Uutiset

Mehiläisen verosotkut herättivät kansalaisjärjestöt

Osa suomalaisista kansalaisjärjestöistä aikoo vaihtaa Mehiläisen työterveyspalvelut toisiin veronkiertouutisten takia.
(Kuva: thetaxhaven / Flickr.com / cc 2.0)

Osa suomalaisista kansalaisjärjestöistä aikoo luopua terveyspalveluyhtiö Mehiläisen työterveyspalveluista yrityksen veronkierron vuoksi.

"Olemme tehneet päätöksen, että käytämme jatkossa kotimaista työterveyspalvelua", kertoo Reilun kaupan edistämisyhdistyksen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Riikka Karppinen.

Päätös liittyy hänen mukaansa nimenomaan uutisiin Mehiläisen veronkierrosta. Järjestö on tähän asti käyttänyt Mehiläisen työterveyspalveluita.

Sanomalehti Keskisuomalainen kertoi viime marraskuussa, että terveyspalveluja tarjoava pörssiyhtiö Mehiläinen teki viime vuonna Suomessa liikevoittoa 39 miljoonaa euroa, mutta maksoi Suomeen veroja vain 360 000 euroa.

Sen jälkeen esimerkiksi Nokia on vaihtanut työterveyspalveluidensa toimittajaa. Myös Helsingin yliopiston henkilökunta on vaatinut Mehiläisestä luopumista.

Yritysvastuu on muotia

Mehiläisen kuviot kiinnostavat kansalaisjärjestöjä, sillä veronkiertoteemat liittyvät myös esimerkiksi kehitysmaiden asemaan. Suomessa veronkiertoon liittyviä ongelmia on pitänyt esillä muun muassa kehitysyhteistyöjärjestöjen kattojärjestö Kepa. Järjestön kampanja- ja viestintäjohtaja Mika Railo kertoo, että Kepa luopui Mehiläisen työterveyspalveluista viime talvena.

"Se ei lähtenyt pelkästään Mehiläisestä, vaan oli aika muutenkin kilpailuttaa työterveys. Toki verotuskysymystäkin tarkasteltiin, ja olimme panneet merkille kielteisen julkisuden. Tällaisena toimijana emme voi suhtautua siihen välinpitämättömästi."

Myös henkilökunta tuki Railon mukaan päätöstä. Hän uskoo, että Mehiläisestä luopumisella on vaikutusta myös laajemmin.

"Yritysvastuuseen ja epäeettiseen toimintaan kiinnitetään tällä hetkellä huomiota. Kyllähän sellaiset yritykset, joilla on vastuullinen brändi, hyötyvät tästä. Se on kiistatonta."

Veronkierto on noussut esiin myös Suomen Punaisessa Ristissä, joka aikoo kilpailuttaa nykyisin Mehiläisen hoitamat työterveyspalvelunsa uudelleen. Siitä, miltä yrityksiltä tarjous pyydetään, ei ole vielä keskusteltu.

Suurimpana syynä on uusi työhyvinvointiohjelma, mutta henkilöstöpäällikkö Elina Parviaisen mukaan veronkierto on tuonut keskusteluihin oman lisänsä.

"Henkilökunta on lukenut uutisia ja asiasta on tullut kyselyitä", hän kertoo.

Mehiläinen on puolustautunut veronkiertosyytteitä vastaan kertoen muun muassa maksaneensa enemmän yhteisöveroja Suomessa kuin mikään muu terveyspalveluyritys.

Järjestöjen toimintaVeroparatiisit talousyhtiöt Suomi KepaPunainen RistiReilu kauppa ry

Kommentit

Lue myös

SaferGlobe-järjestön logo ovessa

Rahoituksen loppuminen uhkaa Suomen asekauppaa tutkivan SaferGloben toimintaa

Ulkoministeriö ei myöntänyt tänä vuonna lainkaan yleisrahoitusta SaferGlobe-ajatushautomolle. ”Tuntuu, että näin pieni rahoitus ei häviäisi, ellei meidän toimintaamme haluttaisi vaikuttaa kielteisesti”, sanoo SaferGloben toiminnanjohtaja Maria Mekri.
Sininen maapallo

Suomeen uusi kehitysjärjestöjen kattojärjestö

Kepa ja Kehys yhdistyivät eilen Fingoksi. Sen tarkoituksena on tarjota kaikki palvelut yhdeltä luukulta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset