Maryamin lapsuus päättyi 10-vuotiaana avioliittoon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maryamin lapsuus päättyi 10-vuotiaana avioliittoon

Lapsiavioliitot ovat yleistyneet Somaliassa Al-Shabaabin tulon myötä, kirjoittaa Wali Hashi.

Tämä juttu on julkaistu alunperin Pari& Perhe -lehden numerossa 2/14. Lue lisää täältä (pdf).

Olen kuvaamassa Somaliassa, Mogadishun pakolaisleirillä, kun yhtäkkiä huomaan siellä nuoren tytön, joka istuu nurkassa. Hänellä on tyypillisen somalitytön kasvot, tummat, kauniit silmät. Vaikka hän hymyilee, tuntuu, että hymyn takana on epätoivoa ja kärsimystä. Kun hän huomaa, että katson häntä, hän välttää katsekontaktia ja peittää huivilla hymynsä.

Somaliaksi sanotaan (Hishood) eli siveys. Hishood on somalitytön perusperiaate. Miestä suoraan silmiin katsomista pidetään perinteisesti epäsiveellisenä.

Hän on raskaana oleva, 15-vuotias Maryam. Kun pyydän Maryamilta lupaa haastatteluun, hän ilmoittaa, että hän ei voi puhua. Kysyn Maryamilta, missä hänen miehensä on.

"En tiedä", hän vastaa.

Missä sinun vanhempasi ovat?

"Äitini on täällä, mutta isäni on kuollut. En pysty enempää puhumaan", vaivaantunut Maryam estelee.

Lopulta joudun pyytämään luvan Maryamin haastatteluun sekä äidiltä että leirin klaanipäälliköltä. Naimisissa olevan, nuoren tytön kanssa keskusteleminen vaatii leirillä nimenomaan klaanipäällikön luvan.

"Miten ihmeessä voit kysyä minulta, olenko ympärileikattu! Totta kai olen! Onko olemassa edes somalityttöjä, joita ei olisi ympärileikattu!"

Kuinka vanha olit, kun menit naimisiin?

"Olin 10-vuotias", Maryam vastaa. Vaikka tiedän, että sisällissodan aikana somalitytöt kohtaavat pakkoavioliittoa, raiskauksia ja ympärileikkauksia, en tiennyt, että 10-vuotiaita tyttöjä naitetaan. Maryamin kanssa haastattelu ei aluksi oikein suju, sillä kysyn epätavallisen kysymyksen.

Hän suuttuu, kun kysyn ympärileikkauksesta.

"Miten ihmeessä voit kysyä minulta, olenko ympärileikattu! Totta kai olen! Onko olemassa edes somalityttöjä, joita ei olisi ympärileikattu!"

Mitä tapahtuisi, jos sinua ei olisi ympärileikattu? "Olisin tuottanut häpeää koko perheelle. Kukaan ikinä ei menisi naimisiin kanssani, enkä saisi lapsia."

Maryam on siis raskaana. Hän synnytti ensimmäisen lapsensa, Hamdan, 14-vuotiaana. Kolme kertaa vanhempaa Maryamin miestä ei ole viime aikoina näkynyt. Maryam epäilee, että hän on mennyt naimisiin toisen tytön kanssa. Tässä tapauksessa Maryam on nyt niin sanottu käytetty tavara.

"Tulemme joka päivä tähän leiriin. Meillä on kuitenkin vaikeuksia tavoittaa alaikäisiä tyttöjä, jotka ovat pakkoavioliiton, raiskauksen ja väkivallan uhreja. Yleensä neuvottelemme pitkään klaanipäälliköiden kanssa, jotta saisimme ylipäätään puhua näiden tyttöjen kanssa", somalialaisen Save Somali Girls (SSG) -järjestön toiminnanjohtaja Roda kertoo.

Somalian kriisi

Somaliassa syttyi sisällissota, ja arvaamaton kaupunkisota riehui Mogadishussa, kun diktaattori Siad Barre syrjäytettiin vallasta vuonna 1991. Sen jälkeen Somaliassa ei ole ollut toimivaa hallitusta. Sen seurauksena sekasorto, nälkä, terrorismi ja jatkuva sisällissota ovat vaatineet miljoona uhria ja ajaneet yli kaksi miljoonaa ihmistä pakolaisiksi ympäri maailmaa.

Somaliasta on tullut yksi maailman vaarallisimmista paikoista naisille ja lapsille. Nuoret tytöt ovat kärsineet eniten. He ovat kadottaneet perheenjäseniään, kärsineet väkivallasta, levottomuuksista, raiskauksista, pakkoavioliitoista ja ympärileikkauksista. Osa tytöistä on kuollut synnyttäessään. Koulutuksesta heillä ei ole ollut tietoakaan.

Nykyään lapsiavioliitosta on tullut niin yleinen ilmiö, että siihen puuttuminen on hankalaa. Tämä ilmiö on tullut kun terroristijärjestö Al-Shabaab hallitsi kolme vuotta melkein koko maata.

Naimisiin terroristijohtajan kanssa

Aslin, 14, elämä muuttui lopullisesti 11. toukokuuta 2010.

"Al-Shabaabin terroristit tulivat kotiini ja ottivat minut. He kertoivat minulle, että minun pitää mennä naimisiin heidän johtajansa kanssa. Aloin itkeä, ja he veivät minut johonkin huoneeseen. Huomasin, että samassa huoneessa oli jo kahdeksan muuta tyttöä. Silloin tiesin, että tilanne oli todellakin vakava", Asli muistelee.

Asli on yksi niistä tuhansista lapsista, jotka pakotetaan Somaliassa avioliittoon. Jos he kieltäytyvät, heitä syytetään epämuslimeiksi.

"Kun menin kertomaan isälleni, hän lähetti minut asumaan isoäitini luokse Isoäiti asui hallituksen hallitsemalla alueella, Hamer Waynessa. Se oli pahin virhe, jonka minä ja isäni teimme", Asli itkee.

"Muutaman päivän kuluttua he tulivat kotiimme ja ottivat isäni. He antoivat isälleni kolme päivää aikaa saada minut takaisin. Vaikka isäni ei halunnut minun tulevan takaisin, olin varma, että he tappaisivat hänet."

Aslin oli mentävä takaisin tulevan miehensä luokse pelastaakseen isänsä. Isä päästettiin vapaaksi ja 14-vuottias Asli meni naimisiin 45-vuotiaan Al Mubar-nimisen arabimiehen kanssa. Vuonna 2011 Asli synnytti pojan ollessaan 15-vuotias. Samana vuonna, 6. elokuuta, Al-Shabaab vetäytyi kokonaan Mogadishusta.

"Meidän piti muuttaa Eelasha Biyahaan, kun yhtäkkiä huomasin, että kaikki vartijat olivat hävinneet jonnekin. Enkä ollut nähnyt muutamaan päivään Al Mubaria. Näin sain mahdollisuuden karata ja teinkin sen."

Asli ja hänen pieni poikansa Abdi menivät asumaan Aslin perheen luokse. Al-Shabaab häädettiin Mogadishusta.

Tuhoisat lapsiavioliitot

Alaikäisenä naimisiin menneet ja lapsen saaneet tytöt ovat erittäin haavoittuvassa asemassa koko yhteiskunnassa. UN Womenin mukaan 39 000 tyttöä menettää joka päivä lapsuutensa joutuessaan naimisiin.

Liian aikaisessa avioliitossa on usein kysymys suoranaisesta lapseen kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta. Sillä on vakavat seuraukset tytön kehitykselle. Lapsiavioliitto, joka on väkivaltaa ja jonka seuraukset kestävät koko elämän ajan, vie tytöiltä mahdollisuuden koulutukseen ja itsenäisten elämänvalintojen tekemiseen.

Rakastatko miestäsi?

"En todellakaan", Maryam vastaa.

Oletko ikinä rakastanut?

"En tiedä, mitä on rakkaus. Omaa miestä pitää rakastaa, mutta en osaa rakastaa häntä. Inhoan häntä! Toivottavasti hän ei tule takaisin!"

Haluatko mennä uudestaan naimisiin, jos miehesi eroaa sinusta?

"Jos se olisi minun päätettävissä, en menisi uudestaan", Maryam vastaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia