Meksiko "puhdistaa" kaupunkeja kodittomista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Meksiko "puhdistaa" kaupunkeja kodittomista

Yleisamerikkalaiselle ihmisoikeustuomioistuimelle tehdyn valituksen mukaan häädöt rikkovat kodittomien ihmisoikeuksia, kirjoittaa Emilio Godoy. 

Kodittomien häätäminen keskusta-alueelta useissa Meksikon kaupungeissa on poikinut valituksen Yleisamerikkalaiselle ihmisoikeuskomissiolle. Kansalaisjärjestöjen mukaan meneillään on sosiaalinen puhdistus.

Valituksessa yksilöidään Yhdysvaltain rajalla sijaitsevat Tijuana ja Ciudad Juárez sekä läntinen Guadalajara ja pääkaupunki México, jossa kerjäläiset ja kodittomat on valituksen mukaan häädetty vanhasta keskustasta ja pakotettu elämään siltojen ja katurakennelmien alla.

Kaikki tapaukset loukkaavat valittajien mukaan kodittomien ihmisoikeuksia. Meksikon lasten oikeuksien verkoston johtaja Martín Pérez luottaa siihen, että ihmisoikeuskomissio velvoittaa valtion selittämään tekonsa ja kohentamaan ihmisoikeustilannetta.

Kodittomien määristä Meksikossa ei ole varmoja tietoja. Méxicon viranomaiset laskivat viime vuonna, että kaduilla asuu 3 467 miestä ja 547 naista. Kansalaisjärjestöjen mukaan pääkaupungissa on 15 000 – 30 000 koditonta.

Niin lapsia, aikuisia kuin vanhuksiakin näkee päivittäin pesemässä tuulilaseja liikenteen seassa ja kaupustelemassa tai kerjäämässä kaduilla.

Vaikka Meksikon talous on kasvanut viime vuodet, maan 112 miljoonasta asukkaasta eli vuoden 2010 lopun tilaston mukaan 52 miljoonaa köyhyydessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia