Uutiset

Meksikon pääkaupunki hengenvaarallinen köyhien lapsille

Meksikon pääkaupungin Méxicon saasteongelmalla on havaittu olevan huomattavia vaikutuksia kaupunkilaisten terveyteen. Terveysviranomaiset arvioivat, että 35 prosenttia pääkaupunkilaisten sairauksista on yhteydessä saasteisiin, useimmiten huonoon ilmanlaatuun. Riskiryhmään kuuluvat lapset sekä köyhät, joilla ei ole varaa monipuoliseen ravintoon.

Vasta kahden kuukauden ikäisellä Ignaciolla on vahva todennäköisyys sairastua kroonisesti tai jopa kuolla hengitysvaikeuksiin. Ignacio kuuluu riskiryhmään: hän on köyhä, alle vuoden ikäinen ja viettää päivänsä ulkona hengittäen Meksikon pääkaupungin Méxicon saastunutta ilmaa.

Ignacio yskii ja itkeskelee, mutta onnistuu välillä nukahtamaan. Hän on sidottuna huovalla äitinsä selkään, kun tämä työskentelee vilkkaassa liikenneristeyksessä. Klovniksi pukeutunut äiti tekee pallotemppuja ja pyytää rahaa valoihin pysähtyneiltä autoilijoilta.

Ilmansaasteiden vaikutuksesta Méxicon lasten terveyteen ei ole tuoreita tutkimustietoja, mutta Yhdysvaltain rajalla sijaitsevassa Ciudad Juárezissa valmistunut selvitys antaa viitteitä siitä.

Miljoonan asukkaan Juárezissa menehtyi 2 852 pikkulasta vuosina 1997-2001. Yli puolet kuoli ilmansaasteiden aiheuttamiin hengitysvaikeuksiin.

"Kun tiedot vähemmän saastuneesta Juárezista ovat näin hälyttäviä, on helppo kuvitella, millainen yhteys ilmansaasteilla on lasten kuolleisuuteen pääkaupunkiseudulla ja muissa suurkaupungeissa", lasten hengityselinsairauksiin erikoistunut lääkäri Mario Hernández sanoo.

Valtion ympäristöviraston tutkimusten mukaan Ciudad Juárezin ilmansaastelukemat ovat 40 prosenttia pääkaupunkia alhaisemmat. Méxicossa esimerkiksi ilman otsonipitoisuuden ohjearvot ylittyvät 300 päivänä vuodessa.

Terveysviranomaiset arvioivat, että 35 prosenttia pääkaupunkilaisten sairauksista on yhteydessä saasteisiin, ja useimmiten huonoon ilmanlaatuun. Riskiryhmään kuuluvat lapset sekä köyhät, joilla ei ole varaa monipuoliseen ravintoon.

"Ignaciolla on ollut jo kaksi flunssaa ja hän itkee paljon, mutta yleisesti ottaen poika voi hyvin", Martaksi esittäytyvä äiti kertoo.

Marta sanoo, ettei hän ole kovin huolissaan pojastaan, koska tämä näyttää pärjäävän hyvin. Äiti kuitenkin myöntää, että saasteet kirvelevät hänen omia silmiään ja kurkkuaan.

Tohtori Hernández varoittaa, että Ignacio saattaa olla huonommassa kunnossa kuin päälle näkyy. "Lapsen keuhkot voivat olla jo saasteiden heikentämät, jolloin ne eivät kestä seuraavaa vakavaa tulehdusta. Tai sille saattaa kehittyä kroonisia hengitysongelmia."

Tutkimusten mukaan alle vuoden ikäisen lapsen elimistö kykenee käsittelemään hengitysilman myrkyllisiä aineosasia vain rajoitetusti.

"Hallituksilla on tapana vakuuttaa, että saastekysymyksiin liittyy runsaasti tutkimusta, valvontaa ja yhteistyötä. Minä ja kollegani joudumme kuitenkin havaitsemaan, että Meksikossa on koko ajan enemmän sairaita ja heikkoja lapsia. Syynä on kelvoton ilma, jota he hengittävät", Hernández huomauttaa.

(Inter Press Service)

saastuminen Meksiko

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Keltapaitainen nainen keltaista taustaa vasten

Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta

Sillä aikaa kun elsalvadorilainen Maria Teresa Rivera istui vankilassa keskenmenon vuoksi, jengit uhkailivat hänen 9-vuotiasta poikaansa. Nyt he asuvat pakolaisina Ruotsissa. Keski-Amerikan siirtolaiskriisin taustalla on monimutkainen vyyhti historiallisia, taloudellisia ja suurvaltapolitiikkaan liittyviä syitä.
Ilmastoaktivisti Greta Thunberg kuulokkeet korvilla Euroopan parlamentin istunnossa

Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”

Thunberg kannustaa kaikkia osallistumaan ilmastolakkoon, joka järjestetään syyskuun 20. ja 27. päivänä.
Mielenosoittajan kyltti, jossa lukee Boycott Brazilian Coffee, Soy, Timber - Stop Amazon Burning

Raportti: Rikollisverkostot kiihdyttävät Amazonin metsätuhoa ja hyökkäävät metsien suojelijoita vastaan

Paikallisilla yhteisöillä on tärkeä rooli laittomien hakkuiden estämisessä, mutta presidentti Jair Bolsonaron aikana heidän asemansa on heikentynyt, käy ilmi Human Rights Watchin raportista.
Pino Argentiina pesoja

Kehitysmaissa on meneillään kolmas suuri velkakriisi

Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi saatiin katkaistua määrällisen kevennyksen ohjelmilla. Kehitysmaissa on kuitenkin käynnissä laaja velkakriisi, joka on suoraa seurausta finanssikriisin pelastustoimenpiteistä, kirjoittaa Suomen Attacin puheenjohtaja Omar El-Begawy.

Tuoreimmat

Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Raportti: Rikollisverkostot kiihdyttävät Amazonin metsätuhoa ja hyökkäävät metsien suojelijoita vastaan
Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”
Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja
Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan
Myanmarista paenneet rohingyat elävät välitilassa
”Sensuuri elää ja voi hyvin” – Uusi raportti paljastaa, että lehdistönvapautta polkevat maat soveltavat usein taitavasti uutta teknologiaa