Uutiset Ilmastonmuutos

Meri uhkaa nielaista Mosambikin Beiran

Ilmastonmuutoksen vuoksi jopa 55 000 asukasta saattaa menettää kotinsa.
Vesi valtaa köyhien asuinalueita Beiran rannikkokaupungissa Mosambikissa. (Kuva: Andrew Mambondiyani / IPS)

(IPS) -- Mosambikin toiseksi suurin kaupunki, Beira, kulkee kohti ilmastomuutoksen aiheuttamaa katastrofia. Beiran yli 400 000 asukkaasta jopa 55 000 saattaa menettää kotinsa vuosikymmenen kuluessa. 20 vuodessa evakkojen määrä tuplaantuu.

Pyörremyrskyt, tulvat, hyökyaallot ja merenpinnan nousu uhkaavat Intian valtameren rannikolla sijaitsevaa satamakaupunkia, joka palvelee myös sisämaassa sijaitsevia Zimbabwea ja Sambiaa.

"Vihainen meri aikoo nielaista meidät elävältä", sanoo köyhällä Ponta Gean alueella asuva Joaquim Zimazi, jonka talon äkkiä noussut vuorovesiaalto tuhosi viime vuonna. Hän suunnittelee muuttoa.

"Yritimme rakentaa hiekkasäkeistä suojavalleja talojemme turvaksi, mutta siitä ei ollut apua", Zimazi kertoo.

Maaliskuussa Beiraa koettelivat rankkasateet ja osa asuinalueista jäi veden saartamiksi. Tulvivista kuoppakäymälöistä pääsi ulosteita juomaveteen, mikä pahensi kehnoja sanitaatio-oloja ja toi sairauksia.

Pelastussuunnitelma

Beiran kaupunki on tehnyt yhdessä hollantilaisen Deltares-yhtiön kanssa pelastussuunnitelman, joka on määrä toteuttaa vuoteen 2035 mennessä.

Kaupungin pormestari Daviz Simango sanoi hiljan, että suunnitelmakaudella jopa 120 000 beiralaista siirretään alavilta mailta korkeammalle. Suunnitelman toteutus maksaa lähes sata miljoonaa euroa, joten julkisen lisäksi tarvitaan yksityistä rahaa.

Rahoja ei jäädä odottelemaan kädet ristissä, vakuuttaa Deltaresin projektijohtaja Peter Letitre. Hänen mukaansa Beiran kykyä kestää ilmastonmuutosta parannetaan myös poliittisilla päätöksillä, kuten kieltämällä holtiton rakentaminen tulvasuojelualueilla.

"Beiran uudisrakentaminen keskitetään korkeammalla sijaitseville alueille, joita veden nousu ei uhkaa. Nykyistä parempi viemäröinti on olennainen osa suunnittelmaa", hän selittää.

Pelastussuunnitelmassa arvioidaan, että Beiran kaoottista kasvua on siivittänyt maakeinottelu, koska rakennusluvat ovat olleet halpoja ja tuotto-odotukset korkealla. Se ei ole tukenut kestävää kehitystä ja hyvän infrastruktuurin rakentamista.

Ilmastonmuutos kaupungitilmastonmuutos Mosambik Suomen IPS

Lue myös

Jäälohkareita Grönlannissa

Uusi ilmastoraportti: Merenpinta voi nousta yli metrin vuoteen 2100 mennessä, jos päästöjä ei vähennetä

Hallitusten välinen ilmastopaneeli julkaisi tänään uuden raporttinsa valtameristä sekä kryosfääristä eli kylmistä alueita. Sen mukaan ilmastonmuutos nopeuttaa kaiken aikaa merenpinnan nousua.
Aurinkopaneeleita, taustalla vuoria

Uusiutuvan energian kapasiteetti on nelinkertaistunut kuluvan vuosikymmenen aikana – Energiasektorin päästöt silti kasvaneet

Uusiutuvaan energiaan investoitiin viime vuonna kolme kertaa enemmän kuin fossiilisiin polttoaineisiin. Itsetyytyväisyyteen ei silti voida tuudittautua, muistuttaa YK:n ympäristöohjelma.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.