Uutiset

Manteli-chat tarjoaa nuorille tukea jouluaattona

Kaikissa perheissä ei joulu suju yhtä lämpimissä tunnelmissa kuin saduissa ja lauluissa annetaan ymmärtää. Vanhempien alkoholismi tai väkivalta ahdistavat nuoria erityisen paljon tilanteessa, jossa koko Suomi on kiinni ja perheet kääntyvät sisäänpäin. Pelastakaa Lasten aatoksi avautuva Manteli-chat tarjoaa yhden kanavan tunteiden purkamiseen ja keskusteluun.

Jouluaattona avattava ja Tapaninpäivänä sulkeutuva Manteli-chat on verkossa toimiva tukipiste alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille.

"Tunne siitä, että on yksin maailmassa, on todennäköisin juuri jouluaattona, jolloin kodit sulkeutuvat ja kaikki muukin on kiinni", luonnehtii projektikoordinaattori Suvi Kuikka chat-palvelun taustaa. "Juuri silloin olisi lapselle ja nuorelle syytä avata ainakin yksi kanava, jonka kautta hän voisi jakaa kokemuksiaan – sekä hyviä että huonoja."

Chatissa nuori voi keskustella reaaliaikaisesti joko yhteisessä chat-huoneessa tai siirtyä keskustelukumppaniensa kanssa kahdenkeskiseen tai pienen ryhmän keskinäiseen tilaan. Keskustelu tarjoaa sekä vertaistukea että asiantuntija-apua, sillä chattailua valvoo 23 koulutettua, vapaaehtoista aikuista.

"Aikuisten rooli on lähinnä kuuntelijan ja eteenpäin auttajan, keskustelun aiheet lähtevät chattailijoista itsestään. Tärkeää olisi pystyä vakuuttamaan lapsi tai nuori siitä, että ongelmat kotona eivät ole heidän vikansa, ja helpottaa sitä kautta syyllisyyden tunnetta", Kuikka kertoo.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa toteutettavaa projektia koordinoi Pelastakaa Lapset ry. Mukana ovat myös Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi, Helppimesta, Tukinet, Elämä on parasta huumetta ry, Väestöliitto, maailma.net, Kultakala.com sekä Suomi 24 ja mainostoimisto Ego Taivas.

Chattailu nuorille tuttua puuhaa

Kuikan mukaan Chatti on turvallinen kanava purkaa sydäntään, sillä keskusteluun voi osallistua anonyymisti. Verkossa voivat tasapuolisesti toimia niin pääkaupunkiseudun kasvatti kuin käsivarren Lapin chattailija.

"Tukimuodoksi chat-kanava soveltuu sikäli hyvin, että fyysiset välimatkat Suomessa ovat pitkiä. Joulun pyhät myös hiljentävät muuntyyppisen kanssakäymisen monen päivän ajaksi", sanoo Kuikka.

Nettikeskustelu muotona on lapsille ja nuorille tuttua puuhaa, sillä yhä useampi nuori harrastaa chattailua iltapäivisin koulujen päätyttyä samoin kuin iltaisin ja viikonloppuisin. Lokakuussa ilmestyneen Pohjoismaisen tutkimuksen mukaan lähes 70 prosenttia 9-16-vuotiaista nuorista on käynyt chatissa. Chateissa esiinnytään nimimerkeillä, ja keskustelijoilla voi olla useita eri tunnuksia ja "hahmoja".

Potentiaalisia ongelmia chatissa ovat häiriköinti ja valehtelu. Manteli-chatissa on kaksi huonetta, joihin mahtuu yhteensä 60 kävijää yhtä aikaa. Kussakin huoneessa on mukana vähintään yksi päivystäjä, joka valvoo ettei keskusteluun sujuteta asiattomuuksia.

"Etukäteen on vaikea arvioida, kuinka paljon kävijöitä Manteli-chatissa tulee olemaan. Helppimesta on aiemmin tehnyt jonkin verran tämäntyyppistä päivystystä, ja sen perusteella voimme päätellä, että jouluna tarve on suuri – asiat ovat isoja."

www.manteli.net avautuu jouluaattona 24.12. klo 15 ja sulkeutuu Tapaninpäivänä 26.12. klo 15.

lapset Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti