Uutiset

Meksikon pääkaupunki hengenvaarallinen köyhien lapsille

Meksikon pääkaupungin Méxicon saasteongelmalla on havaittu olevan huomattavia vaikutuksia kaupunkilaisten terveyteen. Terveysviranomaiset arvioivat, että 35 prosenttia pääkaupunkilaisten sairauksista on yhteydessä saasteisiin, useimmiten huonoon ilmanlaatuun. Riskiryhmään kuuluvat lapset sekä köyhät, joilla ei ole varaa monipuoliseen ravintoon.

Vasta kahden kuukauden ikäisellä Ignaciolla on vahva todennäköisyys sairastua kroonisesti tai jopa kuolla hengitysvaikeuksiin. Ignacio kuuluu riskiryhmään: hän on köyhä, alle vuoden ikäinen ja viettää päivänsä ulkona hengittäen Meksikon pääkaupungin Méxicon saastunutta ilmaa.

Ignacio yskii ja itkeskelee, mutta onnistuu välillä nukahtamaan. Hän on sidottuna huovalla äitinsä selkään, kun tämä työskentelee vilkkaassa liikenneristeyksessä. Klovniksi pukeutunut äiti tekee pallotemppuja ja pyytää rahaa valoihin pysähtyneiltä autoilijoilta.

Ilmansaasteiden vaikutuksesta Méxicon lasten terveyteen ei ole tuoreita tutkimustietoja, mutta Yhdysvaltain rajalla sijaitsevassa Ciudad Juárezissa valmistunut selvitys antaa viitteitä siitä.

Miljoonan asukkaan Juárezissa menehtyi 2 852 pikkulasta vuosina 1997-2001. Yli puolet kuoli ilmansaasteiden aiheuttamiin hengitysvaikeuksiin.

"Kun tiedot vähemmän saastuneesta Juárezista ovat näin hälyttäviä, on helppo kuvitella, millainen yhteys ilmansaasteilla on lasten kuolleisuuteen pääkaupunkiseudulla ja muissa suurkaupungeissa", lasten hengityselinsairauksiin erikoistunut lääkäri Mario Hernández sanoo.

Valtion ympäristöviraston tutkimusten mukaan Ciudad Juárezin ilmansaastelukemat ovat 40 prosenttia pääkaupunkia alhaisemmat. Méxicossa esimerkiksi ilman otsonipitoisuuden ohjearvot ylittyvät 300 päivänä vuodessa.

Terveysviranomaiset arvioivat, että 35 prosenttia pääkaupunkilaisten sairauksista on yhteydessä saasteisiin, ja useimmiten huonoon ilmanlaatuun. Riskiryhmään kuuluvat lapset sekä köyhät, joilla ei ole varaa monipuoliseen ravintoon.

"Ignaciolla on ollut jo kaksi flunssaa ja hän itkee paljon, mutta yleisesti ottaen poika voi hyvin", Martaksi esittäytyvä äiti kertoo.

Marta sanoo, ettei hän ole kovin huolissaan pojastaan, koska tämä näyttää pärjäävän hyvin. Äiti kuitenkin myöntää, että saasteet kirvelevät hänen omia silmiään ja kurkkuaan.

Tohtori Hernández varoittaa, että Ignacio saattaa olla huonommassa kunnossa kuin päälle näkyy. "Lapsen keuhkot voivat olla jo saasteiden heikentämät, jolloin ne eivät kestä seuraavaa vakavaa tulehdusta. Tai sille saattaa kehittyä kroonisia hengitysongelmia."

Tutkimusten mukaan alle vuoden ikäisen lapsen elimistö kykenee käsittelemään hengitysilman myrkyllisiä aineosasia vain rajoitetusti.

"Hallituksilla on tapana vakuuttaa, että saastekysymyksiin liittyy runsaasti tutkimusta, valvontaa ja yhteistyötä. Minä ja kollegani joudumme kuitenkin havaitsemaan, että Meksikossa on koko ajan enemmän sairaita ja heikkoja lapsia. Syynä on kelvoton ilma, jota he hengittävät", Hernández huomauttaa.

(Inter Press Service)

saastuminen Meksiko

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ihminen korkean puun vieressä, taustalla pakolaisleirin asumuksia.

”Ihmiset eivät ole tottuneet pakenemaan” – Keski-Sahelissa on käynnissä yksi maailman nopeimmin pahenevista humanitaarisista kriiseistä

Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan unohdetuista kriiseistä ja konflikteista, joista kuullaan maailman medioissa harvoin. Yksi niistä on Keski-Sahelissa, jossa ihmiset pakenevat jihadistista väkivaltaa ja aseellisten ryhmien hyökkäyksiä. Aiemmin rauhallisessa Burkina Fasossa sisäisten pakolaisten määrä on kymmenkertaistunut lyhyessä ajassa.
Mies pitelee puuntainta kädessään.

Ruanda onnistui ennallistamaan yli 800 000 hehtaaria metsää – Siemenpankki auttoi metsien pelastamisessa

Ruanda on kohonnut metsityksessä ja metsien ennallistamisessa maailmanmestariluokkaan. Syynä on muun muassa kansallinen puunsiemenkeskus, josta uskotaan tulevan alueellinen.
Kaksi kasvomaskein suojautunutta ihmistä liikenteen seassa.

Maailman haavoittuvimmat kärsivät koronaviruspandemiasta eniten – Ympäri maailman raportoidaan köyhimpiin kohdistuvia väkivallantekoja

Niin Nigeriassa, Intiassa, Filippiineillä kuin Etelä-Afrikassakin on raportoitu viranomaisten väkivallan kasvaneen koronaviruspandemian aikana. Kohteina ovat useimmiten köyhimmät, kirjoittaa Olli-Pekka Haavisto.
Mies seisoo rakennuksen raunioilla.

Jemenissä on paljastumassa koronakatastrofi – Avustusjärjestöjen mukaan hengitystieoireisiin kuolleiden määrä on noussut nopeasti

Jemenissä on todettu melko vähän tartuntoja, mutta järjestöjen tiedot viittaavat siihen, että tapauksia on paljon luultua enemmän. Terveydenhuoltojärjestelmä ei kykene hoitamaan heitä. ”Olemme kuulleet perheistä, jotka ovat menettäneet kaksi tai kolme läheistä viikossa”, kertoo Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja Mohammed Alshamaa.
Kolme Bangladeshin lippua kerrostalon edustalla.

Sykloni Amphan on vaikuttanut jopa kymmenen miljoonan ihmisen elämään Bangladeshissa – ”Puoli miljoonaa perhettä on saattanut menettää kotinsa”

Jopa 180 kilometriä tunnissa puhaltavia tuulia mukanaan tuonut sykloni on tuhonnut taloja, katkonut sähköjä ja vienyt viljasatoa Intiassa ja Bangladeshissa. YK:n mukaan myrskyn tieltä ehdittiin kuitenkin evakuoida noin kolme miljoonaa ihmistä.

Tuoreimmat

Luetuimmat

”Ihmiset eivät ole tottuneet pakenemaan” – Keski-Sahelissa on käynnissä yksi maailman nopeimmin pahenevista humanitaarisista kriiseistä
Voisiko vaatteita valmistaa ekologisesti ja ilman hikipajoja? – Siihen tähtää uusi tutkimushanke
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
EU:hun pyrkivät siirtolaiset ahdingossa Balkanilla
Kehitysyhteistyöstä tuli koronaviruksen torjuntaa – Moni suomalaisjärjestö jakaa nyt apua pandemian vaikutuksista kärsiville, mutta samalla pelätään lahjoitusten vähenemistä
Aavikkokulkusirkka on ”eloonjäämisen mestari”, jonka parvet voivat syödä päivässä 35 000 ihmisen ruuat – ”Ihmiset eivät uskalla viljellä, koska he tietävät, että ne ovat tulossa”, kertoo avustusjärjestön työntekijä Etiopiasta
”Monet pelkäävät, etteivät kuole koronaan vaan muihin tauteihin tai nälkään” – Afrikassa on todettu vielä vähän tartuntoja, mutta koronaviruksen vaikutukset näkyvät jo
Unkarin parlamentti kieltäytyi ratifioimasta naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista sopimusta – ”Yritys kääntää huomio pois maan omista epäonnistumisista”, sanoo Amnesty
Sudan kieltää tyttöjen sukuelinten silpomisen – Toimenpiteestä saa jatkossa kolmen vuoden vankeustuomion
Ensimmäinen koronavirustartunta todettu maailman suurimmalla pakolaisleirillä – ”Tämä pandemia voi viedä Bangladeshin kehitystä taaksepäin vuosikymmenillä”