Malawin homojen oikeudet taas umpikujassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Malawin homojen oikeudet taas umpikujassa

Siirtomaa-ajoilta kumpuavat sodomialait kumottiin marraskuun alussa. Kolme päivää myöhemmin ne astuivat taas voimaan.

Malawissa on noussut perustuslaillinen kiista siirtomaa-ajoilta kumpuavien homoseksilakien kumoamisesta.

Maan oikeusministeri Ralph Kasambara lupasi marraskuun alussa, ettei homoja pidätetä lain nojalla ennen kuin on selvitetty onko se perustuslain mukainen.

"Olisi hallitukselle noloa, jos ihmisiä pidätettäisiin ja syytettäisiin sellaisen lain perusteella, joka myöhemmin todetaan perustuslain vastaiseksi. On parempi antaa joidenkin rikollisten päästä pälkähästä kuin heittää joukoittain viattomia ihmisiä vankilaan", oikeusministeri sanoi.

Seksuaalivähemmistöjen ja ihmisoikeusaktivistien tervetulleeksi julistama lupaus oli kuitenkin lyhytaikainen, sillä jo kolme päivää myöhemmin oikeusministeri perui puheensa pitkälti konservatiivisten kirkkojen ja tuomareiden painostuksesta.

Muun muassa korkeimman oikeuden tuomari Dunstain Mwaungulu tuohtui lupauksesta ja moittii Kasambaraa oikeusjärjestelmän herjaamisesta.

Malawin homoseksin kieltävät lait kuuluvat Afrikan tiukimpien joukkoon ja niistä on tullut viime vuosina kiistakapula kansainvälisten rahoittajien kanssa. Laki alkoi hiertää Malawin ja kansainvälisten rahoittajien suhteita vuonna 2009, kun avioliiton solminut miespari tuomittiin julkisesta säädyttömyydestä 14 vuodeksi vankilaan.

Suhde samaa sukupuolta olevan kanssa on kielletty 76 maassa, joista 38 on Afrikassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia