Uutiset

Massiivinen rokotuskampanja lähes päätöksessään: Sudanissa on rokotettu yli yhdeksän miljoonaa lasta tuhkarokkoa ja poliota vastaan

Sudan on rokottanut kevään aikana valtavan määrän lapsia tuhkarokkoa ja poliota vastaan. Tuhkarokko on Sudanissa tappavin rokotuksilla ehkäistävissä olevista taudeista.
Nainen valmistelee rokotetta
Sudan aikoo rokottaa kesäkuun puoliväliin mennessä 11 miljoonaa lasta poliota ja tuhkarokkoa vastaan. Kuvassa sudanilaisnainen valmistelee aivokalvontulehdusrokotetta kätilökoulussa Itä-Darfurissa. (Kuva: Albert González Farran / UNAMID / CC BY-NC-ND 2.0)

Sudan aloitti huhtikuun alussa kunnianhimoisen projektin: tavoitteena oli rokottaa parissa kuukaudessa 11 miljoonaa lasta poliota ja tuhkarokkoa vastaan.

Nyt rokotuksen on saanut jo 9,1 miljoonaa lasta, kertoo YK:n humanitaaristen asioiden koordinaatiotoimisto OCHA. Kampanjaa on ollut toteuttamassa 38 000 terveystyöntekijää, yhteisöaktiivia ja koulutettua rokottajaa, ja se on tarkoitus saattaa päätökseensä kesäkuun puolivälissä.

Tuhkarokko on Sudanissa lasten kolmanneksi yleisin kuolinsyy ja rokotuksilla ehkäistävissä olevista taudeista tappavin. Poliotapauksia Sudanissa ei ole raportoitu kymmeneen vuoteen, mutta immuniteetin ylläpitäminen on tärkeää muun muassa Nigeriassa havaittujen virustartuntojen vuoksi.

Massiivinen rokotuskampanja ei ole Sudanissa harvinaisuus: maaliskuussa maassa rokotettiin kahdeksan miljoonaa ihmistä keltakuumetta vastaan. Kampanja oli kolmas ja viimeinen osa kansallista keltakuumerokotusohjelmaa, joka on nyt kattanut lähes koko väestön. Rokotus antaa elinikäisen suojan, ja se on tarkoitus ottaa osaksi lasten rutiinirokotuksia.

Keltakuumevirusta levittävät tietyt hyttyslajit. Tauti voi johtaa kuolemaan ja leviää nopeasti erityisesti kaupungeissa.

Molemmat rokotuskampanjat on toteuttanut Sudanin terveysvirasto yhdessä maailman terveysjärjestö WHO:n, YK:n lastenjärjestö Unicefin ja kansainvälisen rokotusliitto Gavin kanssa.

kehityslapsetväestöterveyslapsikuolleisuussairaus/lääkintä Sudan

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista