Uutiset

Malesia ja Kiina puuhaavat lisää suurpatoja Borneoon

Malesia aikoo yhdessä kiinalaisten kumppaniensa kanssa valjastaa Borneossa sijaitsevan neitseellisen Sarawakin joet tusinan uuden suurpadon avulla.
Sarawak-joki Malesiassa. Kuva: Chang'r / Flickr / CC BY-ND 2.0

Malesia aikoo yhdessä kiinalaisten kumppaniensa kanssa valjastaa Borneossa sijaitsevan neitseellisen Sarawakin joet tusinan uuden suurpadon avulla.

"En tiedä, mitä kansalleni tapahtuu ja miltä tulevaisuutemme näyttää", sarawakilaisen alkuperäiskansan johtaja Kelak Ubin huolehtii.

Kaakkois-Aasian vesillä sijaitseva Borneo on maailman kolmanneksi suurin saari, jonka alue on jaettu Indonesian, Malesian ja Brunein kesken. Malesialle kuuluvat Sabahin ja Sarawakin osavaltiot sijaitsevat saaren pohjoisosassa.

Rahalla ei korvata elämäntapoja

Sarawakiin kaavaillut patoaltaat peittävät laajoja alueita sademetsää ja pakottavat asukkaat muuttamaan.

Ubinin mukaan viranomaiset ovat luvanneet siirtää asukkaat ja maksaa heille korvauksia, mutta se ei lohduta.

"Esi-isiltä peritty elämäntapamme on sidoksissa maahan. Emme osaa elää muulla tavoin, joten koko olemassaolomme on uhattuna", päällikkö pohtii.

Teolllisuuden sähköntarve

Suurpatojen on määrä tuottaa halpaa energiaa Sarawakiin siirrettävälle teollisuudelle. Alueen sähköntuotannon lasketaan nousevan 7 000 megawattiin vuonna 2020. Suomen koko sähköntuotannon teho ilman varavoimaa on 12 000 megawattia.

"Sarawakin toisiinsa kytkeytyvät joet muodostavat ainutlaatuisen järjestelmän. Se on osavaltion suurin voimavara, joka viisaasti valjastettuna ruokkii halpaa energiaa tarvitsevaa teollisuutta, kuten alumiinisulattoja", eräs nimettömänä pysyttelevä malesialainen virkamies selittää.

Kiinalais-malesialaista yhteistyötä

Kiina ja Malesia julkistivat tammikuussa liki kahdeksan miljardin euron hintaisen yhteisen energiahankkeensa Sarawakissa. Sen toteuttavat Malesian valtion kehitysyhtiöt 1MDB ja Kiinan johtava sähköverkkoyhtiö SGCC.

Uusien hankkeiden arvioidaan ottavan mallia ristiriitoja herättäneestä Bakunin padosta, joka valmistunee tänä vuonna Sarawakin Baluijoelle yli 20 vuotta kestäneen soutamisen ja huopaamisen jälkeen.

Tuhansittain alkuperäisasukkaita on siirretty ja heidän kotinaan olleet sademetsät kaadettu lähes 700 neliökilometrin laajuisen patoaltaan tieltä. Pelkästään siirtyminen rahatalouden piiriin on sokki luontaistaloudessa eläneille ihmisille.

Sarawakin asukkaat eivät patoja tarvitse

"Hallituksen on julkistettava Sarawakin kehityssuunnitelmat ja varsinkin niiden vaikutukset alkuperäisväestöön", Malesian Maan ystävien edustaja Meenakshi Raman vaatii.

Hän pelkää, että patojen ohella tulossa on alumiinisulattojen ja hiilivoimaloiden kaltaisia saastuttajia.

Yksistään Bakunin padon tehoksi lasketaan 2 400 megawattia, jolle maatalousvaltaisen Sarawakin asukkailla ei ole käyttöä.

Suunnitelmissa oli alkujaan siirtää sähköä Sarawakista manner-Malesiaan vedenalaista kaapelia pitkin, mutta viranomaisten mukaan aikeesta on luovuttu. Malesia ei pode energiapulaa, ja kaapeli olisi tullut kalliiksi sekä aiheuttanut mahdollisesti kansainvälisiä kiistoja.

Vaihtoehtoisena suunnitelmana on nyt houkutella energiannälkäistä tuotantoa Sarawakiin. Talouskriisi on supistanut sijoitusten virtaa Malesiaan, mutta vuonna 2008 perustettu 1MDB jatkaa yhteistyökumppaneiden etsintää. 

capacity buildingenergiauusiutuva energiajoetalkuperäiskansat KiinaMalesia

Malesian liittovaltio

Malesia muodostuu kahdesta toisistaan selvästi erillään sijaitsevasta alueesta. Länsi-Malesia käsittää Malakan niemimaan eteläosan. Itä-Malesiaan kuuluu Borneon saaren pohjoisosa Bruneita lukuun ottamatta.

Suunnilleen Suomen kokoisen Malesian pinta-alasta yli puolet sijoittuu Borneoon Sabahin ja Sarawakin osavaltioihin.

Malesian liki 28 miljoonasta asukkaasta elää Borneossa noin 5,4 miljoonaa. Sarawakin väestö arvioidaan 2,5 miljoonaksi. (Lähde: Wikipedia)

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa

Presidentin eroa vaativat mielenosoitukset kiihtyvät Sudanissa – Turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan

Mielenosoituksissa protestoitiin alun perin leivän ja bensan hinnan nousua, mutta ne laajenivat nopeasti vaatimaan 29 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.
Herkkusieniä, tomaattia, punasipulia ja kurkkua lautasella

Tutkijat kehittivät ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisten terveyden: Yli tuplasti lisää kasviksia, puolet vähemmän lihaa

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa syödään tällä hetkellä punaista lihaa 6,5 kertaa enemmän kuin pitäisi, Etelä-Aasiassa vain puolet suositellusta. Tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen tieteellisen ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisen terveyden.