Uutiset

Meksikon valtio panee ihmiset katoamaan – omaiset vaativat oikeutta

18-vuotias, työnhakumatkalla ollut Maximiliano Gordillo Martínez on vain yksi tuhansista kadonneista.
Meksikon kadonneiden äidit järjestivät toukokuussa 2013 mielenosoituksen, jossa vaadittiin selvyyttä omaisten kohtalosta. (Kuva: Diana Cariboni / IPS)

(IPS) -- "Mene ja kerro isälleni, että minut pidätettiin", Maximiliano Gordillo Martínez sanoi matkakumppanilleen 7. toukokuuta Chablén siirtolaiskeskuksessa Meksikon Tabascon osavaltiossa. Sen koommin hänestä ei ole kuultu mitään.

Meksikolainen Gordillo, 18, oli tovereineen matkalla kotiosavaltiostaan Chiapasista Quitana Roohon, jossa he aikoivat etsiä työtä Playa del Carmenin turistikeskuksesta.

Puolimatkassa siirtolaisviraston edustajat pidättivät Gordillon, jota he epäilivät guatemalalaiseksi. Ei auttanut, että tzeltal-intiaaneihin kuuluva Gordillo näytti meksikolaisen henkilöpaperinsa, kertoo nimettömänä pysyttelevä matkatoveri.

Kun toveri yritti puuttua asiaan, häntä uhattiin ihmiskauppasyytteellä. Hän poistui paikalta ja ilmoitti tapahtuneesta Gordillon isälle.

Vanhemmat etsivät

Arturo Gordillo ja Antonia Martínez etsivät poikaansa ihmisoikeusjärjestöjen tuella. Elokuun lopulla he saapuivat ensi kertaa elämässään Meksikon pääkaupunkiin. Perheen kotikunnan Socoltenangon asukkaista lähes puolet elää äärimmäisessä köyhyydessä.

"Haluan tehdä valituksen poikani katoamisesta, jotta muut isät eivät joutuisi samanlaisen nöyryytyksen kohteeksi", sanoo Arturo Gordillo, jonka viidestä lapsesta "Max" on vanhin.

Meksikon sisäisen muuttoliikkeen reiteillä on kadonnut ainakin 150 muuta chiapasilaista, kertoo Voces Mesoamericanas -järjestön edustaja Enrique Vidal.

Lisäksi Keski-Amerikan maista lähteneitä siirtolaisia on hävinnyt Meksikossa tuhansittain vuosikymmenen aikana. Viranomaiset ja poliisit ovat luovuttaneet heitä rikollisjärjestöille, jotka kiristävät heistä lunnaita tai pakottavat heidät työskentelemään hyväkseen, avustusjärjestöt sanovat.

Ihmiskauppa on Meksikon tuottoisinta rikollisuutta laittoman huume- ja asekaupan jälkeen.

Meksikon ihmisoikeuskomissio kirjasi 21 000 siirtolaisten sieppausta vuonna 2011. Virallisten tietojen mukaan vuosina 2006–2012 katosi 26 121 ihmistä.

Kyseenalainen demokratia

Katoamiset eivät koske vain siirtolaisia, vaan käytäntö on Meksikossa "yleinen ja järjestelmällinen", arvioidaan raportissa, jonka Open Society Justice Initiative on koonnut paikallisten ihmisoikeusjärjestöjen kanssa.

Selvitys paljastaa vuosilta 2006–2015 vakavia ihmisoikeusloukkauksia. Niitä pidetään rikoksina ihmisyyttä vastaan, koska ne kohdistuvat systemaattisesti siviileihin. Katoamisten takana ovat sotilaat sekä liittovaltion ja osavaltioiden viranomaiset.

"Jo yhden katoamisen – poliittisin tai muilla perusteilla tapahtuneen - pitäisi herättää kysymys oikeusvaltion olemassaolosta. Ei voida puhua demokratiasta, jos ihmisiä häviää", sanoo Héctor Cerezo, jonka johtama komitea kokoaa tietoa kadonneista.

Järjestön tuore raportti dokumentoi 11 ihmisoikeuspuolustajan katoamistapaukset vuoden ajalta.

Cerezon mukaan katoamisista on tullut osa valtion sortopolitiikkaa, jolla haluttaa levittää pelkoa väestön keskuuteen.

Hallitus torjuu vetoomukset

Yleisamerikkalainen ihmisoikeuskomissio kehotti keväällä Meksikoa tunnustamaan, että maassa vallitsee vakava ihmisoikeuskriisi. Sitä pahentavat katoamisten ohella mielivaltaiset teloitukset, kidutus, yleinen turvattomuus ja rikosten rankaisemattomuus.

Meksikon hallitus on torjunut moneen otteeseen kansainvälisten järjestöjen vetoomukset.

Siirtolaisvirasto kiistää pidättäneensä Maximiliano Gordillon eikä se suostu julkistamaan rekisteritietoja tai videonauhoja Tabascon keskuksen tapahtumista 7. toukokuuta.

Nuorukaisen isä Arturo Gordillo jatkaa omaa taisteluaan vedoten kaikkiin mahdollisiin tahoihin. "Jos te, veljet ja siskot, voitte puhua hallitukselle, pyytäkää, että se palauttaa poikani, sillä viranomaiset hänet veivät."

ihmisoikeudetsiirtolaisuuspolitiikkademokratiahallinto Meksiko Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa

Suullista tarinankerrontaperinnettä on viime vuosina alettu elvyttää ympäri maailman. Jamaikalainen Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoiden avulla ihmiset voivat oppia ymmärtämään moninaisuutta paremmin.
Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen mukaansa armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.
Nuoria istumassa riveissä muovituoleilla

Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas

Afrikkalainen koulu ei ole muuntunut vastaamaan tulevaisuuden taitojen tarvetta, linjaa tuore raportti. Tämä heikentää myös talouskasvun mahdollisuuksia.

Tuoreimmat

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään
Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria
Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas
Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen
Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon
Suomi houkuttaa ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita, mutta valmistumisen jälkeen töitä on vaikea löytää
Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa
Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?
Empatiaa voi oppia, sanovat Pakolaisavun empatialähettiläät – Tuo omat arvosi rohkeasti esiin mutta kuuntele ja kunnioita myös toisten mielipiteitä