Maltalla hukkuneet olivat Gazan pakolaisia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maltalla hukkuneet olivat Gazan pakolaisia

Pelastuneet kertoivat, että suurin osa noin 500 hukkuneesta oli gazalaisia. Joukossa oli myös lapsia. 

Viime viikolla Maltan lähistöllä salakuljettajien hukuttamaksi joutui noin 500 Eurooppaan Gazasta, Egyptistä, Sudanista ja Syyriasta Eurooppaan pyrkivää pakolaista.

Eloonjääneet, Sisiliaan ja Kreetalle pelastautuneet gazalaiset miehet ovat kertoneet, että suurin osa Egyptin Damiettasta matkaan lähteneessä aluksessa olleista oli Gazan pakolaisia.

Myös gazalainen järjestö on tällä viikolla vahvistanut israelilaiselle Haaretz-lehdelle, että se on onnistunut keräämään jo neljänsadan hukkuneen nimet, ja suurin osa heistä on gazalaisia.

EUobserver-nettilehden haastattelema gazalaismies kertoi aikeistaan lähteä samanlaiselle matkalle lähitulevaisuudessa vaaroista huolimatta.

"On parempi lähteä ja hukkua, kuin jäädä tänne ja joutua tapetuksi Israelin pommituksissa", Belal-niminen mies sanoi EUobserverille.

Kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n edustaja sanoi, että tämä on ensi kerta kun saadaan todisteita, että Israelin hyökkäykset Gazaan olisivat aiheuttaneet pakolaisvirtoja.

Elooonjääneet ovat kertoneet muun muassa pakoreiteistään, maksuista, joita he ovat makseneet salakuljettajille. On käynyt ilmi, että Välimeren ylittäminen Egyptistä Euroopan puolelle saatta kestää viikon, kun aluksia, joilla salakuljettajat tuovat ihmisiä, pitää paljastumisen pelossa vaihtaa useaan kertaan.

Maltan läheisyydessä tapahtunut veneturma johtui siitä, että salakuljettajat olivat yrittäneet tunkea kuljettamansa joukon aivan liian pieneen alukseen. Kun pakolaiset kieltäytyivät menemästä alukseen, salakuljettajat rikkoivat aluksen ja jättivät pakolaiset oman onnensa nojaan.

Tietoja tapahtumista on saatu niiltä yhdeksältä ihmiseltä, jotka alunperin pelastuivat onnettomuudesta. Heidän joukossaan oli 2-vuotias lapsi. Silminnäkijät ovat kertoneet, että hukkuneiden joukossa oli ehkä noin 100 lasta-

IOM vaatii nyt kansainvälistä rikostutkintaa. "Tähän täytyy voida puuttua rikosoikeuden keinoin", IOM:n edustaja sanoi.

Kuluneen viikon aikana Libyan edustalla hukkui toisessa onnettomuudessa noin 200 pakolaista.

Tänä vuonna Välimerellä on hukkunut jo 3000 pakolaista. 2013 hukkuneita oli noin 700.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia