Uutiset Ruokaturva

Meksikossa kitketään elintasosairauksia perinneruuan avulla

Rikkaassa ruokakulttuurissa tunnetaan muun muassa 600 maissireseptiä.
Meksikon pääkaupungin etelälaidalla asuva Araceli Márquez on mukana osuuskunnassa, joka tekee tunnetuksi alueen ruokaperinteitä. (Kuva: Emilio Godoy / IPS)

(IPS) -- Meksikossa yleistyvä ylipainoisuus ja elintasosairaudet eivät johdu perinneruuasta vaan sen unohtamisesta, sanovat asiantuntijat. Perinneruokaa puolustamaan on syntynyt osuuskuntia, kuten Tláhuacin elämän ja kuoleman perinne- ja matkailureitti pääkaupungin laidalla.

Ravitsemusta ja ekoturismia kehittävän osuuskunnan jäsen Araceli Márquez, 55, on eronnut kahden lapsen äiti. Hän kertoo opetelleensa vanhan keittotaidon niksit kyselemällä ja kokeilemalla. Valmisteilla on mixmole-niminen perinneruoka, johon käytetään pieniä järvikaloja, yrttejä, chiliä, vihreää tomaattia ja viikunakaktusta.

"Raaka-aineet tulevat luonnosta ja läheltä. Palaamalla luonnolliseen ravintoon voidaan hillitä lihomista ja sairauksia", Márquez uskoo. Laihdutusoppaatkin suosittelevat viikunakaktusta koska sillä on kyky sitoa rasvaa.

"Haluamme esitellä ihmisille alueemme kulttuuria ja keittotaitoa. Vastaanotto on ollut hyvä", San Bartolo Ameyalcossa asuva Márquez sanoo.

Maissia 600 tavalla

125 miljoonan asukkaan Meksikon keittotaito on yltänyt Unescon maailmanperintölistalle. Keskeisiä ainesosia – maissia, papuja ja chiliä – käytettiin jo paljon ennen kuin espanjalaisvalloittajat rantautuivat 1500-luvulla. Tulokkaat antoivat omat lisänsä kasvisten, hedelmien ja yrttien ympärille rakentuvaan ruokakulttuuriin.

Meksikossa kasvaa muuan muassa 200 erilaista chililaatua, maissin valmistamiseksi tunnetaan 600 reseptiä ja molekastikkeen 71.

Liza Covantes kuuluu Zacahuitzco-osuuskuntaan, joka keskittyy ruuantuotantoon ja vaihtokauppaan. Tavoitteena on valmistaa terveellistä ruokaa edullisesti. Mukana on 45 perhettä, jotka tuottavat muun muassa leipää, juustoa ja vihanneksia. Jakelua varten perustettiin puoli vuotta sitten oma myymälä.

"Emme hyväksy lainkaan keinotekoisia raaka-aineita", Covantes sanoo. Osuuskunta myy valmiita kuuden kilon ruokapaketteja, joissa vihanneksilla on keskeinen rooli.

Valtio tukee gastronomiaa

Terveellisen perinneruuan syrjäyttäjäksi on noussut teollisesti valmistettu, paljon sokeria ja rasvaa sisältävä ravinto. Vuonna 2012 tehdyn kyselyn mukaan Meksikon aikuisista oli 26 miljoonaa ylipainoisia ja 22 miljoonaa kärsi liikalihavuudesta. Paino-ongelmia oli myös viidellä miljoonalla lapsella.

Samaan aikaan yli 20 miljoonaa taloutta poti jonkinasteista ruokapulaa.

Ruuanvalmistus työllistää Meksikossa yli viisi miljoonaa henkeä, ja maan puoli miljoonaa luvallista ravintolaa tuottavat kaksi prosenttia kansantuotteesta.

Ala on niin tärkeä osa maan taloutta, että hallitus aloitti viime vuonna kansallisen gastronomian tukiohjelman.

Kohentaakseen kansanterveyttä valtion pitäisi saada kumoon ajatukset rasvan, sokerin ja teollisen ruuan eduista, YK:n ruokajärjestö FAOn ravintotieteilijä Delhi Trejo sanoo.

Ruokaturva ruokakulttuuriterveys Meksiko Suomen IPS

Lue myös

Kulkusirkka

Aavikkokulkusirkkojen toinen aalto uhkaa Itä-Afrikkaa – Sadekausi voi 20-kertaistaa tuholaisten määrän

Koronaviruksen aiheuttamat liikkumisrajoitukset vaikeuttavat myös aavikkokulkusirkkojen vastaista työtä Itä-Afrikassa. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö varoittaa sirkkojen määrän lisääntymisestä lähikuukausina.
Tomaatteja lähikuvassa

Zimbabwessa kärsitään sekä nälästä että ruokahävikistä – Hintojen nousu vie torikauppiailta asiakkaat

Lähes puolet zimbabwelaisista kärsii ruokapulasta. Silti monet kauppiaat sanovat, että heidän on pakko heittää menemään mätänevät vihanneksensa, sillä ihmisillä ei enää ole varaa ostaa niitä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puunrankoja lumen keskellä, taustalla tunturi.

Moni haluaisi reissata ekologisesti, mutta se ei ole helppoa – Tutkija toivoo, ettei kestävyys olisi vain yksittäisten matkailuyritysten brändi

Ympäristötietoinen matkaaja voi nykyisin osallistua vaikkapa merikilpikonnien suojeluun. Keskivertoturistin on kuitenkin vaikea tietää, mikä on oikeaa ekomatkailua. Matkailututkimuksen tutkijatohtorin Tarja Salmelan mukaan kaikesta matkailusta pitäisi pyrkiä tekemään ekologista.
Musta-puna-vihreä Malawin lippu taivasta ja pilviä vasten.

Malawissa havaitaan päivittäin 15–20 ihmiskauppatapausta – Rahapula ja poliittisen tahdon puute vaikeuttavat ilmiön kitkemistä

Ihmiskaupan uhreiksi joutuu Malawissa etenkin maaseudun naisia ja tyttöjä. Kansalaisjärjestöt ovat huolissaan siitä, että tekijät selviytyvät usein vain sakoilla tai kokonaan ilman rangaistusta. ”Lainvalvojat eivät täysin ymmärrä lakia ja miten sitä pitäisi tulkita”, kritisoi ihmiskaupan vastaisten järjestöjen verkoston toiminnanjohtaja Caleb Thole.
Lapsi piirustusvälineiden kanssa kuvattuna ylhäältäpäin.

Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa

Koronaviruskriisistä seuraava ihmisten toimeentulon ja peruspalveluiden heikkeneminen voi syöstä lisää lapsia köyhyyteen. ”Meidän on omien vaikeuksiemmekin keskellä tärkeää tukea niitä, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa”, muistuttaa Suomen Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen.
Hengityssuojaimella suojautunut asiakas ja huivilla suojautunut myyjä vihannestorilla.

Afrikan mailla on arvokasta kokemusta kriisinhallinnasta, mutta se unohtuu länsimaisessa koronauutisoinnissa

Kun koronavirus julistettiin maaliskuussa pandemiaksi, huolestuneet katseet kohdistuivat Afrikkaan. Länsimaiset mediat ylläpitävät koronauutisoinnillaan köyhyyden ja kurjuuden värittämää Afrikka-narratiivia. Todellisuudessa manner on pärjännyt koronan vastaisessa taistelussa varsin hyvin, kirjoittavat Essi Nordbäck ja Linda Lammensalo.
Farkut lähikuvassa roikkumassa narulla.

Sosiaaliset paineet ovat usein himoshoppailun taustalla – Harkinta on paras keino välttää pikamuodin houkutukset

Huonolaatuisen ja epäeettisen pikamuodin haitat tunnetaan, mutta silti sen ostaminen houkuttaa kuluttajia. Muotoilun ja muodin professori Kirsi Niinimäki ja vastuullisuusasiantuntija Maija Lumme kertovat, miksi näin on ja miten siitä voi päästä eroon.

Tuoreimmat

Malawissa havaitaan päivittäin 15–20 ihmiskauppatapausta – Rahapula ja poliittisen tahdon puute vaikeuttavat ilmiön kitkemistä
Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa
Moni haluaisi reissata ekologisesti, mutta se ei ole helppoa – Tutkija toivoo, ettei kestävyys olisi vain yksittäisten matkailuyritysten brändi
Sosiaaliset paineet ovat usein himoshoppailun taustalla – Harkinta on paras keino välttää pikamuodin houkutukset
Yli 660 000 ihmistä on paennut sen jälkeen, kun YK:n pääsihteeri vaati maailmanlaajuista tulitaukoa – Suurvallat ”kinastelevat kuin lapset hiekkalaatikolla”
Ruanda onnistui ennallistamaan yli 800 000 hehtaaria metsää – Siemenpankki auttoi metsien pelastamisessa
Jemenissä on paljastumassa koronakatastrofi – Avustusjärjestöjen mukaan hengitystieoireisiin kuolleiden määrä on noussut nopeasti
Sykloni Amphan on vaikuttanut jopa kymmenen miljoonan ihmisen elämään Bangladeshissa – ”Puoli miljoonaa perhettä on saattanut menettää kotinsa”
YK: Maailman kehitys voi tänä vuonna kääntyä taaksepäin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin – Koulutus on 1980-luvun tasolla
Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Luetuimmat

”Ihmiset eivät ole tottuneet pakenemaan” – Keski-Sahelissa on käynnissä yksi maailman nopeimmin pahenevista humanitaarisista kriiseistä
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
EU:hun pyrkivät siirtolaiset ahdingossa Balkanilla
Voisiko vaatteita valmistaa ekologisesti ja ilman hikipajoja? – Siihen tähtää uusi tutkimushanke
Kehitysyhteistyöstä tuli koronaviruksen torjuntaa – Moni suomalaisjärjestö jakaa nyt apua pandemian vaikutuksista kärsiville, mutta samalla pelätään lahjoitusten vähenemistä
Aavikkokulkusirkka on ”eloonjäämisen mestari”, jonka parvet voivat syödä päivässä 35 000 ihmisen ruuat – ”Ihmiset eivät uskalla viljellä, koska he tietävät, että ne ovat tulossa”, kertoo avustusjärjestön työntekijä Etiopiasta
”Monet pelkäävät, etteivät kuole koronaan vaan muihin tauteihin tai nälkään” – Afrikassa on todettu vielä vähän tartuntoja, mutta koronaviruksen vaikutukset näkyvät jo
Unkarin parlamentti kieltäytyi ratifioimasta naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista sopimusta – ”Yritys kääntää huomio pois maan omista epäonnistumisista”, sanoo Amnesty
Sudan kieltää tyttöjen sukuelinten silpomisen – Toimenpiteestä saa jatkossa kolmen vuoden vankeustuomion
Ensimmäinen koronavirustartunta todettu maailman suurimmalla pakolaisleirillä – ”Tämä pandemia voi viedä Bangladeshin kehitystä taaksepäin vuosikymmenillä”