Meksikolaisnuoret pyrkivät Yhdysvaltoihin henkensä kaupalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Meksikolaisnuoret pyrkivät Yhdysvaltoihin henkensä kaupalla

Joka vuosi kymmenettuhannet meksikolaiset lapset ja nuoret yrittävät ylittää Yhdysvaltain rajan ilman viisumia. Moni pyrkii rajan ylitse kirjaimellisesti henkensä kaupalla. Ihmisten salakuljettajien käsissä alaikäiset ovat kaikkein heikoimmilla. He joutuvat usein kaltoin kohdelluiksi tai heidät huijataan tai pakotetaan salakuljettamaan kiellettyjä tavaroita tai huumeita.

"Matka Tijuanaan otti koville, sillä salakuljettajat eivät antaneet meille ruokaa. Meksikolaiset poliisit kohtelivat meitä huonosti ja uhkasivat pidätyksellä," kuvailee kokemuksiaan 16-vuotias Erika, joka hiljattain yritti laitonta rajanylitystä Meksikosta Yhdysvaltoihin.

Joka vuosi kymmenet tuhannet meksikolaiset lapset ja nuoret yrittävät Erikan tapaan päästä "toiselle puolelle", ylittää Yhdysvaltain rajan ilman viisumia. Suurella osalla heistä on epäonnistuneesta yrityksestä yhtä epämiellyttäviä muistoja. Moni pyrkii rajan ylitse kirjaimellisesti henkensä kaupalla.

"Ylitin rajan kahden pojan kanssa ja sen jälkeen juoksimme. Moottoripyörillä liikkuneet Yhdysvaltain rajapoliisit saivat kuitenkin meidät kiinni", kertoo Erika, joka karkotettiin takaisin Meksikon puolelle.

Noin 25 000 ajoneuvoa ja 50 000 ihmistä ylittää joka päivä valtionrajan Tijuanan ja Kaliforniassa sijaitsevan San Diegon välillä. Valvonta on tiukentunut viime vuosikymmenenä ja varsinkin syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen.

Kaikilla raja-asemilla pitkin 3 200 kilometrin mittaista rajaa pidätetään joka vuosi yhteensä nelisenkymmentä tuhatta alaikäistä. Heidän lisäkseen moni koettaa onneaan syrjäisemmillä - ja vaarallisemmilla - alueilla, joita valvotaan vähemmän.

Yli 3 000 meksikolaista on kuollut kymmenessä vuodessa pyrkiessään laittomasti Yhdysvaltain rajan yli. Jotkut heistä ovat hukkuneet jokiin tai eksyneet autiomaahan. Toiset ovat jääneet loukkoon lukittuihin rekkoihin tai junanvaunuihin, joihin ihmisten salakuljettajat ovat heidät jättäneet. Monet menehtyneistä ovat alaikäisiä.

Ihmisten salakuljettajien käsissä alaikäiset ovat kaikkein heikoimmilla. He joutuvat usein kaltoin kohdelluiksi, ja heitä saatetaan myös huijata tai pakottaa salakuljettamaan kiellettyjä tavaroita tai huumeita Yhdysvaltain puolelle.

"Alaikäiset kärsivät siirtolaisuuden lieveilmiöistä eniten, sillä he ovat haavoittuvimpia ja alttiita huonolle kohtelulle. Nuoria tyttöjä joutuu raiskauksen uhreiksi", kertoo Osacar Escalada, joka johtaa kristillisen YMCA-järjestön ylläpitämää nuorten siirtolaisten turvakotia Tijuanassa.

"Olemme tavanneet jopa alle kymmenvuotiaita lapsia, jotka yrittävät omin voimin päästä Yhdysvaltoihin väärien asiapapereiden turvin tai tyystin ilman vaadittuja papereita", Escalada kertoo.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvioi vuosi sitten, että joka kolmas Yhdysvaltain siirtolaisviranomaisten pidättämä alaikäinen joutui pitkäksi aikaa vankilan kaltaisiin olosuhteisiin nuorisorikollisten pariin. Joitain pidettiin eristyksissä tai käsiraudoissa.

Escaladan mukaan meksikolaisten laittomien siirtolaisten kohtelu on kuitenkin viime aikoina kohentunut.

"On totta, että välillä esiintyy väärinkäytöksiä. Rajanylittäjiä saatetaan uhkailla, jotta heidän intoaan yrittää uudelleen hillittäisiin. Yleisesti ottaen viranomaiset kuitenkin toimivat huolella ja hoitavat karkotukset yhdessä Meksikon konsulaattien kanssa. Alaikäisiä ei enää laiteta käsirautoihin tai piestä", Escalada kertoo.

Suurin osa rajanylitystä yrittävistä lapsista tai nuorista on meksikolaisia, mutta kokelaita tulee myös Keski-Amerikan Hondurasista, Guatemalasta ja El Salvadorista sekä kauempaakin aina Kiinaa myöten.

Escaladan mukaan lähes kaikki alaikäiset saapuvat ihmisten salakuljettajien seurassa. Nämä ovat etukäteen sopineet maksuista ja ehdoista perheiden kanssa.

Salakuljettajat veloittavat viitisen tuhatta dollaria (noin 3 700 euroa) kokonaan järjestetystä matkasta, johon sisältyy myös lentolippu. Pelkkä rajanylitys maksaa noin 500 dollaria.

Monet alaikäiset pyrkivät Yhdysvaltoihin vanhempiensa perässä. Erikankin vanhemmat lähtivät kaksi vuotta sitten San Diegoon. Jotkut nuoret puolestaan pyrkivät Yhdysvaltoihin työpaikan toivossa tai pakenevat huonoja kotioloja.

Noin 390 000 meksikolaista onnistuu vuosittain pääsemään Yhdysvaltoihin ilman asianmukaisia papereita. Karkotetuksi joutuu yli miljoona meksikolaista vuodessa. Maiden väliset sopimukset eivät ole hillinneet siirtolaiskokelaiden intoa turvautua salakuljettajien palveluihin.

Erika on asustanut epäonnistuneen rajanylityksensä jälkeen alaikäisten asuntolassa. Hänen suunnitelmansa ovat selvät: yrittää uudelleen rajan yli.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia