Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.
Sateenkaarilippu
Malesia on koventanut otteitaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan. (Kuva: Nan Palmero / CC BY 2.0)

Malesialainen oikeusistuin on tuominnut viisi miestä vankeuteen, sakkoihin ja kepiniskuihin yrityksestä harrastaa seksiä ”luonnonvastaisesti”.

Miehet pidätettiin viime vuonna, kun viranomaiset tekivät ratsian yksityistilaisuuteen ja pidättivät joukon ihmisiä. He olivat seuranneet näiden viestittelyä WeChat-palvelussa. Lisäksi viisi muuta ihmistä odottaa yhä tuomiotaan, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Viime torstaina tuomituista neljä määrättiin saamaan kuusi kepiniskua, maksamaan noin tuhannen euron sakot sekä istumaan puolen vuoden vankeustuomion. Yksi sai kuusi kepiniskua, hieman pidemmän tuomion ja kovemmat sakot.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii tuomion perumista.

”Keppirangaistus on ehdottomasti kielletty kansainvälisen lain mukaan, ja Malesiassa sitä sovelletaan usein sellaisella julmuudella, että sitä voi pitää kidutuksena. On todella järkyttävää, että sitä ylipäätään käytetään – saatikka sitten, että sitä annetaan teoista, joiden ei edes pitäisi olla laittomia”, sanoo Amnestyn Malesia-tutkija Rachel Chhoa-Howard tiedotteessa.

Malesiassa on voimassa kaksitasoinen oikeusjärjestelmä, joista toinen perustuu islamiin. Samaa sukupuolta olevien suhteet ovat kiellettyjä. Myös asenteet ovat syrjiviä.

”Tiettyjen julkaisujen puolueellinen ja sensaatiohakuinen uutisointi vahingoittaa lisää kyseessä olevien ihmisten turvallisuutta, hyvinvointia ja elinkeinoja, ja laajemmin myös muita hlbt-ihmisiä”, kirjoitti sateenkaariväestön oikeuksia puolustavan Pelangi-järjestön johtaja Numan Afifi Twitterissä.

Afifi sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että tuomiot voivat luoda Malesian seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen keskuuteen pelon ilmapiirin.

Malesian keväällä 2018 valittu uusi hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta Amnestyn mukaan sateenkaariväestöä on syrjitty ja vainottu yhä enemmän. Syyskuussa 2018 kaksi naista tuomittiin kuuteen kepiniskuun samaa sukupuolta olevien suhteesta.

Hlbti-oikeudet maailmalla seksuaalisuussukupuolten tasa-arvovähemmistöpolitiikkalakioikeus ja rikos Malesia Amnesty International

Lue myös

Ihmisiä kulkueessa puistossa sateenkaarilippujen ja ilmapallojen kera.

Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Unkarissa ei voi enää muuttaa syntymässä määriteltyä sukupuolta esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Lakimuutos sai jo etukäteen laajaa kritiikkiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sillä se rikkoo trans- ja intersukupuolisten oikeuksia ja sen pelätään vain lisäävän syrjintää.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Omelijoita ompelukoneidensa takana tehtaassa

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta

Kehityttyvien maiden resursseista iso osa menee velkojen korkoihin, kun niitä tarvittaisiin koronakriisistä kärsivien ihmisten auttamiseen, sanoo Botswanan entinen kauppaministeri Bogolo Joy Kenewendo.
Puolilähikuva naisesta

Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään

Keniassa naisia suljetaan ulos poliittisesta päätöksenteosta pitämällä kokouksia öisin ja päättämällä asioista ”poikien klubeissa”, sanoo Nairobin maakuntakokouksen entinen edustaja Asha Abdi. Koronan vuoksi politiikan tasa-arvoon tähtäävät aloitteet ovat jääneet taka-alalle.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.

Tuoreimmat

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta
Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”
Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö
Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa
Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon
Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”