Malta pitää venepakolaiset telkien takana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Malta pitää venepakolaiset telkien takana

Malta ottaa vuosittain säilöön jopa 1 500 turvapaikanhakijaa, jotka joutuvat asumaan yli vuoden vankeudessa ylikansoitetuissa säilöönottoyksiköissä.

Malta ottaa säilöön käytännössä kaikki vesiteitse tulleet turvapaikanhakijat ja rikkoo menettelyllään kansainvälistä lakia, selviää ihmisoikeusjärjestö Human Right Watchin (HRW) raportista.

Veneellä tulevat turvapaikanhakijat otetaan Maltalla säilöön keskimäärin 12 kuukaudeksi. Jos tulija ei ole anonut turvapaikkaa tai on saanut kielteisen päätöksen, säilöönotto kestää keskimäärin 18 kuukautta. Malta ottaa keskimäärin 1 500 ihmistä säilöön vuosittain.

Ylikansoitetut keskukset ovat likaisia, ja niissä on puutteelliset sanitaatiomahdollisuudet.

Säilöön joutuvat Maltalla myös haavoittuvaisessa asemassa olevat turvapaikanhakijat, kuten vanhukset, lapset sekä mielenterveysongelmista kärsivät.

Kansainvälisten standardien mukaan yksinmatkaavaa lasta ei saisi ottaa säilöön maahantulon yhteydessä. Epäselvissäkin tilanteissa lapseksi ilmoittanutta tulee kohdella lapsena, kunnes iästä saadaan varmuus, HRW muistuttaa. Lasten pidätysaika ikämääritystä odottaessa on Maltalla keskimäärin yli kolme kuukautta.

Pitkittynyt vapaudenriisto säilöönottoyksikössä pahentaa matkan aikana saatuja traumoja, raportissa arvioidaan. Turvapaikanhakijoista useat ovat paenneet väkivaltaisuuksia, matkustaneet Saharan poikki ja lähteneet Libyasta vaaralliselle venematkalle Eurooppaan. Veneet ovat yleensä  täynnä ihmisiä, eikä matkalla ole tarpeeksi ruokaa ja juomaa.

Politiikan ja maantieteen uhrit

Turvapaikanhakijoiden vaikea tilanne Maltalla johtuu maan omista laiminlyönneistä, mutta myös EU:n säädöksistä, raportissa sanotaan. EU:n turvapaikkapolitiikan vuoksi unionin eteläiset rajavaltiot joutuvat ottamaan suuremman vastuun alueelle tulevista turvapaikanhakijoista kuin muut jäsenvaltiot.

Vuonna 2003 voimaan tulleen Dublin II -asetuksen nojalla ensimmäinen EU jäsenmaa, johon turvapaikanhakija tulee on velvollinen tarjoamaan turvapaikanhakukäsittelyn. Tämä antaa kohtuuttoman suuren taakan esimerkiksi Maltalle, joka on maantieteellisen sijaintinsa vuoksi suurelle osalle turvapaikanhakijoista ensimmäinen etappi Euroopan maaperällä.

Jotkut ovat päätyneet Maltalle vahingossa halutessaan mennä Italiaan. Tästä syystä Maltalla  on enemmän turvapaikanhakijoita asukaslukuun suhteutettuna kuin missään toisessa teollistuneessa maassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia