Uutiset Ruokaturva

Meksikossa kitketään elintasosairauksia perinneruuan avulla

Rikkaassa ruokakulttuurissa tunnetaan muun muassa 600 maissireseptiä.
Meksikon pääkaupungin etelälaidalla asuva Araceli Márquez on mukana osuuskunnassa, joka tekee tunnetuksi alueen ruokaperinteitä. (Kuva: Emilio Godoy / IPS)

(IPS) -- Meksikossa yleistyvä ylipainoisuus ja elintasosairaudet eivät johdu perinneruuasta vaan sen unohtamisesta, sanovat asiantuntijat. Perinneruokaa puolustamaan on syntynyt osuuskuntia, kuten Tláhuacin elämän ja kuoleman perinne- ja matkailureitti pääkaupungin laidalla.

Ravitsemusta ja ekoturismia kehittävän osuuskunnan jäsen Araceli Márquez, 55, on eronnut kahden lapsen äiti. Hän kertoo opetelleensa vanhan keittotaidon niksit kyselemällä ja kokeilemalla. Valmisteilla on mixmole-niminen perinneruoka, johon käytetään pieniä järvikaloja, yrttejä, chiliä, vihreää tomaattia ja viikunakaktusta.

"Raaka-aineet tulevat luonnosta ja läheltä. Palaamalla luonnolliseen ravintoon voidaan hillitä lihomista ja sairauksia", Márquez uskoo. Laihdutusoppaatkin suosittelevat viikunakaktusta koska sillä on kyky sitoa rasvaa.

"Haluamme esitellä ihmisille alueemme kulttuuria ja keittotaitoa. Vastaanotto on ollut hyvä", San Bartolo Ameyalcossa asuva Márquez sanoo.

Maissia 600 tavalla

125 miljoonan asukkaan Meksikon keittotaito on yltänyt Unescon maailmanperintölistalle. Keskeisiä ainesosia – maissia, papuja ja chiliä – käytettiin jo paljon ennen kuin espanjalaisvalloittajat rantautuivat 1500-luvulla. Tulokkaat antoivat omat lisänsä kasvisten, hedelmien ja yrttien ympärille rakentuvaan ruokakulttuuriin.

Meksikossa kasvaa muuan muassa 200 erilaista chililaatua, maissin valmistamiseksi tunnetaan 600 reseptiä ja molekastikkeen 71.

Liza Covantes kuuluu Zacahuitzco-osuuskuntaan, joka keskittyy ruuantuotantoon ja vaihtokauppaan. Tavoitteena on valmistaa terveellistä ruokaa edullisesti. Mukana on 45 perhettä, jotka tuottavat muun muassa leipää, juustoa ja vihanneksia. Jakelua varten perustettiin puoli vuotta sitten oma myymälä.

"Emme hyväksy lainkaan keinotekoisia raaka-aineita", Covantes sanoo. Osuuskunta myy valmiita kuuden kilon ruokapaketteja, joissa vihanneksilla on keskeinen rooli.

Valtio tukee gastronomiaa

Terveellisen perinneruuan syrjäyttäjäksi on noussut teollisesti valmistettu, paljon sokeria ja rasvaa sisältävä ravinto. Vuonna 2012 tehdyn kyselyn mukaan Meksikon aikuisista oli 26 miljoonaa ylipainoisia ja 22 miljoonaa kärsi liikalihavuudesta. Paino-ongelmia oli myös viidellä miljoonalla lapsella.

Samaan aikaan yli 20 miljoonaa taloutta poti jonkinasteista ruokapulaa.

Ruuanvalmistus työllistää Meksikossa yli viisi miljoonaa henkeä, ja maan puoli miljoonaa luvallista ravintolaa tuottavat kaksi prosenttia kansantuotteesta.

Ala on niin tärkeä osa maan taloutta, että hallitus aloitti viime vuonna kansallisen gastronomian tukiohjelman.

Kohentaakseen kansanterveyttä valtion pitäisi saada kumoon ajatukset rasvan, sokerin ja teollisen ruuan eduista, YK:n ruokajärjestö FAOn ravintotieteilijä Delhi Trejo sanoo.

Ruokaturva ruokakulttuuriterveys Meksiko Suomen IPS

Lue myös

Tomaatteja lähikuvassa

Zimbabwessa kärsitään sekä nälästä että ruokahävikistä – Hintojen nousu vie torikauppiailta asiakkaat

Lähes puolet zimbabwelaisista kärsii ruokapulasta. Silti monet kauppiaat sanovat, että heidän on pakko heittää menemään mätänevät vihanneksensa, sillä ihmisillä ei enää ole varaa ostaa niitä.
Kädet kaatamassa maissinjyviä vadista

Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä

Kymmenet miljoonat ihmiset eteläisen Afrikan maissa kärsivät epävarmasta ruokaturvasta. Etelä-Sambiassa taustalla on kuivuus. Pienviljelijä Planeta Hatuleken maissisato oli kolmanneksen siitä, mitä perhe olisi tarvinnut.
Hiekkamaata ja puita korkealta kuvattuna

Konfliktit ja ilmastokriisi ovat ajaneet miljoonat ruokapulaan Keski-Sahelissa

Afrikassa keskisen Sahelin alueella aseellisten ryhmien hyökkäykset vaikeuttavat jo valmiiksi hauraiden yhteisöjen elinkeinoja. YK-järjestöt muistuttavat, että ellei kriisin juurisyihin puututa, ihmiset tarvitsevat hätäapua joka vuosi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa

Suullista tarinankerrontaperinnettä on viime vuosina alettu elvyttää ympäri maailman. Jamaikalainen Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoiden avulla ihmiset voivat oppia ymmärtämään moninaisuutta paremmin.
Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen mukaansa armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.
Nuoria istumassa riveissä muovituoleilla

Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas

Afrikkalainen koulu ei ole muuntunut vastaamaan tulevaisuuden taitojen tarvetta, linjaa tuore raportti. Tämä heikentää myös talouskasvun mahdollisuuksia.

Tuoreimmat

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään
Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria
Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas
Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen
Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon
Suomi houkuttaa ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita, mutta valmistumisen jälkeen töitä on vaikea löytää
Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa
Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?
Empatiaa voi oppia, sanovat Pakolaisavun empatialähettiläät – Tuo omat arvosi rohkeasti esiin mutta kuuntele ja kunnioita myös toisten mielipiteitä