Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.
Sateenkaarilippu
Malesia on koventanut otteitaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan. (Kuva: Nan Palmero / CC BY 2.0)

Malesialainen oikeusistuin on tuominnut viisi miestä vankeuteen, sakkoihin ja kepiniskuihin yrityksestä harrastaa seksiä ”luonnonvastaisesti”.

Miehet pidätettiin viime vuonna, kun viranomaiset tekivät ratsian yksityistilaisuuteen ja pidättivät joukon ihmisiä. He olivat seuranneet näiden viestittelyä WeChat-palvelussa. Lisäksi viisi muuta ihmistä odottaa yhä tuomiotaan, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Viime torstaina tuomituista neljä määrättiin saamaan kuusi kepiniskua, maksamaan noin tuhannen euron sakot sekä istumaan puolen vuoden vankeustuomion. Yksi sai kuusi kepiniskua, hieman pidemmän tuomion ja kovemmat sakot.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii tuomion perumista.

”Keppirangaistus on ehdottomasti kielletty kansainvälisen lain mukaan, ja Malesiassa sitä sovelletaan usein sellaisella julmuudella, että sitä voi pitää kidutuksena. On todella järkyttävää, että sitä ylipäätään käytetään – saatikka sitten, että sitä annetaan teoista, joiden ei edes pitäisi olla laittomia”, sanoo Amnestyn Malesia-tutkija Rachel Chhoa-Howard tiedotteessa.

Malesiassa on voimassa kaksitasoinen oikeusjärjestelmä, joista toinen perustuu islamiin. Samaa sukupuolta olevien suhteet ovat kiellettyjä. Myös asenteet ovat syrjiviä.

”Tiettyjen julkaisujen puolueellinen ja sensaatiohakuinen uutisointi vahingoittaa lisää kyseessä olevien ihmisten turvallisuutta, hyvinvointia ja elinkeinoja, ja laajemmin myös muita hlbt-ihmisiä”, kirjoitti sateenkaariväestön oikeuksia puolustavan Pelangi-järjestön johtaja Numan Afifi Twitterissä.

Afifi sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että tuomiot voivat luoda Malesian seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen keskuuteen pelon ilmapiirin.

Malesian keväällä 2018 valittu uusi hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta Amnestyn mukaan sateenkaariväestöä on syrjitty ja vainottu yhä enemmän. Syyskuussa 2018 kaksi naista tuomittiin kuuteen kepiniskuun samaa sukupuolta olevien suhteesta.

Hlbti-oikeudet maailmalla seksuaalisuussukupuolten tasa-arvovähemmistöpolitiikkalakioikeus ja rikos Malesia Amnesty International

Lue myös

Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä

Suurin osa Afrikan maista kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Uuden tutkimuksen mukaan tiukalla lainsäädännöllä ja homomiesten vähäisellä hiv-testauksella on yhteys. Seurauksena on turhia kuolemia.
Kenialainen sateenkaariaktivisti Njeri Gateru

Keniassa voi saada potkut siksi, että ”näyttää homolta” – Suomen Pride-viikolla vieraileva sateenkaariaktivisti Njeri Gateru uskoo silti asenteiden muuttumiseen

Kenian korkein oikeus päätti toukokuussa pitää voimassa siirtomaa-ajalta peräisin olevan lainsäädännön, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Suomessa vieraileva asianajaja Njeri Gateru kertoo, että sen jälkeen hyökkäykset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan ovat kiihtyneet.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Lentokoneen siipi koneen sisältä otetussa kuvassa

Lentovero ei olisi vain kosmeettinen, sanoo kansalaisaloitteen alullepanija

Suomessa lokakuussa läpi menneen lentoveroaloitteen alullepanija Janne Kilpinen uskoo, että vero olisi viesti konkreettisen muutoksen tarpeesta. Veron käyttöön ottaneessa Ruotsissa lentäminen on jo vähentynyt.
Maissintähkiä sekä pussi maissinjyviä

Zimbabwessa taistellaan aliravitsemusta vastaan ruokakasveja rikastamalla – Kriitikoiden mukaan paikallinen ruokakulttuuri unohtuu

Zimbabwelainen start up -yritys ostaa paikallisilta viljelijöiltä rikastettuja ruokakasveja ja myy niitä eteenpäin. Tavoitteena on paitsi tehdä voittoa, myös taistella aliravitsemusta vastaan sekä voimaannuttaa viljelijöitä.
Jäävuoria Grönlannissa

Ympäristöhuoli koskettaa myös lapsia – Katso video partiolaisten mietteistä!

Tiedetoimittaja Mikko Pelttarin ja kuvittaja Jenna Kunnaksen lastenkirja Näkymätön myrsky muistuttaa, ettei ilmastonmuutos ole lasten harteilla mutta jokainen voi silti tehdä jotain. Laajasalon opiston toimittajaopiskelijat lukivat kirjan haagalaiselle partiolippukunnalle, jonka jäsenet ovat jo huomanneet ilmaston muuttumisen merkit. Katso video!
Mies puun alla, kivi taustalla

Kenialaisella aktivistilla Paul Okumulla on ajatus siitä, miten rikkaat maat voivat tehdä maailmasta reilumman – ”Lopettakaa sekaantuminen”

Euroopassa keskustellaan nykyään paljon siitä, pitäisikö hyvinvointia mitata jollakin muulla tavalla kuin bruttokansantuotteella. Kenialainen aktivisti Paul Okumu kehottaa miettimään, kenen kustannuksella hyvinvointi tulee.