Meret happamoituvat ennennäkemätöntä vauhtia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Meret happamoituvat ennennäkemätöntä vauhtia

Kustannukset pelkästään korallien häviämisestä voivat olla biljoona dollaria vuodessa, kerrotaan uudessa tutkimuksessa.

(Kuva: Stuart Hamilton / cc 2.0)

Maailman merien happamoituminen on lisääntynyt 26 prosenttia esiteollisista ajoista, ja se jatkuu seuraavat 50–100 vuotta. Happamoitumisen nopeus on ennennäkemätön, ja sen vaikutukset pääosin tuhoisat, summataan uudessa tutkimuksessa.

Jo pitkään on tiedetty, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvu lisää merten pH-arvoa, mutta sen vaikutukset ovat olleet epävarmat. Siinä, missä vielä kymmenen vuotta sitten vain kourallinen tutkijoita selvitti ilmiön vaikutuksia, nyt on selvää, että monet lajit kärsivät ilmiöstä, sanovat kansainväliseen tutkijaryhmään kuuluvat tutkijat, joiden raportti julkaistiin lokakuussa maailman biodiversiteettikokouksessa Etelä-Koreassa.

Happamoituminen vaikeuttaa meren eliöiden kykyä kalkita luustoaan ja kuortaan. Etenkin korallit ovat vaarassa. Myös esimerkiksi pteropodeiksi kutsutut eliöt, joita kutsutaan meren perunalastuiksi niiden laajan käyttöarvon vuoksi, ovat vaarassa hävitä, koska niiden kuori sulaa jo pois, tutkimuksessa kerrotaan.

Myös taloudelliset vaikutukset ovat mittavat. Pelkästään korallien menettämisen kustannukset voivat olla biljoona dollaria vuodessa, muita ei osata edes arvioita. Tappioita tulee esimerkiksi ruokaturvan, turismin ja lääketeollisuuden menetysten kautta.

Lisää uusi kommentti