Meret ovat maailman seitsemänneksi rikkain valtio – toistaiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Meret ovat maailman seitsemänneksi rikkain valtio – toistaiseksi

Puhtaiden ja terveiden merien arvo on valtava, mutta se uhkaa romahtaa, varoittaa WWF.

(Kuva: Güldem Üstün / cc 2.0)

Maailman merten taloudellinen arvo on ainakin 24 biljoonaa dollaria, eli noin 22,3 biljoonaa euroa. Ilmastonmuutoksen ja kestämättömän käytön takia se uhkaa kuitenkin romahtaa, varoittaa ympäristöjärjestö WWF.

"Jos esimerkiksi meristä saatavaa vuosittaista tuottoa vertaisi maailman suurimpiin kansantalouksiin, meret olisivat seitsemännellä sijalla. Tulevaisuus ei kuitenkaan ole yhtä ruusuinen, sillä merien taloudellinen hyödyntäminen ei ole enää kestävää", sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

WWF:n teettämän eilen julkaistun raportin (pdf) mukaan ihmiskunta saa meristä taloudellista hyötyä vuosittain noin 2,5 biljoonaa dollaria eli noin 2,3 biljoonaa euroa. Noin kaksi kolmasosaa valtamerten vuosittaisesta arvosta nojaa kuitenkin terveisiin elinolosuhteisiin. Romahtavat kalakannat, mangrovekasvustojen sekä korallien häviäminen uhkaavat myös taloudellisia hyötyjä, raportissa kerrotaan. Esimerkiksi maailman kalakannoista jopa 90:tä  prosenttia pyydetään jo joko maksimipaineella tai sen yli.

Raportin mukaan keskeistä merien pelastamisen kannalta on muun muassa globaalin ilmastosopimuksen aikaansaaminen ja merien suojelu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin sitoutumisen kautta. Lisäksi rannikkoalueiden ja niiden kalakantojen suojelemiseksi täytyy tehdä kansallisia ja alueellisia sopimuksia.

Lisää uusi kommentti