Mepit vaativat EU:ta tutkimaan CIA-vankilat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mepit vaativat EU:ta tutkimaan CIA-vankilat

Myös Suomea vaaditaan julkistamaan CIA:n vankilentoihin liittyvät tiedot. 

(Kuva: Maciek Traba / cc 2.0)

EU-maiden tulee selvittää, oliko CIA:n salaisia pidätyskeskuksia tai vankiloita niiden alueilla tämän vuosituhannen alussa, vaatii EU:n kansalaisoikeuksien valiokunta.

Valiokunnan raportti kehottaa erityisesti Liettuaa, Puolaa ja Romaniaa avaamaan uudet, riippumattomat tutkimukset tai jatkamaan tutkimuksia.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelulla CIA:lla epäillään olleen salaisia pidätyskeskuksia Euroopassa vuosina 2001–2006 osana sen terrorismin vastaista ohjelmaa. Terroriepäiltyjä on myös lennätetty Euroopan ilmatilassa.

Euroopan parlamentti raportoi ohjelmasta vuonna 2007. Sen jälkeen tapauksia on monissa maissa tutkittu, mutta selvitystyö on edelleen kesken. Vielä viime syksynä saatiin uutta tietoa Liettuassa ja Romaniassa olleista salaisista vankiloista.

Meppien raportin mukaan EU:n jäsenvaltiot ovat osoittaneet halunsa kunnioittaa kansainvälistä lakia, mutta tähän mennessä ne eivät ole kunnolla täyttäneet velvoitettaan tutkia CIA:n ohjelmaan liittyviä vakavia ihmisoikeusrikkomuksia.

Raportin tekijät ovat huolissaan esteistä, joita joissakin maissa on asetettu tutkinnalle. Niitä ovat esimerkiksi läpinäkyvyyden puute, dokumenttien luokittelu, kansalliset ja poliittiset intressit sekä kunnollisten tutkimusmenetelmien ja yhteistyön puute.

Myös Suomen on epäilty sekaantuneen ohjelmaan sallimalla lennot ilmatilassaan. Raportti vaatiikin Suomea, Tanskaa, Portugalia, Italiaa, Iso-Britanniaa, Saksaa, Irlantia, Kreikkaa, Kyprosta, Romaniaa ja Puolaa julkistamaan kaikki tieto lentokoneista joiden epäillään liittyvään CIA:han.

Kansalaisoikeuksien valiokunnan raportista on tarkoitus äänestää täysistunnossa syyskuussa.

Lisää uusi kommentti