Malta poisti sterilisaatiovaatimuksen translaistaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Malta poisti sterilisaatiovaatimuksen translaistaan

Ihmisoikeusjärjestöt iloitsevat uudesta laista, joka niiden mukaan näyttää esimerkkiä muillekin Euroopan maille.

Maltasta on tulossa toinen Euroopan maa, jossa transsukupuoliset saavat juridisen tunnustuksen sukupuolelleen ilman leikkausta, sterilisaatiota ja mielenterveysdiagnoosia. Maan parlamentti hyväksyi lakimuutoksen viime viikolla.

Käytännössä muutos tarkoittaa, että sukupuolensa voi korjata juridisesti omalla ilmoituksellaan. Lain mukaan prosessi saa kestää korkeintaan 30 päivää.

Laki myös kieltää kaiken lääketieteellisesti tarpeettoman kirurgian intersukupuolisille lapsille ja mahdollistaa intersukupuolisen lapsen sukupuolen määrittelyn lykkäämisen.

Translain muuttaminen sisältyi Maltan vallassa olevan työväenpuolueen hallitusohjelmaan. Sen puolesta äänestivät kuitenkin myös oppositiopuolueet.

Ihmisoikeusjärjestöt pitävät lakia merkittävänä käänteenä ja esimerkkinä muillekin maille, sillä aiemmin vastaavan lain on saattanut voimaan Euroopan maista vain Tanska. Suomalaisjärjestöjen mukaan laki on "maailman paras translaki".

"Maltan laissa erityisen hienoa on, että se lähtee ihmisen oikeuksista. Sen mukaan jokaisella on oikeus sukupuoli-identiteettinsä tunnustetuksi tulemiseen, persoonansa kehittämiseen sukupuoli-identiteettinsä mukaisesti, keholliseen koskemattomuuteen ja oikeuteen päättää kehostaan. Nämä ovat äärimmäisen tärkeitä oikeuksia, joiden pitäisi toteutua myös Suomessa", Trasekin puheenjohtaja Antti Karanki toteaa järjestöjen tiedotteessa.

Suomessa, kuten useimmissa muissakin maissa, translaki edellyttää sukupuolensa korjaavalta steriliteettiä, psykiatrista diagnoosia, avioliitosta luopumista ja 18 vuoden ikää. Laki piti uudistaa tällä hallituskaudella, mutta muutos kaatui puolueiden kiistelyyn.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia