi, sillä Shevtshenko päästettiin tapaamaan kuoleva tyttärensä vasta viime hetkellä.
Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.