Meksikossa myynnissä enimmäkseen laitonta tavaraa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Meksikossa myynnissä enimmäkseen laitonta tavaraa

Meksikossa myydyistä vaatteista 58 prosenttia on valmistettu luvatta tai salakuljetettu maahan. Äänitallenteista laittomia on 60 prosenttia, tietokoneohjelmista 55 prosenttia, sikareista 90 prosenttia ja urheilujalkineista 66 prosenttia. Viranomaiset vakuuttavat taistelevansa jatkuvasti luvatonta kauppaa vastaan, mutta myöntävät voimattomuutensa sen mittasuhteiden edessä.

Meksikossa myydyistä vaatteista 58 prosenttia on valmistettu luvatta tai salakuljetettu maahan. Äänitallenteista laittomia on 60 prosenttia, tietokoneohjelmista 55 prosenttia, sikareista 90 prosenttia ja urheilujalkineista 66 prosenttia.

Laittoman tavaran kaupan arvoksi Meksikossa lasketaan 4,5 - 7,5 miljardia euroa vuodessa, ja sitä käydään avoimesti, likimain poliisin nenän alla.

Esimerkiksi cd-levyjen piraattikopioita myyvän Fabiánin koju sijaitsee puolen kilometrin päässä virastosta, jonka tehtäviin luvattoman kaupan kitkentä kuuluu. Myyjän mukaan kauppa käy hyvin, koska hinnat ovat halvat.

"Poliisi häiritsee minua harvoin. Silloin kun virkavalta näyttäytyy, on paras pysytellä loitolla, kunnes tilanne rauhoittuu", Fabián kertoo.

Vastaavia kojuja löytyy Meksikosta noin 55 000. Maa onkin Venäjän ja Kiinan jälkeen maailman laittoman cd-kaupan kärjessä. Meksikossa piraattilevyjä myydään 105 miljoonaa vuodessa, kun luvallisia menee vain 65 miljoonaa.

Pääkaupungin Méxicon historiallisen keskustan lähellä avautuu valtava Tepiton markkina-alue, joka kuuluu maailman suurimpiin piraattikaupan keskuksiin.

Tepitossa käy kauppa vuorokauden ympäri; muun tavaran ohella on saatavilla huumeita ja raskaita tuliaseita.

Laitonta tavaraa on tarjolla kautta Meksikon, sillä noin 8 miljoonaa maan 102 miljoonasta asukkaasta hankkii elantonsa sen myynnillä.

Viranomaiset vakuuttavat taistelevansa jatkuvasti luvatonta kauppaa vastaan, mutta myöntävät voimattomuutensa sen mittasuhteiden edessä. Viime vuoden tammi-lokakuussa poliisi takavarikoi ja tuhosi yli 76 miljoonaa kopiotuotetta, mutta se on vain pisara valtameressä.

Laittoman tuotteen voi saada kolmanneksella aidon hinnasta. Lisäksi piraattikauppiaiden valttina on nopeus: uudet levyt, videot, pelit ja ohjelmistot ilmaantuvat heille paljon sukkelammin kuin laillisiin kauppoihin.

"Raaka totuus on se, että Meksiko on tulvillaan salakuljetettua ja luvatta kopioitua tavaraa, mikä aiheuttaa satojen työpaikkojen menetyksen ja maksaa valtiolle ison tukun rahaa", Meksikon vaatevalmistajien järjestön puheenjohtaja Tony Kuri valittaa.

Viranomaisten mukaan luvattomasta kaupasta kärsivät pahimmin äänitallenteiden, videopelien, kirjojen, vaatteiden, jalkineiden, lelujen, kellojen sekä puhelinten ja tietokoneohjelmistojen valmistajat ja myyjät.

Kuri esittää tilanteen syiksi lepsun valvonnan, kuluttajien valistumattomuuden sekä köyhyyden, jossa puolet meksikolaisista elää.

Meksikon kuluttajajärjestö muistuttaa, että piraattikopioista on haittaa sekä kuluttajille että tuottajille. Se perää tiukempaa valvontaa, kuluttajavalistusta ja kohtuuhintaisia laatutuotteita.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia