Uutiset

Massiivinen rokotuskampanja lähes päätöksessään: Sudanissa on rokotettu yli yhdeksän miljoonaa lasta tuhkarokkoa ja poliota vastaan

Sudan on rokottanut kevään aikana valtavan määrän lapsia tuhkarokkoa ja poliota vastaan. Tuhkarokko on Sudanissa tappavin rokotuksilla ehkäistävissä olevista taudeista.
Nainen valmistelee rokotetta
Sudan aikoo rokottaa kesäkuun puoliväliin mennessä 11 miljoonaa lasta poliota ja tuhkarokkoa vastaan. Kuvassa sudanilaisnainen valmistelee aivokalvontulehdusrokotetta kätilökoulussa Itä-Darfurissa. (Kuva: Albert González Farran / UNAMID / CC BY-NC-ND 2.0)

Sudan aloitti huhtikuun alussa kunnianhimoisen projektin: tavoitteena oli rokottaa parissa kuukaudessa 11 miljoonaa lasta poliota ja tuhkarokkoa vastaan.

Nyt rokotuksen on saanut jo 9,1 miljoonaa lasta, kertoo YK:n humanitaaristen asioiden koordinaatiotoimisto OCHA. Kampanjaa on ollut toteuttamassa 38 000 terveystyöntekijää, yhteisöaktiivia ja koulutettua rokottajaa, ja se on tarkoitus saattaa päätökseensä kesäkuun puolivälissä.

Tuhkarokko on Sudanissa lasten kolmanneksi yleisin kuolinsyy ja rokotuksilla ehkäistävissä olevista taudeista tappavin. Poliotapauksia Sudanissa ei ole raportoitu kymmeneen vuoteen, mutta immuniteetin ylläpitäminen on tärkeää muun muassa Nigeriassa havaittujen virustartuntojen vuoksi.

Massiivinen rokotuskampanja ei ole Sudanissa harvinaisuus: maaliskuussa maassa rokotettiin kahdeksan miljoonaa ihmistä keltakuumetta vastaan. Kampanja oli kolmas ja viimeinen osa kansallista keltakuumerokotusohjelmaa, joka on nyt kattanut lähes koko väestön. Rokotus antaa elinikäisen suojan, ja se on tarkoitus ottaa osaksi lasten rutiinirokotuksia.

Keltakuumevirusta levittävät tietyt hyttyslajit. Tauti voi johtaa kuolemaan ja leviää nopeasti erityisesti kaupungeissa.

Molemmat rokotuskampanjat on toteuttanut Sudanin terveysvirasto yhdessä maailman terveysjärjestö WHO:n, YK:n lastenjärjestö Unicefin ja kansainvälisen rokotusliitto Gavin kanssa.

kehityslapsetväestöterveyslapsikuolleisuussairaus/lääkintä Sudan

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Aurinko paistaa puun lehden reunan takaa

Ilmastonmuutos vaikeuttaa viljelyä: Suomessa tutkitaan, voisiko yhteyttämisen tehostaminen keinotekoisesti vauhdittaa tulevaisuuden ruuantuotantoa

Länsimaissa ei tehdä tarpeeksi kasvitutkimusta, koska ilmastonmuutos koskettaa enemmän eteläisen pallonpuoliskon köyhiä maita, sanoo dosentti Mikko Tikkanen Turun yliopistosta.
Rakennuksia pakolaisleirillä

Uusi arvio: Noin viidesosa konfliktialueilla elävistä kärsii mielenterveysongelmista

Maailman terveysjärjestön mukaan konfliktialueilla on psyykkisiä ongelmia enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Hyvä uutinen on, että kriisi voi olla mahdollisuus parantaa mielenterveyspalveluita.
Nainen kaakaopapujen äärellä

Ghana ja Norsunluurannikko määrittelivät ensimmäistä kertaa kaakaolle pohjahinnan – Päätöksestä toivotaan helpotusta köyhille viljelijöille

Ghana ja Norsunluurannikko ilmoittivat, etteivät myy kaakaopapuja kansainvälisille yrityksille, ellei pohjahinnasta päästä sopuun.
Kolme naista aavikolla pakolaisleirillä

Humanitaarinen apu ei ole feminististä – Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseen käytetään vain 0,12 prosenttia avusta, kertoo raportti

Yhdysvaltalaisen avustusjärjestön IRC:n mukaan avustusjärjestö ei voi menestyä, ellei se puutu vallan epätasa-arvoiseen jakautumiseen myös oman organisaation sisällä.

Luetuimmat