Uutiset Merien tila

Meret ovat maailman seitsemänneksi rikkain valtio – toistaiseksi

Puhtaiden ja terveiden merien arvo on valtava, mutta se uhkaa romahtaa, varoittaa WWF.
(Kuva: Güldem Üstün / cc 2.0)

Maailman merten taloudellinen arvo on ainakin 24 biljoonaa dollaria, eli noin 22,3 biljoonaa euroa. Ilmastonmuutoksen ja kestämättömän käytön takia se uhkaa kuitenkin romahtaa, varoittaa ympäristöjärjestö WWF.

"Jos esimerkiksi meristä saatavaa vuosittaista tuottoa vertaisi maailman suurimpiin kansantalouksiin, meret olisivat seitsemännellä sijalla. Tulevaisuus ei kuitenkaan ole yhtä ruusuinen, sillä merien taloudellinen hyödyntäminen ei ole enää kestävää", sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

WWF:n teettämän eilen julkaistun raportin (pdf) mukaan ihmiskunta saa meristä taloudellista hyötyä vuosittain noin 2,5 biljoonaa dollaria eli noin 2,3 biljoonaa euroa. Noin kaksi kolmasosaa valtamerten vuosittaisesta arvosta nojaa kuitenkin terveisiin elinolosuhteisiin. Romahtavat kalakannat, mangrovekasvustojen sekä korallien häviäminen uhkaavat myös taloudellisia hyötyjä, raportissa kerrotaan. Esimerkiksi maailman kalakannoista jopa 90:tä  prosenttia pyydetään jo joko maksimipaineella tai sen yli.

Raportin mukaan keskeistä merien pelastamisen kannalta on muun muassa globaalin ilmastosopimuksen aikaansaaminen ja merien suojelu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin sitoutumisen kautta. Lisäksi rannikkoalueiden ja niiden kalakantojen suojelemiseksi täytyy tehdä kansallisia ja alueellisia sopimuksia.

Merien tila talousilmastonmuutosmeretsaastuminen WWF Suomi

Lue myös

Laituri Itämerellä Pohjois-Saksassa.

Suomi toiseksi paras Itämeren suojelussa

Ruotsi suoriutui parhaiten ja Venäjä heikoiten Itämeren suojelussa, selviää ympäristöjärjestö WWF:n selvityksestä. Suojelussa ei olla edetty kuitenkaan toivotulla tavalla, joten kaikilla Itämeren rantavaltioilla riittää petrattavaa.

YK julisti sodan merten muoviroskalle

YK:n #Cleanseas-kampanjan tavoitteena on saada valtiot ja yritykset vähentämään muovijätettä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.