Uutiset Merien tila

Meret ovat maailman seitsemänneksi rikkain valtio – toistaiseksi

Puhtaiden ja terveiden merien arvo on valtava, mutta se uhkaa romahtaa, varoittaa WWF.
(Kuva: Güldem Üstün / cc 2.0)

Maailman merten taloudellinen arvo on ainakin 24 biljoonaa dollaria, eli noin 22,3 biljoonaa euroa. Ilmastonmuutoksen ja kestämättömän käytön takia se uhkaa kuitenkin romahtaa, varoittaa ympäristöjärjestö WWF.

"Jos esimerkiksi meristä saatavaa vuosittaista tuottoa vertaisi maailman suurimpiin kansantalouksiin, meret olisivat seitsemännellä sijalla. Tulevaisuus ei kuitenkaan ole yhtä ruusuinen, sillä merien taloudellinen hyödyntäminen ei ole enää kestävää", sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

WWF:n teettämän eilen julkaistun raportin (pdf) mukaan ihmiskunta saa meristä taloudellista hyötyä vuosittain noin 2,5 biljoonaa dollaria eli noin 2,3 biljoonaa euroa. Noin kaksi kolmasosaa valtamerten vuosittaisesta arvosta nojaa kuitenkin terveisiin elinolosuhteisiin. Romahtavat kalakannat, mangrovekasvustojen sekä korallien häviäminen uhkaavat myös taloudellisia hyötyjä, raportissa kerrotaan. Esimerkiksi maailman kalakannoista jopa 90:tä  prosenttia pyydetään jo joko maksimipaineella tai sen yli.

Raportin mukaan keskeistä merien pelastamisen kannalta on muun muassa globaalin ilmastosopimuksen aikaansaaminen ja merien suojelu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin sitoutumisen kautta. Lisäksi rannikkoalueiden ja niiden kalakantojen suojelemiseksi täytyy tehdä kansallisia ja alueellisia sopimuksia.

Merien tila talousilmastonmuutosmeretsaastuminen WWF Suomi

Lue myös

Laituri Itämerellä Pohjois-Saksassa.

Suomi toiseksi paras Itämeren suojelussa

Ruotsi suoriutui parhaiten ja Venäjä heikoiten Itämeren suojelussa, selviää ympäristöjärjestö WWF:n selvityksestä. Suojelussa ei olla edetty kuitenkaan toivotulla tavalla, joten kaikilla Itämeren rantavaltioilla riittää petrattavaa.

YK julisti sodan merten muoviroskalle

YK:n #Cleanseas-kampanjan tavoitteena on saada valtiot ja yritykset vähentämään muovijätettä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan