Uutiset Ilmastonmuutos

Meri uhkaa nielaista Mosambikin Beiran

Ilmastonmuutoksen vuoksi jopa 55 000 asukasta saattaa menettää kotinsa.
Vesi valtaa köyhien asuinalueita Beiran rannikkokaupungissa Mosambikissa. (Kuva: Andrew Mambondiyani / IPS)

(IPS) -- Mosambikin toiseksi suurin kaupunki, Beira, kulkee kohti ilmastomuutoksen aiheuttamaa katastrofia. Beiran yli 400 000 asukkaasta jopa 55 000 saattaa menettää kotinsa vuosikymmenen kuluessa. 20 vuodessa evakkojen määrä tuplaantuu.

Pyörremyrskyt, tulvat, hyökyaallot ja merenpinnan nousu uhkaavat Intian valtameren rannikolla sijaitsevaa satamakaupunkia, joka palvelee myös sisämaassa sijaitsevia Zimbabwea ja Sambiaa.

"Vihainen meri aikoo nielaista meidät elävältä", sanoo köyhällä Ponta Gean alueella asuva Joaquim Zimazi, jonka talon äkkiä noussut vuorovesiaalto tuhosi viime vuonna. Hän suunnittelee muuttoa.

"Yritimme rakentaa hiekkasäkeistä suojavalleja talojemme turvaksi, mutta siitä ei ollut apua", Zimazi kertoo.

Maaliskuussa Beiraa koettelivat rankkasateet ja osa asuinalueista jäi veden saartamiksi. Tulvivista kuoppakäymälöistä pääsi ulosteita juomaveteen, mikä pahensi kehnoja sanitaatio-oloja ja toi sairauksia.

Pelastussuunnitelma

Beiran kaupunki on tehnyt yhdessä hollantilaisen Deltares-yhtiön kanssa pelastussuunnitelman, joka on määrä toteuttaa vuoteen 2035 mennessä.

Kaupungin pormestari Daviz Simango sanoi hiljan, että suunnitelmakaudella jopa 120 000 beiralaista siirretään alavilta mailta korkeammalle. Suunnitelman toteutus maksaa lähes sata miljoonaa euroa, joten julkisen lisäksi tarvitaan yksityistä rahaa.

Rahoja ei jäädä odottelemaan kädet ristissä, vakuuttaa Deltaresin projektijohtaja Peter Letitre. Hänen mukaansa Beiran kykyä kestää ilmastonmuutosta parannetaan myös poliittisilla päätöksillä, kuten kieltämällä holtiton rakentaminen tulvasuojelualueilla.

"Beiran uudisrakentaminen keskitetään korkeammalla sijaitseville alueille, joita veden nousu ei uhkaa. Nykyistä parempi viemäröinti on olennainen osa suunnittelmaa", hän selittää.

Pelastussuunnitelmassa arvioidaan, että Beiran kaoottista kasvua on siivittänyt maakeinottelu, koska rakennusluvat ovat olleet halpoja ja tuotto-odotukset korkealla. Se ei ole tukenut kestävää kehitystä ja hyvän infrastruktuurin rakentamista.

Ilmastonmuutos kaupungitilmastonmuutos Mosambik Suomen IPS

Lue myös

Rakennuksia, taustalla vuorenrinteet

Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti

Suurin osa Grönlannin asukkaista uskoo ilmastonmuutoksen olevan käynnissä ja pitää sitä henkilökohtaisesti tärkeänä asiana. Silti yli 40 prosenttia on yhä toiveikkaita, selviää kyselytutkimuksesta.
Nainen pensasaidan takana takaapäin kuvattuna

Ilmastonmuutos ajaa siirtolaiseksi Keski-Amerikassa – Liikkeelle lähtee myös maaseudun väestöä ja alkuperäiskansoja

Kokonaiset perheet lähtevät yhä useammin siirtolaisiksi Keski-Amerikassa. Syynä on muun muassa viljelysmaan väheneminen. Raha ei ratkaise ongelmaa kokonaan, sanoo tutkija Elizabeth Kennedy.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset