Merivesi ennätyskorkealla viime vuonna | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Merivesi ennätyskorkealla viime vuonna

Ilmaston lämpeneminen ja La Niña -ilmiö selittävät yhdysvaltalaisraportissa julkistettua merenpinnan ennätyskorkeutta.

Merivesi oli viime vuonna ennätyskorkealla, todetaan Yhdysvaltojen meri- ja ilmatieteenlaitos NOAA:n vuosiraportissa. Maailmanlaajuisesti meriveden korkeus oli keskimäärin 3,5 senttiä korkeammalla kuin vuosien 1993-2010 keskimääräinen vedenkorkeus.

Viime vuosi oli yhdysvaltalaisraportin, kuten myös Maailman meteorologian järjestön, mukaan myös yksi kymmenestä lämpimimmästä vuodesta, joka on mitattu.

NOAA:n johtaja Kathryn D. Sullivan toteaa viraston tiedotteessa, että kyse on muuttuvassa ja vaihtelevassa ilmastossa havaittavista pitkäaikaisia trendeistä. "[Ilmakehän] hiilipitoisuus kasvaa, merien vedenkorkeus nousee, napa-alueiden jäätiköt sulavat ja planeettamme kokonaisuudessaan on lämpenemässä."

Merien vedenkorkeuden satelliittiseuranta aloitettiin vuonna 1993. Sen jälkeen vedenkorkeus on raportin mukaan noussut keskimäärin runsaat kolme millimetriä vuodessa, mutta viime vuosikymmeninä nousu on nopeutunut.

Vedenkorkeuden muutokset ovat raportin mukaan seurausta ilmaston lämpenemisestä. Osaksi vedenkorkeuden nousu selittyy vuoden 2012 alkuun kestäneellä La Niña -ilmiöllä. Sen aiheuttamat normaalia voimakkaammat tuulet kuljettivat lämmintä vettä Tyynenmeren yli länttä kohti.

Koska merkittävä osa ihmisistä asuu rannikkoalueilla tai niiden lähellä, vedenkorkeuden nousu vaikuttaa olennaisesti esimerkiksi tulviin ja myrskyihin, huomautetaan raportissa.

Maailmanlaajuisesti 44 prosenttia asuu korkeintaan 150 kilometrin etäisyydeltä rannikosta. Myös kahdeksan kymmenestä maailman suurimmasta kaupungista on rannikolla.

Vuosiraporttia on ollut kirjoittamassa lähes 400 tiedemiestä 52 maasta. Raportti pohjautuu kymmenien indikaattoreiden, kuten kasvihuonekaasujen, ilmakehän lämpötilan, meriveden korkeuden ja pilvikerroksen, arviointiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia