Uutiset

Massiivinen rokotuskampanja lähes päätöksessään: Sudanissa on rokotettu yli yhdeksän miljoonaa lasta tuhkarokkoa ja poliota vastaan

Sudan on rokottanut kevään aikana valtavan määrän lapsia tuhkarokkoa ja poliota vastaan. Tuhkarokko on Sudanissa tappavin rokotuksilla ehkäistävissä olevista taudeista.
Nainen valmistelee rokotetta
Sudan aikoo rokottaa kesäkuun puoliväliin mennessä 11 miljoonaa lasta poliota ja tuhkarokkoa vastaan. Kuvassa sudanilaisnainen valmistelee aivokalvontulehdusrokotetta kätilökoulussa Itä-Darfurissa. (Kuva: Albert González Farran / UNAMID / CC BY-NC-ND 2.0)

Sudan aloitti huhtikuun alussa kunnianhimoisen projektin: tavoitteena oli rokottaa parissa kuukaudessa 11 miljoonaa lasta poliota ja tuhkarokkoa vastaan.

Nyt rokotuksen on saanut jo 9,1 miljoonaa lasta, kertoo YK:n humanitaaristen asioiden koordinaatiotoimisto OCHA. Kampanjaa on ollut toteuttamassa 38 000 terveystyöntekijää, yhteisöaktiivia ja koulutettua rokottajaa, ja se on tarkoitus saattaa päätökseensä kesäkuun puolivälissä.

Tuhkarokko on Sudanissa lasten kolmanneksi yleisin kuolinsyy ja rokotuksilla ehkäistävissä olevista taudeista tappavin. Poliotapauksia Sudanissa ei ole raportoitu kymmeneen vuoteen, mutta immuniteetin ylläpitäminen on tärkeää muun muassa Nigeriassa havaittujen virustartuntojen vuoksi.

Massiivinen rokotuskampanja ei ole Sudanissa harvinaisuus: maaliskuussa maassa rokotettiin kahdeksan miljoonaa ihmistä keltakuumetta vastaan. Kampanja oli kolmas ja viimeinen osa kansallista keltakuumerokotusohjelmaa, joka on nyt kattanut lähes koko väestön. Rokotus antaa elinikäisen suojan, ja se on tarkoitus ottaa osaksi lasten rutiinirokotuksia.

Keltakuumevirusta levittävät tietyt hyttyslajit. Tauti voi johtaa kuolemaan ja leviää nopeasti erityisesti kaupungeissa.

Molemmat rokotuskampanjat on toteuttanut Sudanin terveysvirasto yhdessä maailman terveysjärjestö WHO:n, YK:n lastenjärjestö Unicefin ja kansainvälisen rokotusliitto Gavin kanssa.

kehityslapsetväestöterveyslapsikuolleisuussairaus/lääkintä Sudan

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Metsää ja maatalousmaata ilmakuvassa

Etelä-Amerikan ongelmia ei ratkaista länsimaiden ratkaisuilla vaan paikallista kansalaisyhteiskuntaa vahvistamalla ja kuuntelemalla

Metsäkato ja eriarvoisuus ovat monia Etelä-Amerikan maita yhdistäviä vakavia ongelmia. Heikosti toimivan valtionhallinnon takia monissa maissa sosiaalinen ja ekologinen kestävyys ovat pitkälti kansalaisyhteiskunnan harteilla. Siksi niiden tukeminen olisi tärkein toimi myös metsäkadon vähentämiseksi.
Mies seisoo kukkuloiden edustalla

Menestyksekäs suojeluprojekti pelastaa metsiä ja vesilähteitä Brasiliassa – 14 vuodessa on istutettu kaksi miljoonaa puuta

Brasilian Extreman kunnassa maanomistajille maksetaan maiden suojelusta ja ennallistamisesta metsäksi. Samalla on onnistuttu suojelemaan myös vesivaroja.
Lentokoneen siipi koneen sisältä otetussa kuvassa

Lentovero ei olisi vain kosmeettinen, sanoo kansalaisaloitteen alullepanija

Suomessa lokakuussa läpi menneen lentoveroaloitteen alullepanija Janne Kilpinen uskoo, että vero olisi viesti konkreettisen muutoksen tarpeesta. Veron käyttöön ottaneessa Ruotsissa lentäminen on jo vähentynyt.
Maissintähkiä sekä pussi maissinjyviä

Zimbabwessa taistellaan aliravitsemusta vastaan ruokakasveja rikastamalla – Kriitikoiden mukaan paikallinen ruokakulttuuri unohtuu

Zimbabwelainen start up -yritys ostaa paikallisilta viljelijöiltä rikastettuja ruokakasveja ja myy niitä eteenpäin. Tavoitteena on paitsi tehdä voittoa, myös taistella aliravitsemusta vastaan sekä voimaannuttaa viljelijöitä.