Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.

Sateenkaarilippu

Malesia on koventanut otteitaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan. Kuva: Nan Palmero / CC BY 2.0.

Malesialainen oikeusistuin on tuominnut viisi miestä vankeuteen, sakkoihin ja kepiniskuihin yrityksestä harrastaa seksiä ”luonnonvastaisesti”.

Miehet pidätettiin viime vuonna, kun viranomaiset tekivät ratsian yksityistilaisuuteen ja pidättivät joukon ihmisiä. He olivat seuranneet näiden viestittelyä WeChat-palvelussa. Lisäksi viisi muuta ihmistä odottaa yhä tuomiotaan, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Viime torstaina tuomituista neljä määrättiin saamaan kuusi kepiniskua, maksamaan noin tuhannen euron sakot sekä istumaan puolen vuoden vankeustuomion. Yksi sai kuusi kepiniskua, hieman pidemmän tuomion ja kovemmat sakot.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii tuomion perumista.

”Keppirangaistus on ehdottomasti kielletty kansainvälisen lain mukaan, ja Malesiassa sitä sovelletaan usein sellaisella julmuudella, että sitä voi pitää kidutuksena. On todella järkyttävää, että sitä ylipäätään käytetään – saatikka sitten, että sitä annetaan teoista, joiden ei edes pitäisi olla laittomia”, sanoo Amnestyn Malesia-tutkija Rachel Chhoa-Howard tiedotteessa.

Malesiassa on voimassa kaksitasoinen oikeusjärjestelmä, joista toinen perustuu islamiin. Samaa sukupuolta olevien suhteet ovat kiellettyjä. Myös asenteet ovat syrjiviä.

”Tiettyjen julkaisujen puolueellinen ja sensaatiohakuinen uutisointi vahingoittaa lisää kyseessä olevien ihmisten turvallisuutta, hyvinvointia ja elinkeinoja, ja laajemmin myös muita hlbt-ihmisiä”, kirjoitti sateenkaariväestön oikeuksia puolustavan Pelangi-järjestön johtaja Numan Afifi Twitterissä.

Afifi sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että tuomiot voivat luoda Malesian seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen keskuuteen pelon ilmapiirin.

Malesian keväällä 2018 valittu uusi hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta Amnestyn mukaan sateenkaariväestöä on syrjitty ja vainottu yhä enemmän. Syyskuussa 2018 kaksi naista tuomittiin kuuteen kepiniskuun samaa sukupuolta olevien suhteesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia