Uutiset

Meksikon armeija torjumaan nälkää?

Kansalaisjärjestöt ovat huolissaan, että ihmisoikeusrikkomuksista syytettyä Meksikon armeijaa aiotaan käyttää nälän torjuntaan, kirjoittaa Emilio Godoy.
(Kuva: Du Tran / cc 2.0)

(IPS) -- Kansalaisjärjestöjä arveluttaa Meksikon asevoimille kaavailtu rooli Nälänvastaisessa ristiretkessä, jota maan uusi presidentti Enrique Peña Nieto käynnistelee.

Sotilaiden on määrä koota tietoja uuden sosiaaliavun saajista 400 kohdekunnassa. Tarkoituksena on varmistaa, ettei tukea päädy vääriin käsiin, kuten edellisen presidentin Felipe Calderónin aikana väitetään tapahtuneen.

Ristiretkellä halutaan tavoittaa 7,4 miljoonaa köyhimpiin kuuluvaa meksikolaista. Mukaan valitut kunnat sijaitsevat Guerreron, Oaxacan, Chiapasin ja Veracruzin osavaltioissa, joissa elää paljon alkuperäiskansoihin kuuluvia.

Tilastojen mukaan Meksikon 117 miljoonasta asukkaasta liki puolet on köyhiä ja kymmenesosa elää äärimmäisessä köyhyydessä.

Meksikon armeijassa on 210 000 sotilasta, joista 70 000 osallistuu Calderónin aloittamaan sotaan huumeita vastaan. Uusimpien arvioiden mukaan kampanjan uhreja saattaa olla yli 100 000 yleensä mainitun 60 000 sijasta. Meksikon ihmisoikeuskomissio on saanut sotilaiden toiminnasta 8 000 valitusta vuosina 2006–2012.

Armeijan ihmisoikeusrikkomukset ovat syynä siihen, että Meksikon kansalaisjärjestöt karsastavat ajatusta sotilaiden osallistumisesta nälän torjuntaan.

ihmisoikeudetalkuperäiskansatköyhyysväestöhallintohuumeet Meksiko Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista