Uutiset

Massiivinen rokotuskampanja lähes päätöksessään: Sudanissa on rokotettu yli yhdeksän miljoonaa lasta tuhkarokkoa ja poliota vastaan

Sudan on rokottanut kevään aikana valtavan määrän lapsia tuhkarokkoa ja poliota vastaan. Tuhkarokko on Sudanissa tappavin rokotuksilla ehkäistävissä olevista taudeista.
Nainen valmistelee rokotetta
Sudan aikoo rokottaa kesäkuun puoliväliin mennessä 11 miljoonaa lasta poliota ja tuhkarokkoa vastaan. Kuvassa sudanilaisnainen valmistelee aivokalvontulehdusrokotetta kätilökoulussa Itä-Darfurissa. (Kuva: Albert González Farran / UNAMID / CC BY-NC-ND 2.0)

Sudan aloitti huhtikuun alussa kunnianhimoisen projektin: tavoitteena oli rokottaa parissa kuukaudessa 11 miljoonaa lasta poliota ja tuhkarokkoa vastaan.

Nyt rokotuksen on saanut jo 9,1 miljoonaa lasta, kertoo YK:n humanitaaristen asioiden koordinaatiotoimisto OCHA. Kampanjaa on ollut toteuttamassa 38 000 terveystyöntekijää, yhteisöaktiivia ja koulutettua rokottajaa, ja se on tarkoitus saattaa päätökseensä kesäkuun puolivälissä.

Tuhkarokko on Sudanissa lasten kolmanneksi yleisin kuolinsyy ja rokotuksilla ehkäistävissä olevista taudeista tappavin. Poliotapauksia Sudanissa ei ole raportoitu kymmeneen vuoteen, mutta immuniteetin ylläpitäminen on tärkeää muun muassa Nigeriassa havaittujen virustartuntojen vuoksi.

Massiivinen rokotuskampanja ei ole Sudanissa harvinaisuus: maaliskuussa maassa rokotettiin kahdeksan miljoonaa ihmistä keltakuumetta vastaan. Kampanja oli kolmas ja viimeinen osa kansallista keltakuumerokotusohjelmaa, joka on nyt kattanut lähes koko väestön. Rokotus antaa elinikäisen suojan, ja se on tarkoitus ottaa osaksi lasten rutiinirokotuksia.

Keltakuumevirusta levittävät tietyt hyttyslajit. Tauti voi johtaa kuolemaan ja leviää nopeasti erityisesti kaupungeissa.

Molemmat rokotuskampanjat on toteuttanut Sudanin terveysvirasto yhdessä maailman terveysjärjestö WHO:n, YK:n lastenjärjestö Unicefin ja kansainvälisen rokotusliitto Gavin kanssa.

kehityslapsetväestöterveyslapsikuolleisuussairaus/lääkintä Sudan

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan