Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.
Sateenkaarilippu
Malesia on koventanut otteitaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan. (Kuva: Nan Palmero / CC BY 2.0)

Malesialainen oikeusistuin on tuominnut viisi miestä vankeuteen, sakkoihin ja kepiniskuihin yrityksestä harrastaa seksiä ”luonnonvastaisesti”.

Miehet pidätettiin viime vuonna, kun viranomaiset tekivät ratsian yksityistilaisuuteen ja pidättivät joukon ihmisiä. He olivat seuranneet näiden viestittelyä WeChat-palvelussa. Lisäksi viisi muuta ihmistä odottaa yhä tuomiotaan, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Viime torstaina tuomituista neljä määrättiin saamaan kuusi kepiniskua, maksamaan noin tuhannen euron sakot sekä istumaan puolen vuoden vankeustuomion. Yksi sai kuusi kepiniskua, hieman pidemmän tuomion ja kovemmat sakot.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii tuomion perumista.

”Keppirangaistus on ehdottomasti kielletty kansainvälisen lain mukaan, ja Malesiassa sitä sovelletaan usein sellaisella julmuudella, että sitä voi pitää kidutuksena. On todella järkyttävää, että sitä ylipäätään käytetään – saatikka sitten, että sitä annetaan teoista, joiden ei edes pitäisi olla laittomia”, sanoo Amnestyn Malesia-tutkija Rachel Chhoa-Howard tiedotteessa.

Malesiassa on voimassa kaksitasoinen oikeusjärjestelmä, joista toinen perustuu islamiin. Samaa sukupuolta olevien suhteet ovat kiellettyjä. Myös asenteet ovat syrjiviä.

”Tiettyjen julkaisujen puolueellinen ja sensaatiohakuinen uutisointi vahingoittaa lisää kyseessä olevien ihmisten turvallisuutta, hyvinvointia ja elinkeinoja, ja laajemmin myös muita hlbt-ihmisiä”, kirjoitti sateenkaariväestön oikeuksia puolustavan Pelangi-järjestön johtaja Numan Afifi Twitterissä.

Afifi sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että tuomiot voivat luoda Malesian seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen keskuuteen pelon ilmapiirin.

Malesian keväällä 2018 valittu uusi hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta Amnestyn mukaan sateenkaariväestöä on syrjitty ja vainottu yhä enemmän. Syyskuussa 2018 kaksi naista tuomittiin kuuteen kepiniskuun samaa sukupuolta olevien suhteesta.

Hlbti-oikeudet maailmalla seksuaalisuussukupuolten tasa-arvovähemmistöpolitiikkalakioikeus ja rikos Malesia Amnesty International

Lue myös

Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä

Suurin osa Afrikan maista kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Uuden tutkimuksen mukaan tiukalla lainsäädännöllä ja homomiesten vähäisellä hiv-testauksella on yhteys. Seurauksena on turhia kuolemia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Puita kuvattuna alhaalta päin

Oikeus hyödyntää mangrovemetsiä teki Borneon kalastajista luonnonsuojelijoita

Sungai Nibungin kalastajat hakkasivat mangrovemetsiä aiemmin polttopuuksi, mutta toiminta muuttui, kun heille annettiin lupa hyödyntää metsiä, kunhan he eivät kaada sitä. ”Tuloni olivat ennen epävarmat, mutta nyt pystyin lähettämään toisen lapseni opiskelemaan yliopistoon ja nuorimmaiseni yläkouluun”, kertoo kalastaja Muhammad Tahir.
Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja epidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.