Meksikon Oaxacan asukkaat käyttävät yli kymmenyksen tuloistaan energiaan – Aurinkokeittimet lievittävät energiaköyhyyttä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Meksikon Oaxacan asukkaat käyttävät yli kymmenyksen tuloistaan energiaan – Aurinkokeittimet lievittävät energiaköyhyyttä

Oaxacassa on otettu käyttöön aurinkokeittimet, jotka mahdollistavat ruuanvalmistamisen ilman sähköä tai fossiilisia polttoaineita ja esimerkiksi veden kuumennuskäsittelyn juomakelpoiseksi. Ne ovat myös parantaneet naisten asemaa.

Nainen kumartuneena aurinkokeittimen ääreen

Reyna Diaz tarkistaa, miten marinoitu possu kypsyy aurinkokeittimessä. Diaz on yksi kahdestasadasta köyhän kaupunginosan naisesta, jotka käyttävät aurinkokeittimiä ja siten säästävät sekä rahaa että ympäristöä. Kuva: Emilio Godoy / IPS.

(IPS) -- Reyna Diaz kokkaa papuja, kanaa, possua ja jälkiruokia aurinkokeittimellään, jonka hän on pystyttänyt pihamaalleen. ”Perheeni pitää siitä, miten se kypsentää ruuat. Käytän sitä melkein päivittäin, siitä on ollut minulle suuri apu”, Diaz sanoo.

Reyna Diaz asuu lounaismeksikolaisen Oaxacan osavaltion Villa de Zaachlan kaupungin ulkolaidoilla, köyhässä Vicente Guerreron kaupunginosassa. Hän elättää itsensä, poikansa ja tyttärensä myymällä atolea, kuumaa meksikolaista perinnejuomaa.

Vicente Guerreron asukkaita yhdistää yksi tekijä: kaikki ovat köyhiä. Heidän talonsa ovat vaatimattomia, paikoitellen vain viemärittömiä peltihökkeleitä päällystämättömien katujen varsilla. Sähköt ja juokseva vesi niissä on.

Muiden kaupunginosan naisten tavoin Diaz tapasi kokata polttopuilla ja nestekaasulla, jota hän nyt käyttää paljon vähemmän. ”Olen säästänyt paljon”, hän sanoo.

Energiaan kytkeytyvä köyhyys

Oaxaca lukeutuu kolmen energiaan kytkeytyvältä köyhyydeltään pahimman osavaltion joukkoon. Toisin sanoen siellä kotitaloudet joutuvat käyttämään energiaan yli kymmenen prosenttia tuloistaan. Osavaltion runsaasta neljästä miljoonasta asukkaasta 70 prosenttia elää köyhyydessä ja 27 prosenttia äärimmäisessä köyhyydessä, ja 62 prosentilta puuttuvat peruspalvelut.

Aurinkokeittimet lieventävät nimenomaan energiaan liittyvää köyhyyttä. Ne ovat yksinkertaisia ja halpoja matalan teknologian tuotteita, jotka mahdollistavat ruuanvalmistamisen ilman sähköä tai fossiilisia polttoaineita ja esimerkiksi veden kuumennuskäsittelyn juomakelpoiseksi. Lisäksi puiden kaataminen ja ilmansaasteet vähenevät.

Ainoat varjopuolet ovat, että niitä voi käyttää vain ulkona ja vain aurinkoisina päivinä, ja että ruuanvalmistus aurinkokeittimessä kestää kauan.

Aurinkokeittimet voimaannuttavat

Aurinkoenergian ruuanlaittokäytölle omistautunut kollektiivi Cocina Solar Mexico kehitteli yhteistyössä yhdysvaltalaisen Solar Household Energy -kansalaisjärjestön kanssa keittimen prototyypin, ja vuonna 2016 SHE lanseerasi pilottiprojektin alkuperäiskansojen yhteisöissä. Neljän litran keitin, jolla on käyttöikää viidestä kymmeneen vuotta, maksaa noin 22,5 euroa, josta SHE maksaa puolet. Järjestö on toimittanut parisataa aurinkokeitintä kymmeneen yhteisöön.

Hankkeen johtaja Lorena Harp sanoo, että keittimet ovat sukupuolikysymys. ”Ne ovat voimaannuttaneet naisia, jotka ovat saaneet perheissään lisää arvostusta.”

Kun Vicente Guerreron naisille opetettiin aurinkokeittimien käyttöä, heistä tuli niiden myynninedistäjiä. He organisoivat kodeissaan näytöksiä, joissa vaihtoivat reseptejä, maistattivat keittimissä valmistettuja ruokia ja levittivät sanaa niiden hyödyistä.

Aurinkoenergiaa ei hyödynnetä

Oaxaca on aurinkoinen osavaltio, mutta sen aurinkoenergiapotentiaali on paljolti toteutumaton. Koko Meksikossa aurinkoenergian osuus on vain 2,6 prosenttia, ja vasemmistolaisen presidentti Andrés Manuel López Obradorin hallitus tukee fossiilisten polttoaineiden hyödyntämistä, ei uusiutuvaa energiaa.

Vicente Guerreron naiset eivät kuitenkaan aio lopettaa aurinkokeittimiensä käyttöä. Kotikulmat ovat ihanteellisia aurinkopaneeleille ja veden lämmittimille. Energiakulut pienentyvät, mutta hyöty leviää kodin ulkopuolellekin, sillä keittimiä käyttävät naiset ovat vähentäneet savuttavien liesiensä käyttöä alle puoleen.

”Aiomme jatkaa niiden käyttöä, sillä olemme nähneet, että ne toimivat. Aiomme jatkaa niiden markkinoimista”, Reyna Diaz sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia